Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Economiile BRIC sunt mai atragatoare pentru investitii decat cele din G7
ANALIZA: Economiile BRIC sunt mai atragatoare pentru investitii decat cele din G7
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 28 Feb 2017 09:56
Economiile tarilor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) sunt mai atragatoare pentru investitori decat cele din G7, unde este inclusa si Romania, potrivit concluziilor unui studiu realizat de reteaua internationala UHY, formata din companii independente specializate in servicii de contabilitate si consultanta.
"Fluxurile totale de investitii straine directe (ISD) au reprezentat 2,3% din PIB al BRIC in 2016, in timp ce indicatorul la nivelul tarilor G7 a fost de 1,7% din PIB cumulat al acestor piete. Pe plan global, ISD au reprezentat 2,2% din PIB. Toate statele sunt dornice a atrage investitii straine, deoarece acestea ajuta la consolidarea economiilor, atat prin crearea de locuri de munca si prin veniturile din taxe, cat si prin faptul ca actioneaza ca un stimulent pentru competitivitate si productivitate, prin transfer tehnologic si crearea de infrastructura", se arata in analiza UHY.
UHY a analizat fluxurile de investitii straine din 44 de economii majore ale lumii, masurand succesul pe care l-au avut acestea in atragerea de capital extern, in anul 2015.
Astfel, Brazilia a atras, in intervalul respectiv, ISD echivalente cu 4,2% din PIB, iar China 2,3%. Aceste doua tari au inregistrat, de asemenea, cele mai mari volume de investitii si din punct de vedere nominal (nu numai ca evolutie procentuala). Astfel, ISD atrase in 2015 de Brazilia au cumulat 75 miliarde USD, in timp ce China a raportat un flux total al investitiilor straine de 250 miliarde USD.
Potrivit aceleiasi analize, economiile statelor BRIC au atras un volum total al ISD de 375 miliarde USD in 2015, in crestere cu 59% fata de nivelul din 2010, cand indicatorul respectiv se situa la 236 miliarde USD. In acesti cinci ani, volumul ISD atrase de China s-a dublat.
"Economiile BRIC ofera, astfel, mai multe oportunitati pentru afacerile multinationale decat tarile mult mai dezvoltate din G7", se precizeaza in analiza UHY.
 
Alte piete emergente, cum este Romania, cauta cai sa atraga ISD
Conform UHY, pe termen scurt si mediu se va mentine tendinta de amplasare a capacitatilor de productie in tarile BRIC, in defavoarea celor din Europa si mai ales din vestul continentului. In topul tarilor in care multinationalele vor plasa capital in perioada urmatoare ramane China, datorita costurile scazute cu forta de munca, disponibilitatii resurselor si unui climat de afaceri favorabil.
"Si alte piete emergente, cum este Romania, sunt in cautare de modalitati de a atrage un volum mai mare de investitii straine. De exemplu, la inceputul anului 2017, Romania a creat o noua institutie, denumita «Invest Romania», al carei scop este sa ofere asistenta companiilor straine care doresc sa investeasca in tara. Totusi, masurile fiscale introduse de noul guvern ar putea avea un impact mai mare asupra consumatorilor decat asupra cresterii ISD", se arata in analiza UHY.
Conform studiului, Romania se afla pe locul 27 din cele 44 de economii analizate, cu un volum total al ISD de 4,3 miliarde USD in 2015. Primele pozitii ale clasamentului sunt ocupate de SUA (cu un volum total al ISD de 379,4 miliarde USD in 2015), urmate de China (249,9 miliarde USD) si Olanda (101,9 miliarde USD). La polul opus se afla Japonia si Noua Zeelanda, unde nu au fost inregistrate deloc investitii straine, precedate de Croatia (cu doua milioane de USD investitii), Portugalia (6 milioane USD), Jamaica (9 milioane USD) si Pakistan (un miliard USD).
ISD din Rusia au reprezentat, in 2015, la 0,5% din PIB, ajungand la 6,5 miliarde USD. Si Marea Britanie se afla mult sub media globala, atragand ISD de numai 1,8% din PIB (50 miliarde USD) in 2015. Nesiguranta determinata de referendumul privind Brexit-ul Regatului Unit ar putea descuraja companiile multinationale si alti investitori straini de la a plasa capital in aceasta zona, in viitor.
Totodata, Malta este tara ce prezinta cea mai mare cota a ISD din PIB (25,8%), volumul investitiilor straine ajungand la 2,58 miliarde USD in 2015.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
viarom
EDIT-Structural
Ubitech
concelex
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
noark
ness project
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
MAKITA
CDS
Acvatot 2019
rigips
quadratum

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander