Agenda Constructiilor
Marti, 23 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - BCR BPL: Peste 15 miliarde euro, necesare pentru renovarea locuintelor vechi
BCR BPL: Peste 15 miliarde euro, necesare pentru renovarea locuintelor vechi
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 31 Iul 2017 09:10
Conform celor mai recente date ale Eurostat, in Romania exista circa trei milioane de apartamente construite inainte de anul 1989, cele mai multe dintre acestea avand nevoie de reparatii capitale urgente. La un pret mediu de circa 5.000 de euro pentru renovarea fiecarei locuinte, piata renovarilor ar ajunge la un necesar de finantare de aproximativ 15 miliarde euro, conform calculelor Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).Potrivit unui sondaj IRSOP, realizat in parteneriat cu BCR Banca pentru Locuinte (BpL), 68% din populatia tarii intentioneaza, in urmatorii cinci ani, sa realizeze proiecte de imbunatatire a mediului locativ, ceea ce ar insemna ca domeniul renovarilor ar avea un potential de circa 10 miliarde euro pana in anul 2021. Totodata, pentru imbunatatirea conditiilor de locuire, BCR BpL a lansat, in parteneriat cu EFdeN, Ghidul Conditiilor de Confort, document ce are ca unic scop imbunatatirea calitatii locuirii in Romania.
Interviu cu Lucian Anghel (45 de ani), presedintele BCR Banca pentru Locuinte (BpL).
 
- Ce evolutie inregistreaza piata renovarilor din Romania?
- Chiar daca ritmul de executie a lucrarilor de renovare se inscrie pe un trend descrescator in acest an, datele statistice oficiale indicand o diminuare de peste 22% a volumului lucrarilor de reparatii capitale si de intretinere si reparatii curente in primele patru luni din 2017, sectorul renovarilor rezidentiale va reprezenta, pe termen mediu, o resursa importanta pentru companiile cu activitati in sectorul constructiilor din Romania. O realitate este, insa, si faptul ca majoritatea apartamentelor care necesita reparatii capitale se afla in proprietatea unor familii care isi pot permite cu greu o astfel de investitie, ceea ce duce acest potential in zona economiei gri, dar si spre materialele de constructii mai slabe din punct de vedere calitativ. Trebuie sa constientizam ca Romania are cel mai vechi stoc de locuinte din UE. Exista blocuri unde nu s-a efectuat niciun fel de lucrare de reparatii in ultimii 20-30 de ani. Majoritatea acestor blocuri are nevoie urgenta de reparatii. Tocmai de aceea am decis sa ne implicam in sustinerea elaborarii si promovarii Ghidului Conditiilor de Confort, pe care il consideram extrem de util.
 
- Care sunt, in prezent, principalele surse de finantare ale lucrarilor de renovare?
- Dupa cum reiese si din sondajul IRSOP, economiile populatiei reprezinta principala sursa pentru investitiile in renovari, circa 40% din proiectele specifice fiind realizate din acest tip de resurse. De asemenea, creditele bancare (pentru nevoi personale si sistemul de economisire-creditare Bauspar) constituie o parte importanta de finantare a sectorului de renovari.Conform datelor pe care le detinem, aproximativ 580.000 de familii au planuri de imbunatatire a conditiilor de locuire. Majoritatea economiseste, insa, ocazional, si de obicei se cheltuie mult mai mult decat se economiseste. Noi, ca banci pentru locuinte, trebuie sa stimulam populatia sa economiseasca mai mult pentru a-si permite apoi imbunatatirea confortului locativ.
 
- La ce investitii locative sunt folosite, cu preponderenta, fondurile economisite?
- Circa 78% din fondurile economisite de populatie sunt utilizate pentru lucrari de reparatii, renovare sau reabilitare a locuintelor. Cu cat locuinta este mai veche, cu atat costurile sunt mai mari. Potrivit raspunsurilor colectate in sondajul IRSOP, in cazul proiectelor de renovare, cea mai mare pondere a produselor de constructii achizitionate sunt materialele pentruzugravirea, vopsirea si repararea peretilor (optiune aleasa de 51% dintre respondenti), ferestrele termoizolante si geamurile (30%), inlocuirea instalatiilor sanitare/ electrice (26%), produsele pentru izolare termica (21%), gresie si faianta (19%), inlocuirea usilor (17%) etc. Astfel, vopselele se afla in topul achizitiilor de materiale pentru constructii (73% dintre respondenti au cumparat acest produs in procesul de renovare), urmate de silicon (68%), obiecte sanitare (55%), gresie si faianta (54%), ciment (52%), instalatii (49%), tamplarie din PVC (47%), parchet (45%). Circa 91% dintre clienti au cumparat cel putin un produs, media produselor achizitionate pentru o gospodarie fiind de 5,2 produse. In ansamblu, in cazul proiectelor de renovare, cea mai mare pondere a produselor de constructii achizitionate sunt materialele pentru finisare interioara (33%), instalatiile sanitare, electrice si termice (23%), materialele de constructii (23%) si sistemele de finisare exterioara (19%).
 
- In ce stadiu se afla programul Bauspar?
- In acest moment, programul Bauspar, care ar creste mult potentialul finantarii sectorului de renovari, este blocat in Romania, dupa ce un control al Curtii de Conturi a semnalat o serie de probleme in opinia domniilor lor, contestate in instantade bancile pentru locuinte. Actualmente, legea care reglementeaza acest sistem si care ar trebui sa aduca clarificari in acest sens se afla in discutii la Camera Deputatilor, dupa ce Senatul a aprobat o anumita forma.Principiile fundamentale ale sistemului de economisire-creditare sunt simple - mai intai clientul Bauspar economiseste regulat, apoi banca acorda credite pentru domeniul locativ din fondul economisit de ceilalti participanti la sistem acelor clienti care solicita fonduri de renovare si care sunt eligibili. Guvernul ofera prima de la stat de maxim 25% din depunerile anuale, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 250 de euro, iar aceasta prima este acordata cetatenilor romani, indiferent de varsta, conform prevederilor legale. Acordarea primei reprezinta o investitie pentru stat. Coeficientul de multiplicare pentru stat poate fi si de pana la 3,5 ori valoarea investitiei conform ABDLR. Astfel, pentru aproximativ 500 milioane de lei investiti de stat intr-o perioada de cinci ani in sistemul Bauspar, prin acordarea primelor de stat, conform ABDLR, acesta incaseaza inapoi cel putin 1,75 miliarde lei numai din taxe si impozite daca sistemul Bauspar ar fi functionat normal.
 
- In contextul in care primele de la stat prin Bauspar sunt blocate, ce optiuni are populatia pentru finantarea lucrarilor de renovare?
-Clientiipot opta, in continuare, pentru contractarea de creditein leipentru imbunatatirea domeniul locativ de la BCR Banca pentru Locuinte, cu o dobanda redusa si fixa incepand de la 4,44% pe an si fara risc valutar. Pentru aprobarea unui astfel de credit, este necesara existenta unui contract de economisire-creditare. De asemenea, dupa obtinerea finantarii, clientul trebuie sa aduca documente doveditoare ca si-a imbunatatit confortul locativ.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
ness project
noark
concelex
viarom
leviatan
Ubitech
theda mar
CDS
MAKITA
Acvatot 2019
rigips
strabag nivel 1
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
siniat

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander