Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR BUCURESTI: "Se construieste mai mult decat in 2003, dar nu mai bine"
OAR BUCURESTI: "Se construieste mai mult decat in 2003, dar nu mai bine"
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 29 Iun 2015 16:34
"Se construieste mai mult decat in 2003, dar nu neaparat mai bine", este de parere arhitectul Emil Ivanescu (foto), vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) - Filiala Teritoriala Bucuresti si organizatorul Anualei de Arhitectura 2015, eveniment desfasurat in perioada 28 mai - 3 decembrie a.c., avand ca tema "Construind Comunitatea" (editia a XIII-a). La data de 1 iulie 2015 se va deschide expozitia de proiecte din cadrul Anualei, in Gradina Casei Universitarilor, centru cultural reamenajat si revitalizat de OAR Bucuresti.
Evenimentul se va derula intr-un context economic nou, respectiv in prima perioada dupa sapte ani in care sectorul constructiilor se inscrie pe un trend de crestere. "Beneficiarul de arhitectura in 2015 este mai educat in comparatie cu 2003, birourile de proiectare si-au crescut semnificativ standardul, dar perioada de criza financiara si-a pus puternic amprenta asupra bugetelor si a stilului de lucru din piata de constructii. Creste si mai mult distanta intre esalonul unu, cel al investitorilor care mizeaza pe arhitectura si calitate si dezvoltatorii care sunt doar in cautarea profitului, fara respect pentru clienti. Periferiile se dezvolta haotic, cu cartiere-dormitor sufocate cu mii de apartamente mici si neinspirate, fara vegetatie, fara infrastructura si lipsite de orice estetica. Chiar daca observam cresteri in piata rezidentiala, arareori aceste proiecte sunt si valoroase pentru Bucuresti", a subliniat arh. Emil Ivanescu.
Mai mult, se remarca o evolutie a numarului de proiecte de amenajari interioare, fapt care certifica apetitul in crestere pentru design interior al locuitorilor Capitalei, aceste lucrari fiind realizate atat in cadrul unor proiecte noi, cat si in incinta unor cladiri existente. Este primul an in care numarul proiectelor de amenajari interioare depaseste numarul de proiecte de arhitectura.
In ceea ce priveste restaurarile, arhitectul este de parere ca sectorul se afla, inca, "in suferinta", aceasta fiind sectiunea cu cele mai putine proiecte depuse si cea mai mare stagnare. "Restaurarile sunt extrem de greu de realizat, presupun multa experienta, fonduri generoase, rabdare si mana de lucru extrem de specializata. Investitiile private nu pot compensa investitiile pe care ar trebui sa le faca autoritatile locale, in imobilele care le apartin. Aici intervin si problemele de proprietate inca nerezolvate cu care se confrunta o parte importanta a patrimoniului din Bucuresti", a mai spus Emil Ivanescu.
Intr-o analiza comparativa, a proiectelor rezidentiale versus proiecte socio-culturale, se remarca faptul ca numarul proiectelor socio-culturale este aproape de doua ori mai mic. Anul 2013 reprezentat singura perioada in care proiectele socio-culturale au fost mai numeroase, aceasta fiind categoria in care predomina investitiile de stat (scoli, cladiri culturale, baze sportive etc).
 
Noua strategie de actiune a OAR Bucuresti
Concomitent cu deschiderea expozitiei de proiecte din cadrul Anualei de Arhitectura 2015 din Gradina Casei Universitarilor, OAR Bucuresti isi va anunta noua strategie de actiune, care isi propune un nivel mai mare de implicare si proiecte concrete pentru Bucuresti. Pentru prima data in istoria acestei manifestari culturale este invitata sa participe cu proiecte si expozitii Uniunea Arhitectilor din Republica Moldova, dar si numeroase entitati ale societatii civile, care s-au implicat cu proiecte concrete, in parteneriat cu OAR Bucuresti, pentru zonele: Cotroceni, Tineretului, Timpuri Noi, Bucurestii Noi, Damaroaia, Drumul Taberei, Giurgiului, Giulesti, Ghencea sau Centrul Istoric. "Bucuresti este orasul cu cele mai multe investitii in imobiliare si proiecte de urbanism, cu cel mai mare buget al Primariei Generale, de aproximativ un miliard de euro si cu cele mai mari probleme. Pana in prezent, societatea civila si diverse entitati culturale, voluntari, arhitecti si urbanisti au luptat pe propriul lor front pentru oras. Credem ca este momentul ca toate aceste eforturi sa fie unificate si concertate. Ne propunem sa actionam ca un liant si vizam actiuni extrem de concrete, cu impact real asupra Capitalei", a explicat arh. Serban Sturdza, presedintele OAR Bucuresti.
***
Anuala de Arhitectura 2015 este cea mai ampla manifestare de arhitectura din Bucuresti si se desfasoara pe durata mai multor luni de evenimente, seminarii si expozitii pe intreg teritoriul Capitalei. Punctul central il reprezinta competitia de arhitectura, organizata in incinta Gradinii Casei Universitarilor. Editia 2015 prezinta 247 de lucrari inscrise in concurs, cel mai mare numar de proiecte depuse pana acum la Anuala.
Numarul de proiecte participante la sectiunile dedicate proiectelor realizate este similar cu numarul de lucrari depuse in 2003, respectiv 31, indicator ce exprima nivelul scazut al lucrarilor cu arhitectura de calitate realizate in Bucuresti, in raport cu investitiile totale de pe piata imobiliara, chiar daca au intrat si investitori care au ales sa realizeze proiecte valoroase. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
rigips
concelex
viarom
CONCEPT STRUCTURE
ness project
siniat
Ubitech
quadratum
CDS
leviatan
MAKITA
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
noark
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander