Agenda Constructiilor
Luni, 23 Decembrie 2024
PAGINA PERSONALIZATA


ETEX BUILDING PERFORMANCE SA

ETEX BUILDING PERFORMANCE SA

Adresa: Str. Vulturilor nr. 98, Et. 5, Bucuresti, S3
Telefon: 031/224.01.00
Fax: 031/224.01.01
E-mail: siniat@siniat.com
Web site: www.siniat.ro
Domenii: Finisaje, compartimentari & plafoane
Descriere activitate
Producator de sisteme din gips-carton.
Prezentare companie/institutie
PROMAT: Piata de protectie pasiva la foc se va dezvolta in anii urmatori
 
 
 
 
 
 
Ing. Dan Belacurencu
Functia/Firma: Sales Manager Promat Romania;
Experienta profesionala: 14 ani in domeniul constructiilor.
 
Piata de protectie pasiva la foc din Romania s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, aceasta tendinta urmand a se mentine si in anii urmatori, mai ales in orasele mai putin dezvoltate unde, din pacate, acest concept nu este foarte intalnit. Potrivit lui Dan Belacurencu, Sales Manager Promat Romania, unul dintre principalii furnizori de solutii de protectie pasiva la foc din tara noastra, in acest moment, principala oportunitate din domeniu este legata de protectia la foc a structurilor din lemn. Odata cu lansarea noului normativ de siguranta la foc a constructiilor P118, piata va utiliza tot mai mult solutii testate si agrementate in conformitate cu standardele in vigoare, urmand a se dezvolta semnificativ in aceasta directie. Promat, parte a grupului Etex, este un producator mondial de placi de protectie la foc fabricate din silicat de calciu, vopsele intumescente, mortare, geamuri rezistente la foc, etansanti antifoc pentru izolatii de inalta performanta din industrie, transporturi si sectorul energetic. In Romania, compania livreaza solutii de etansase a trecerilor prin peretii cu rezistenta la foc (matari), tubulaturi de extragere a fumului confectionate din placi de silicat de calciu, precum si sisteme pentru protectia la foc a structurilor metalice/din beton. Recent, compania a lansat un nou sistem de protectie la foc a structurilor din lemn.
 
- Cum a evoluat piata solutiilor pasive de protectie antifoc din Romania in 2022 si in primele opt luni din 2023?
- Pentru divizia de protectie pasiva la foc din cadrul Promat, anul 2022 a fost foarte provocator, mai ales din prisma faptului ca piata cladirilor de birouri, unul dintre principalii beneficiari ai produselor si serviciilor noastre, a scazut drastic. Cu toate acestea, am reusit sa ne atingem obiectivele propuse indreptandu-ne atentia catre segmentul de hale industriale, care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, precum si catre lucrarile finantate prin PNRR. Nu in ultimul rand, chiar daca legislatia in vigoare nu presupune utilizarea solutiilor de protectie pasiva la foc la proiectele rezidentiale, am reusit sa convingem anumiti investitori de beneficiile pe care le au utilizand sisteme de protectie la foc Promat. Inceputul lui 2023 a fost mai slab din punct de vedere al vanzarilor fata de anii precedenti, dar in al doilea semestru observam ca piata incepe sa-si revina.
- Care sunt perspectivele de dezvoltare a segmentului pe termen scurt, mediu si lung si ce tendinte sunt pe aceasta piata?
- Piata de protectie pasiva la foc se indreapta intr-o directie buna. Spun acest lucru pentru ca in 2017 segmentul de etansare a trecerilor prin peretii cu rezistenta la foc (matari) era foarte putin intalnit in proiecte comparativ cu momentul actual, cand in orasele mari nu prea mai exista cladiri de birouri, mall-uri, restaurante, supermarketuri unde sa nu fie solicitat acest tip de lucrare. Pe termen mediu si lung estimam ca piata va continua sa creasca, mai ales in orasele mai putin dezvoltate unde, din pacate, conceptul de protectie pasiva la foc nu este foarte intalnit. In acest sens, in ultima perioada am inceput sa organizam conferinte si evenimente locale in care invitam principalii factori de decizie din judet (reprezentanti IGSU, verificatori la foc, proiectanti) si prezentam sistemele Promat, explicandu-le care este riscul neutilizarii sau utilizarii defectuoase a sistemelor de protectie pasiva la foc. Ne dorim ca in urmatorii 5 ani sa "educam" piata sa utilizeze corect sistemele Promat.
Tendintele pe aceasta piata sunt de a gasi solutii cu executie rapida, pentru a reduce cat de mult posibil timpul de lucru. Stim foarte bine ca lipsa fortei de munca este unul din principalele motive pentru care proiectele sunt intarziate sau lucrarile executate nu sunt conforme. In acest sens, Promat, in cele 4 laboratoare de Cercetare-Dezvoltare existente in cadrul companiei, testeaza si inoveaza constant produsele, astfel incat acestea sa indeplineasca cele mai exigente criterii la montaj. Pentru toate segmentele de lucrari oferim partenerilor nostri atat asistenta tehnica, cat si training in aplicarea sistemelor Promat.
- Pentru ce categorii de produse aveti cele mai multe solicitari si la ce proiecte de anvergura livrati solutii, in aceasta perioada?
- Cele mai multe solicitari in momentul de fata sunt pentru sistemele de etansare a trecerilor prin peretii cu rezistenta la foc (matarea cablurilor, paturilor de cabluri, tevilor combustibile si incombustibile etc.), dar primim solicitari si pentru sistemele de extragere a fumului si pentru protectia structurilor metalice cu placa din silicat de calciu. De curand, am inclus in portofoliu doua sisteme noi, unul pentru protectia structurilor din lemn pana la R60 cu vopsea termospumanta Promadur, iar celalalt pentru protectia la foc a structurilor din beton consolidate cu fibre de carbon utilizand placi din silicat de calciu Promatect L500. Cateva din principalele proiecte in care am livrat sau livram sistemele Promat sunt: Promenada Mall Craiova, One Cotroceni Park, One Lake Park, Spitalul Provita Bucuresti, dar si aeroporturile din Sibiu si Iasi.
- Ce obiective aveti pentru perioada urmatoare?
- Pentru perioada urmatoare avem doua obiective majore: sa educam in continuare piata sa utilizeze corect sistemele de protectie pasiva la foc, precum si sa testam si sa inovam in continuare pentru piata locala. Stim cu totii ca piata locala este de rezistenta la foc EI180, iar in acest sens beneficiarii se confrunta deseori cu situatii in care nu au solutii pentru acest timp de protectie. Credem cu tarie ca suntem compania cu cele mai multe sisteme de protectie pasiva la foc EI180, chiar si EI240, din Romania.
- Care sunt principalele dificultati/provocari pe care le intampinati in activitate?
- Principalele dificultati pe care le intampinam in activitate sunt legate de lipsa de cunostinte ale principalilor actori din acest domeniu. Cum precizam anterior, daca in orasele mari (Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, Timisoara) sistemele de protectie pasiva la foc (iar aici ma refer in principiu la etansarea trecerilor prin peretii cu rezistenta la foc - matari) sunt prezente in proiecte, in orasele mai putin dezvoltate acest lucru nu se intampla de fiecare data. Sunt multe situatiile in care primim solicitari din partea beneficiarilor pentru solutiile de etansare atunci cand lucrarea este complet executata, iar beneficiarul nu a primit avizul IGSU pentru ca nu a facut lucrarile respective. Totodata, observam situatii in care firmele care fac lucrari de protectie pasiva la foc pentru a putea contracta o anumita lucrare, dau o oferta financiara foarte mica, iar apoi se afla in imposibilitatea de a pune in opera corect sistemele utilizate, pentru ca astfel ar depasi bugetul. In situatia aceasta, lucrarile de cele mai multe ori sunt defectuoase.
Cand vine vorba de lanturile de aprovizionare, consideram ca au fost depasite problemele aparute in pandemie. Promat Romania are stoc permanent de produse in depozitul Siniat de la Turceni, iar livrarile catre partenerii nostri se fac in 24 - 48 de ore de la plasarea comenzii.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2023)
 

 
ETEX continua investitiile in modernizarea fabricilor de gips-carton
 
 
 
 
 
 
Andrei Popa (43 de ani)
Functia/Firma: Country Sales Manager Romania & SEE, Etex Siniat Building Performance;
Experienta profesionala: 19 ani in industria materialelor de constructii.
 
Producatorul de sisteme de gips-carton, tencuieli si gleturi Etex Building Performance (Siniat Romania), parte a grupului belgian Etex, a inregistrat o crestere de 25% a cifrei de afaceri din primele opt luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada din 2021. Potrivit datelor companiei, evolutia s-a datorat cresterii de preturi rezultate din transferul costurilor de productie ca urmare a cresterii pretului energiei si materiei prime.
Compania detine in Romania o fabrica de gips-carton la Turceni, operationala din 2015, si una de ipsos, gleturi si tencuieli pe baza de ipsos, la Aghiresu. Pana la finalul anului trecut, Etex a investit 70 de milioane de euro in fabricile sale din Romania. Compania continua investitiile in 2022 cu instalatia de uscare si micronizare a gipsului de la Aghiresu, dupa proiectul de modernizare desfasurat in 2021 pentru imbunatatirea capacitatii logistice. Pentru extinderea capacitatii de productie de la fabrica de la Turceni, Etex a demarat proiectul de recuperarea a gipsului prin constructia instalatiei de la Rovinari, investitie de 8 milioane euro.
Grupul Etex este prezent in Romania din anul 2012 si in 2015 a inaugurat prima sa investitie majora din tara noastra, de 50 de milioane de euro, in fabrica de la Turceni. Afacerile companiei au urmat o traiectorie ascendenta in fiecare an, compania incheind anul 2021 cu un rulaj de 295 milioane de lei, in crestere cu 20% fata de nivelul din 2020.
 
- Cum au evoluat vanzarile de placi din gips-carton in primele 8 luni ale acestui an si care sunt premisele de dezvoltare pentru perioada urmatoare?
- In prima parte a anului am continuat cresterea de anul trecut, evolutie influentata semnificativ de implementarea majorarilor de preturi. Este o perioada provocatoare pentru toata lumea, cu atat mai mult pentru industria constructiilor. Preturile sunt in crestere continua, noi suntem un mare consumator de gaz si anul acesta am fost fortati sa transferam costurile majorate in piata. Au fost dificultati si in asigurarea nivelului de servicii cu care ne-am obisnuit clientii, din cauza problemelor aparute pe lantul de aprovizionare. Impreuna cu furnizorii nostri am gestionat, insa, destul de bine, in prima parte a anului, problemele inerente unei situatii atat de neprevazute. Suntem preocupati de evolutia pietei in urmatoarele luni si suntem rezervati sa mai comunicam prognoze intr-un mediu cu o evolutie dificil de anticipat.
Cresterile consistente de pret se reflecta si in evolutia cifrei de afaceri. La finalul lunii august, am inregistrat o majorare a acesteia cu 25% peste nivelul de anul trecut. De notat, insa, ca o parte semnificativa a acestei cresteri este legata de scumpiri.
- In ce fel v-au afectat livrarile din afara tarii cresterile de preturi si dificultatile din lanturile de aprovizionare?
- Inflatia din ultima vreme si costurile foarte mari pe care le-am resimtit la utilitati au avut un impact puternic. Suntem un mare consumator de gaz, iar pretul acestuia a crescut vertiginos, de pana la 7 ori in ultimul an. Pana acum am gestionat bine situatia, ce urmeaza este greu de prevazut - urmarim piata si evolutia ei si ramanem optimisti, dar precauti. Etex continua sa se impuna drept exportator de top pe piata romaneasca - anul trecut Etex a fost unul dintre cei mai mari exportatori din Romania, cu 40% din productie livrata in afara granitelor. Anul acesta am continuat sa exportam si am reusit sa ne respectam angajamentul luat fata de clientii din Romania si din regiunea de sud-est a Europei.
- Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de produse cu eficienta energetica ridicata, dupa intrarea in vigoare a standardelor nZEB? Cum va aliniati acestui trend?
- nZEB este un concept devenit obligatoriu in constructii de aproape doi ani, iar in contextul actual, in conditiile in care costul energiei este in continua crestere, poate fi mai mult decat o obligatie, poate fi o solutie. Toate sistemele pe baza de gips-carton pe care le producem si comercializam sunt moderne si cu eficienta energetica sporita. Un rol esential in obtinerea eficientei energetice il joaca materialele de izolare, iar Etex a finalizat anul acesta, la nivel global, achizitia URSA, lider european pe piata de vata minerala de sticla si extrudat de polistiren. Impreuna vom putea sa venim si mai eficient in intampinarea nevoilor pietei, sa gasim solutii si sa cream materiale pentru constructia de spatii de locuit sigure, sustenabile si inteligente.
- Ce obiective si investitii aveti planificate pentru anii urmatori?
- Referitor la premisele de dezvoltare, mereu am pus pe primul plan investitiile in capacitatile de productie si dezvoltarea de produse. Echipele locale, in colaborare cu colegii de la centrul de cercetare din Avignon, au dezvoltat in fiecare an produse noi. Consideram ca inovatia are un rol cheie in dezvoltarea businessului nostru.
Foarte recent am investit un milion de euro la Aghiresu, intr-o noua instalatie de uscare si micronizare a gipsului. Incepem si constructia instalatiei de la Rovinari, investitie care in momentul de fata ajunge la 8 milioane de euro, bani pe care ii vom investi anul acesta si anul viitor. Avem si alte planuri pentru investitii ulterioare si ne uitam cu atentie la evolutia pietei, pentru a putea dimensiona corect aceste proiecte. Ramanem optimisti, dar vorbim despre un optimism moderat. Speram ca evolutiile de pe piata sa nu ne oblige sa ne abatem de la planurile investitionale, nu am facut-o nici in pandemie, dar contextul actual ne obliga sa fim precauti in aprecieri.
De cand am inceput sa investim in Romania, ne-am propus sa fim un investitor pe termen lung. Vom continua investitiile si cautam in permanenta potentiale oportunitati pe piata. Sunt proiecte la care ne gandim si la care lucram deja, dar, cu siguranta, vom avea in fiecare an investitii facute in Romania. Angajamentul Etex fata de Romania este unul pe termen lung. Ne bazam pe buna colaborare cu autoritatile pentru a putea sa functionam si pentru a ne putea continua investitiile. Desigur, sunt vremuri provocatoare, in continua schimbare, dar ne pastram optimismul si vom reveni cu noutati in perioada urmatoare.
- Care sunt cele mai mari dificultati cu care va confruntati in prezent si care considerati ca sunt oportunitatile acestei perioade?
- Vizibilitatea redusa asupra evolutiei preturilor gazelor si electricitatii pune presiune asupra capacitatilor si prognozelor de productie. Impactul cresterii preturilor asupra pietei constructiilor se reflecta intr-o decizie intarziata a dezvoltatorilor pentru demararea unor noi proiecte. Exista posibilitatea ca piata sa isi diminueze capacitatea de a absorbi cresterea excesiva a preturilor, in pofida nevoii de investitii in domeniul imobiliar. Conjunctura actuala ne provoaca sa fim mai creativi si sa acceleram procesele de inovatie cu focus pe produse si servicii cu impact redus asupra mediului si consumului de resurse.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2022)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMTotalEnergiesSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EURO BUILD
SIGM
concelex
CONCEPT STRUCTURE
konsent
noark
MAKITA
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
BogArt
SSAB
GEWISS
Ubitech
DRS
Arduro
AED
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
theda mar
quadratum
rigips
VEGO
strabag nivel 1
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<