Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Crestere de 4,5% a investitiilor nete in constructii noi
INS: Crestere de 4,5% a investitiilor nete in constructii noi
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 06 Dec 2016 19:08
Premisa potrivit careia volumul lucrarilor de constructii s-a majorat ca serie ajustata cu +3,4% in primele trei trimestre din 2016, fata de perioada similara a anului anterior, este sustinuta si de situatia investitiilor efectuate in economia nationala, in acelasi interval, dar trebuie avut in vedere ca, desi aceasta denota o stare mult mai buna decat preconizau initial cei mai multi analisti economici, nu trebuie uitat faptul ca, totusi, cresterea, in ansamblu, se raporteaza la o baza valorica relativ redusa. Insa, intr-un context economic relativ stabil, marcat de cresteri relativ optime ale Produsului Intern Brut (+4,6% in iulie-septembrie, comparativ cu aceeasi perioada din 2015, respectiv +4,8% la nivelul primelor noua luni a.c.), investitorii ce aloca fonduri in sectorul de constructii ar trebui sa-si deruleze activitatea in parametri optimi, ceea ce s-a intamplat intrucatva atat in trimestrul al treilea, cat si in ianuarie-septembrie a.c., dupa cum denota si noile informatii puse la dispozitie de Institutul National de Statistica (INS).
Potrivit datelor provizorii comunicate in decembrie 2016, investitiile nete realizate in economia nationala s-au diminuat in al treilea trimestru al anului in curs (-0,8% fata de iulie-septembrie 2015),  dar aceasta situatie a determinat, totusi, o crestere a ponderii investitiilor in constructii noi. In consecinta, investitiile nete din iulie-septembrie 2016 au totalizat peste 17,68 miliarde lei preturi curente (circa 3,93 miliarde euro), din care peste 9,1 miliarde lei au reprezentat sume folosite pentru realizarea constructiilor noi, 6,84 miliarde lei au fost directionate catre achizitia de utilaje (inclusiv mijloace de transport) si circa 1,73 miliarde lei catre alte cheltuieli. Analizand informatiile respective, se constata si faptul ca - spre deosebire de perioada similara din anul anterior - in trimestrul al treilea din 2016 o pondere mai semnificativa a revenit fondurilor alocate pentru executia lucrarilor de constructii noi (indicator aflat in crestere cu 2,3 puncte procentuale, pana la 51,5%), in timp ce ponderea investitiilor nete in utilaje s-a depreciat cu 0,3 puncte procentuale, ajungand la 38,7% din total, iar cea a investitiilor destinate altor cheltuieli a scazut cu doua puncte procentuale (pana la 9,8%). Totusi, la cea mai importanta componenta de investitii, respectiv pentru constructii, s-a remarcat un regres din punct de vedere valoric. In consecinta, pe elemente de structura, in iulie-septembrie 2016 cea mai mare scadere s-a inregistrat la investitiile consemnate la capitolul de alte cheltuieli, reprezentand o diminuare de -19,2% in comparatie cu trimestrul al treilea din 2015, in timp ce pe segmentul de utilaje (inclusiv mijloace de transport) a avut loc un regres relativ atenuat (-0,9%). Totodata, in cazul investitiilor efectuate pentru lucrarile de constructii noi s-a constatat o scadere cuantificata mai exact la -5,6%.
In acelasi timp, la nivelul primelor trei trimestre a.c., investitiile nete realizate in economia nationala au crescut cu +4,1% raportat la ianuarie-septembrie 2015, majorarea fiind constatata la doua elemente de structura. Practic, investitiile nete din primele noua luni din 2016 s-au plasat la 46,58 miliarde lei preturi curente (circa 10,36 miliarde euro), constructiilor noi revenindu-le o suma de 21,86 miliarde lei. O pondere semnificativa este detinuta de operatiunile ce presupun achizitia de utilaje (inclusiv mijloace de transport), pentru care s-au alocat 19,88 miliarde lei, iar diferenta, de peste 4,84 miliarde lei, s-a indreptat catre alte cheltuieli. Spre deosebire de perioada similara a anului anterior, in primele trei trimestre din 2016 s-a constatat o crestere a ponderii aferente fondurilor alocate pentru utilaje, cu 0,8 puncte procentuale, pana la 42,7%, iar ponderea investitiilor nete in constructii noi a progresat cu 0,1 puncte procentuale, pana la 46,9% din total. O scadere a ponderii s-a constatat, insa, in cazul investitiilor destinate altor cheltuieli, a caror cota a regresat cu 0,9 puncte procentuale (pana la 10,4%). In acelasi timp, pe elemente de structura, in ianuarie-septembrie 2016 s-au consemnat majorari valorice la doua componente, mai precis la utilaje (inclusiv mijloace de transport), unde s-a remarcat un salt de +6,6% si la lucrarile de constructii noi (+4,5%), deoarece la alte cheltuieli s-a inregistrat o scadere (+7,1%).
Consultand structura investitiilor nete pe activitati ale economiei nationale, in primele trei trimestre a.c., se remarca faptul ca ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii nete sunt cele de comert/ servicii si de industrie, sectorul de constructii continuand sa ocupe pozitia a treia din acest punct de vedere, dupa cum urmeaza: domeniul comercial/ de servicii (37% din total, comparativ cu 38,2% in ianuarie-septembrie 2015), industrie (33,2%, in raport cu 36,4%), constructii (22,4%, in crestere fata de cota de 17,5% din primele noua luni ale lui 2015), agricultura (5,6%, fata de 5,8%) si alte ramuri (1,8%, in raport cu 2,1%).
***
Potrivit cercetarii INS, lucrarile de constructii (ca element de structura pentru investitiile nete - noi) cuprind intreaga activitate a acestui sector, inclusiv pe cea ce presupune lucrarile de instalatii si de montaj al utilajelor tehnologice si functionale. La alte cheltuieli de investitii sunt cuprinse insa si cele efectuate pentru elaborarea unor studii de cercetare si proiectare legate de obiectivele de investitii si pentru serviciile aferente transferului de proprietate, iar datele INS indica momentan o situatie relativ buna pe acest segment, chiar si in contextul modificarii in sens negativ a ponderii acestora, de la 11,3% la 10,4% din total. Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro, iar pentru a descarca datele sursa click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
EDIT-Structural
leviatan
rigips
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
siniat
quadratum
strabag nivel 1
ness project
concelex
CDS
theda mar
viarom
noark
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander