Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Potential de 15 miliarde euro pe piata renovarilor
ANALIZA: Potential de 15 miliarde euro pe piata renovarilor
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 22 Iun 2017 16:21
Conform celor mai recente date Eurostat, in Romania exista circa trei milioane de apartamente construite inainte de anul 1989, cele mai multe dintre acestea avand nevoie de reparatii capitale urgente. La un pret mediu de circa 5.000 de euro pentru renovarea fiecarei locuinte, piata renovarilor ar ajunge la un necesar de finantare de aproximativ 15 miliarde euro, conform calculelor Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).
Conform unui sondaj IRSOP, 68% din populatia tarii intentioneaza, in urmatorii cinci ani, sa realizeze proiecte de imbunatatire a mediului locativ, ceea ce ar insemna ca domeniul renovarilor ar avea un potential de circa 10 miliarde euro pana in anul 2021.
Chiar daca ritmul de executie a lucrarilor de renovare se inscrie pe un trend descrescator in acest an, datele statistice oficiale indicand o scadere de peste 22% a volumului lucrarilor de reparatii capitale si de intretinere si reparatii curente in primele patru luni din 2017, sectorul renovarilor rezidentiale va reprezenta, in anii urmatori, o resursa importanta pentru companiile cu activitati in sectorul constructiilor din tara noastra.
O realitate este, insa, si faptul ca majoritatea apartamentelor care necesita reparatii capitale se afla in proprietatea unor familii care isi pot permite cu greu o astfel de investitie, ceea ce duce acest potential in zona economiei gri sau negre, dar si spre materialele de constructii mai slabe din punct de vedere calitativ.
Conform unui sondaj IRSOP, in cazul proiectelor de renovare, cea mai mare pondere a produselor de constructii achizitionate sunt materialele pentru finisare interioara (33%), instalatiile sanitare, electrice si termice (23%), materialele de constructii (23%) si sistemele de finisare exterioara (19%).
 
Economiile si creditele, principalele surse de finantare
Potrivit datelor ADBRL, economiile populatiei reprezinta principala sursa pentru investitiile in renovari, circa 41% din proiectele specifice fiind realizate din acest tip de resurse. De asemenea, creditele bancare (pentru nevoi personale si, pana in 2015, sistemul de economisire-creditare Bauspar) constituie o parte importanta de finantare a sectorului de renovari.
In acest moment, programul Bauspar, care ar creste mult potentialul finantarii sectorului de renovari, este blocat in Romania, dupa ce un control al Curtii de Conturi a descoperit nereguli aparente, contestate de bancile pentru locuinte. Actualmente, legea care reglementeaza acest sistem si care ar trebui sa aduca clarificari in acest sens se afla in discutii la Camera Deputatilor.
Principiile fundamentale ale sistemului de economisire-creditare sunt simple - mai intai clientul Bauspar economiseste, apoi banca acorda credite pentru domeniul locativ din fondul economisit de ceilalti participanti la sistem acelor clienti care solicita fonduri de renovare si care sunt eligibili. Guvernul ofera prima de la stat de 25% din depunerile anuale, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 250 de euro, iar aceasta prima este acordata cetatenilor romani, indiferent de varsta, conform prevederilor legale.
Conform datelor ADBRL, acordarea primei reprezinta o investitie pentru stat. Coeficientul de multiplicare poate fi si de 3,5 ori valoarea investitiei. Astfel, pentru aproximativ 500 milioane de lei investiti de stat intr-o perioada de 5 ani in sistemul Bauspar prin acordarea primelor de stat, acesta incaseaza inapoi cel putin 1,75 miliarde lei numai din taxe si impozite.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
ness project
CONCEPT STRUCTURE
rigips
quadratum
CDS
concelex
leviatan
strabag nivel 1
noark
EDIT-Structural
theda mar
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
siniat
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander