Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - VELUX: Riscuri semnificative pentru sanatate generate de cladirile nesanatoase
VELUX: Riscuri semnificative pentru sanatate generate de cladirile nesanatoase
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 16 Mai 2018 16:28
In medie, oamenii petrec 90% din timp in spatii inchise (WHO Europe 2013 report, US Environmental Protection Agency), dar de cele mai multe ori riscurile asociate acestor medii raman necunoscute. Asa numita „generatie indoor” a fost analizata intr-un nou studiu realizat de YouGov pentru Grupul VELUX, in cadrul caruia 16.000 de respondenti din 14 tari din Europa si America de Nord au fost intrebati despre perceptiile lor asupra vietii petrecute in spatiile interioare.
In primul rand, oamenii tind sa creada ca petrec mai putin timp in interior decat se intampla in realitate. Perceptia tuturor celor chestionati a fost ca 82% dintre respondenti cred ca petrec mai putin de 21 de ore in interior in fiecare zi, 62% dintre ei fiind convinsi ca petrec mai putin de 18 ore. Cifra reala arata ca oamenii ajung sa petreaca 90% din timp, mai mult de 21 de ore in spatiile inchise. Desi poluarea urbana este o problema pentru multi dintre respondenti, doar 77% nu sunt constienti ca, in realitate, aerul din interior poate fi de pana la cinci ori mai poluat decat aerul din exterior (EPA, Arhus University, CBST), iar dormitoarele copiilor sunt cele mai poluate incaperi din intreaga casa (Danish Building Research Institute/Danish Eco Council/University of Copenhagen).
„Stim instinctiv ca petrecerea atator ore in locuri inchise nu este buna pentru noi”, afirma Peter Foldbjerg, managerul departamentului „Daylight Energy and Indoor Climate” din cadrul VELUX. „Potrivit cercetarilor, a trai in locuinte umede, in care exista mucegai, duce la cresterea riscului de a dezvolta astm cu 40% (IBP Fraunhofer) si ne face vulnerabili la dezvoltarea si altor afectiuni.”
Activitatile de zi cu zi, cum ar fi gatitul, curatenia, dusul, aprinderea lumanarilor, uscarea hainelor in interior - chiar si somnul si respiratia, toate acestea contribuie la aerul poluat din interior, care de-a lungul timpului poate provoca dezvoltarea bolilor. Intr-adevar, un fapt este cert - mai multi copii vor suferi de astm sau alergii in urmatorii ani, daca nu se actioneaza in imbunatatirea proiectarii locuintelor si a cladirilor publice. Aceasta poate remedia problema cu care ne confruntam in prezent - poluarea interioara si media orelor petrecute de Generatia Indoor in spatiile inchise.
Foldbjerg continua: „Din cauza stresului si presiunii vietii moderne, suntem cu totii apartenenti ai Generatiei Indoor si trebuie sa intelegem implicatiile acesteia asupra sanatatii si bunastarii noastre, fie ca ne referim atat la timpul petrecut in interior, cat si la cel in exterior, unde aerul este poluat.
„Suntem o societate conectata permanent, 24/7, iar acest lucru ne-a deconectat de la ritmurile obisnuite ale naturii - ritmul nostru circadian, un termen neurofiziologic pentru ceasul nostru biologic, care ne anticipeaza si adapteaza fiziologia la diferitele faze ale zilei, de la somn, pana la trezire. Toate acestea afecteaza calitatea somnului si sanatatea generala.
„Din fericire, exista o multime de masuri cu ajutorul carora casa ta poate fi transformata intr-un loc cu mult aer proaspat si cu un climat mai sanatos pentru intreaga familie. Doar prin deschiderea ferestrelor de trei pana la patru ori pe zi, evitarea arderii excesive a lumanarilor, prin uscarea hainelor in mediul exterior ori de cate ori este posibil (sau prin deschiderea unei ferestre daca uscarea interioara este o necesitate), pana la pastrarea usilor inchise la baie, ventilarea din exterior si reducerea utilizarii produselor de curatare pe baza de substante chimice, toate aceste sfaturi va pot ajuta in reducerea nivelului poluantilor prezenti in locuinta.”
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
ness project
noark
MAKITA
theda mar
EDIT-Structural
rigips
viarom
CDS
siniat
concelex
leviatan
strabag nivel 1
Acvatot 2019
quadratum
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander