Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ANALIZA: Piata de HVAC isi va continua trendul ascendent in acest an
ANALIZA: Piata de HVAC isi va continua trendul ascendent in acest an
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 21 Mar 2017 09:31
Piata locala a sistemelor de incalzire, ventilare si conditionare a aerului (HVAC) s-a inscris pe un usor trend de crestere in 2016, desi au existat si companii care au raportat scaderi ale vanzarilor. Conform datelor producatorilor si furnizorilor de echipamente si sisteme, piata locala a echipamentelor HVAC destinate sectoarelor de activitate rezidential si comercial se situeaza la circa 200 de milioane de euro. Sectorul de centrale termice, care are o pondere de aproape 50% din total, s-a inscris pe un trend crescator anul trecut, depasind, conform celor mai multe opinii, pragul de 100 milioane de euro. Pentru 2017, managerii principalelor companii furnizoare din domeniu estimeaza ca piata echipamentelor HVAC va continua sa creasca, avand in vedere numarul mare de proiecte rezidentiale si comerciale aflate in executie sau anuntate, in toata tara.
Anul trecut, piata locala de centrale termice a fost influentata de intrarea in vigoare a noilor norme ErP (Energy related Products), potrivit carora nu se mai pot produce si importa cazane conventionale din luna septembrie 2015, ceea ce a influentat negativ sectorul, in 2016. Totusi, noua lege a determinat indreptarea clientilor catre produsele cu un grad tehnologic ridicat, ce asigura randament sporit si economii la consumul de gaz metan. Proiectele din domeniul rezidential si debransarile populatiei de la sistemul centralizat de incalzire au contracarat, insa, aceasta tendinta negativa. Potrivit datelor ANRSC, anul trecut au fost deconectate de la sistemul de incalzire din intreaga tara un numar total de 22.375 de locuinte si estimarile companiilor din domeniu arata ca majoritatea a optat pentru o centrala termica de apartament.
In ansamblu, piata locala a echipamentelor de incalzire si preparare a apei calde menajere utilizate in sectorul rezidential (indiferent de tipul de combustibil utilizat - gaz, lemn, peleti, energie electrica din surse traditionale sau alternative) a depasit 100 de milioane de euro in 2016, previziunile pentru anul in curs indicand un avans de circa 10%. Daca se includ echipamentele utilizate in segmentele comercial si industrial, piata de profil depaseste usor 135-140 milioane de euro, potrivit datelor companiei Bosch Romania, care nu includ informatii legate de sistemele de ventilare si conditionare a aerului.
Previziunile din domeniu pentru perioada urmatoare (2017-2020) sunt, in general, optimiste, avand in vedere atat noul "boom" imobiliar estimat in Romania, cat si numarul si vechimea echipamentelor instalate, precum si nevoia evidenta de confort a populatiei. In plus, din punct de vedere tehnic, inovarea si conectivitatea isi fac simtita tot mai mult prezenta in acest domeniu, solutiile si echipamentele lansate pe piata fiind tot mai atractive si inovatoare.
 
Potential imens pe piata inlocuirilor de centrale termice
In urmatorii ani, parcul de peste doua milioane de centrale instalate in ultimii 15 ani la nivel national va reprezenta un segment foarte important pentru furnizorii de astfel de echipamente. Cele mai multe companii au inceput deja sa lanseze pe piata oferte si solutii de inlocuire cu sisteme si tehnologii noi. Totodata, in ultimii doi ani a evoluat foarte mult si cererea provenita din sectorul constructiilor rezidentiale, datorita investitiilor private autorizate inca din a doua jumatate a lui 2014, ce au generat cererea de centrale termice de apartament din 2015 si 2016. In ansamblu, piata echipamentelor termotehnice este puternic conectata cu sectorul constructiilor. Apogeul pietei locale de centrale termice murale a fost atins in 2003, cand s-au comercializat peste 250.000 de unitati. 
 
In plus, analiza include informatii despre structura pietei echipamentelor HVAC din Romania, precum si informatii referitoare la programul Casa Verde si la competitia acerba din acest domeniu. 
Intreaga analiza poate fi lecturata in editia Martie-Aprilie 2017 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare si posibilitati de abonare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
noark
MAKITA
viarom
rigips
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
theda mar
quadratum
ness project
concelex
EDIT-Structural
strabag nivel 1
CDS
Acvatot 2019
siniat
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander