Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ANALIZA: Putere maxima pentru industria de conditionare a aerului din CEE
ANALIZA: Putere maxima pentru industria de conditionare a aerului din CEE
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Cosmin Dincu 12 Ian 2017 10:00
Piata sistemelor si aparatelor complexe de conditionare a aerului pentru aplicatii nerezidentiale din Europa Centrala si de Est (Polonia, Cehia, Slovacia, Romania si statele vest-balcanice) a consemnat o crestere cantitativa de 2,9% in 2015, ajungand la 335,1 mii de unitati vandute. Pe termen scurt si mediu, se intrevede o majorare continua, la o rata anuala medie compozita CAGR de +3% tot in termeni cantitativi, pentru a se ajunge, in 2019, la cel putin 366,5 mii de unitati livrate. Astfel, industria de profil se pregateste sa functioneze la putere maxima, in contextul in care nu se mai preconizeaza o eventuala scadere a cererii. Acestea sunt doar cateva dintre concluziile unui nou studiu cu privire la dinamica acestui segment de activitate, elaborat de expertii Interconnection Consulting Group - Austria si dat publicitatii la 10 ianuarie a.c.
Tarile din vestul Peninsulei Balcanice dau semne de revenire economica
Potrivit cercetarii, piata sistemelor de conditionare a aerului pentru aplicatii nerezidentiale din zona CEE a experimentat o crestere in 2015. „Pe de-o parte, cantitativ, s-a ajuns la circa 325.100 de unitati vandute, reflectand o crestere de +2,9%, iar pe de alta parte, valoric, livrarile au depasit 325,1 milioane de euro (+4%). Aceasta majorare de +4%, care denota o continuare a trendului ascendent anterior, a fost influentata pozitiv de revenirea economica a statelor din regiunea Balcanilor de Vest (Serbia, Croatia, Slovenia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei - FYROM). Astfel, in acea zona, piata specifica si-a recuperat complet pierderile initiale, inregistrand un salt de +2% in termeni cantitativi si unul valoric de +3%. Sporirile respective sunt unul dintre motivele pentru care, din totalul cantitativ al sectorului sistemelor nerezidentiale de conditionare a aerului din CEE, regiunea vest-balcanica detine o pondere de 28,9%. In acelasi timp, Cehia si Slovacia au, impreuna, o cota de 21,8%, constituind cea mai mica piata din cele analizate. Se remarca faptul ca in tarile central-europene a avut loc initial o stabilizare atat cantitativa, cat si valorica, iar cresterile ulterioare, din 2015, au fost sustenabile. De exemplu, in Polonia, s-a remarcat o majorare cantitativa de +4%, iar Cehia si Slovacia au experimentat un salt de +2,3%”, se arata in cadrul analizei.
Unitatile tip „single split” raman predominante pe piata
Expertii Interconnection mai arata ca, din punct de vedere structural, spre deosebire de vestul Europei, in regiunea CEE, unitatile de aer conditionat pentru mediul nerezidential tip „single split” au o cota mult mai importanta de piata, acest segment fiind predominant, intrucat reprezinta 80,6% din vanzarile totale cantitative, desi, daca se pune problema valorii, modelele respective au o cota de 34,3%. „Cu toate acestea, sortimentele «single split» raman principalele generatoare de venituri pentru industria de profil din zona CEE, iar unitatile VRF se afla pe pozitia a doua, ca performanta consemnata in 2015, in termeni valorici (cu 25,6% din total), urmate de unitatile tip chiller (19,2%) si cele ce se instaleaza la nivelul acoperisului - teraselor (6,1%). Pana in 2019 nu se intrevad modificari structurale importante in ceea ce priveste acest clasament valoric, in spatiul CEE modelele «single split» ramanand predominante, desi cea mai mare rata a cresterii se va remarca pe segmentele VRF si chiller, unde se vor constata indicatori CAGR de +4,4%, respectiv +3,7%”, sustin autorii cercetarii.
Cladirile de birouri si centrele comerciale - principalele motoare ale cererii
In cadrul analizei realizate de specialistii biroului austriac, se mai precizeaza ca, atunci cand se pune problema formarii cererii, intre regiunea CEE si cea a Europei Occidentale nu exista nicio diferenta: practic, in ambele cazuri, imobilele de birouri reprezinta principalul motor al cererii de sisteme nerezidentiale de aer conditionat, contand cu 44,1% la valoarea totala a vanzarilor din CEE, in 2015. Cladirile cu functiuni comerciale se afla pe pozitia secunda, din acest punct de vedere, cu 31,4% din vanzarile efectuate de operatorii din bransa, fiind urmate de hoteluri (15%) si imobile de interes public (administrative, din invatamant etc.), cu 9,5%. Tot imobilele de birouri raman cel mai important vector al comenzilor in intervalul anilor 2016-2019, insa specialistii Interconnection intrevad o crestere ceva mai semnificativa a cererii din domeniul centrelor comerciale, cu o rata CAGR de +6,3%.
Noile reglementari ecologice, deja in vigoare
Conform cercetarii, versiunea originala a reglementarii legale cu privire la continutul de freon si alte substante nocive din cadrul aparatelor de aer conditionat pentru mediul nerezidential (Regulamentul F-gas), adoptata inca din 2006, a fost inlocuita cu un nou regulament specific, valabil din 2014 si care a intrat efectiv in vigoare la 1 ianuarie 2015. „Noua norma consolideaza masurile existente si introduce numeroase modificari (inclusiv pe termen lung), destul de dificil de atins, cum ar fi limitarea cantitatilor totale de elemente chimice asimilate F-gas ce pot fi comercializate in UE incepand cu 2015, astfel incat, pana in 2030, acestea sa reprezinte 1/5 din cantitatea livrata in 2014. Acesta va fi principalul motiv pentru care operatorii din industrie se vor indrepta in masa catre tehnologiile mai prietenoase cu mediul, prevenind si emisiile de gaze cu efect de sera ale echipamentelor existente prin verificari obligatorii, service realizat cu acuratete si recuperarea continutului chimic al sistemelor de aer conditionat la finalul ciclului lor de exploatare. Aceste masuri duc si la cresterea gradului de inovare, fiind benefice in contextul in care indepartarea treptata din uz a substantelor ce afecteaza stratul de ozon este un obiectiv ce a fost indeplinit cu succes in UE, cu zece ani in avans fata de obligatiile asumate prin tratatele internationale”, subliniaza autorii cercetarii.
Piata CEE se va dezvolta continuu
Intr-o nota optimista, specialistii Interconnection mai explica si faptul ca piata sistemelor de aer conditionat pentru aplicatii nerezidentiale din zona CEE se va situa pe un trend continuu ascendent, cresterea asteptata pentru 2016 fiind de +3%. In continuare, dupa cum se arata anterior, pana in 2019, se estimeaza un indice CAGR de +3,4% pe an in termeni cantitativi, pentru a se ajunge la 366.500 de unitati vandute in ultimul an al perioadei analizate, in timp ce valoarea vanzarilor ar putea fi setata pe o crestere medie compozita CAGR de +5,1% pe an, astfel incat, in 2019, operatorii din acest domeniu sa se evidentieze printr-o cifra de afaceri cumulata de 493,5 milioane de euro. La fel ca si in alte cercetari dedicate altor sectoare de activitate, in ceea ce priveste studiul actual, referitor la piata sistemelor de aer conditionat utilizate in mediul nerezidential, in regiunea CEE, renumitul institut austriac a pus la dispozitia celor interesati diagrame multianuale relevante, ce reflecta atat cresterile cantitative si valorice preconizate, cat si gradul de concentrare a pietei, in termeni valorici (observandu-se, printre altele, ca primele trei companii din top controleaza 33,8% din cererea valorica totala). Pentru informatii suplimentare, www.interconnectionconsulting.com, iar pentru consultarea celor doua diagrame, click aici si aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
ness project
MAKITA
Ubitech
CDS
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
viarom
leviatan
noark
rigips
quadratum
EDIT-Structural
strabag nivel 1
siniat
CONCEPT STRUCTURE
concelex

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander