Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - ROMEPS estimeaza o crestere de 10% pe piata de polistiren expandat, in 2016
ROMEPS estimeaza o crestere de 10% pe piata de polistiren expandat, in 2016
Izolatii & Finisaje Publicat de Elena Icleanu 03 Oct 2016 08:49
Piata locala de polistiren expandat ar putea genera o crestere de 10% in acest an, fata de nivelul de 143 milioane de euro raportat la finele lui 2015, potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS), organizatie ce reprezinta interesele celor mai mari producatori locali. De asemenea, prognozele asociatiei indica si o crestere calitativa de peste 30% la sortimentele de produse cu densitati mari. "Piata de polistiren expandat din Romania a inregistrat o evolutie buna in primele luni din 2016, iar acest lucru s-a putut observa inca din primul trimestru al anului, cand au fost demarate si primele proiecte de reabilitare termica. Evolutia optima a fost posibila in special datorita temperaturilor favorabile segmentului de constructii, inregistrate inca din luna februarie a.c. Cresterea eficientei energetice prin reabilitarea termica cu polistiren expandat reprezinta o necesitate la nivel national si european, drept pentru care aceste programe de termoizolare a blocurilor vechi au influentat in mare masura piata de polistiren expandat din Romania, pana in acest moment. Anul 2016 nu face exceptie, reabilitarile termice fiind principalul motor al cresterii pietei de profil", a declarat Florin Hahui, presedintele ROMEPS si directorul general al producatorului de polistiren Onebrand - Braila.
Circa 90% din cantitatea totala de polistiren expandat fabricat in Romania se utilizeaza in domeniul constructiilor (in special, in programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte), diferenta de 10% fiind folosita pentru ambalaje.
 
Inca exista probleme legate de armonizarea legislatiei romanesti la cea europeana
Conform datelor ROMEPS, sectorul constructiilor si cel al industriei producatoare de polistiren expandat, precum si domeniul reabilitarilor termice din Romania sunt, in continuare, afectate de probleme de armonizare a legislatiei romanesti cu cea a celorlalte tari din Uniunea Europeana, ceea ce reprezinta un real risc pentru industriile de profil, dar si pentru companiile de pe piata. "Ne referim la faptul ca directivele europene sunt transpuse in legislatia nationala fara sa se consulte specialistii din domeniu, fara sa se sesizeze problemele de pe piata sau sa se analizeze situatia curenta existenta in industrie. In acest mod, aspecte tehnice de care ar trebui sa se tina cont nu sunt respectate de toti jucatorii din piata, aspect nefavorabil, in contextul in care ROMEPS isi doreste sa opereze pe o piata transparenta, in care clientul final sa fie pe primul loc", a explicat Florin Hahui.
Potrivit reprezentantului ROMEPS, organizatia a depus, de-a lungul timpului, eforturi sustinute pentru informarea publicului, educarea pietei si pentru a contribui la cresterea acesteia. "Continuam activitatile pe care le-am pornit in anii precedenti, «Quality Control» si «Calitate certificata», dar suntem atenti in permanenta la ceea ce se intampla pe piata. Suntem pregatiti sa venim cu noi programe care sa sustina producatorii de polistiren expandat, dar si beneficiarii, mai ales ca am observat ca, datorita demersurilor noastre privind controlul calitatii produselor existente pe piata si raportarile constante catre ISC privind neregularitatile inregistrate pe santiere, lucrurile s-au imbunatatit", a mai spus presedintele ROMEPS.
Printre problemele care influenteaza negativ activitatea producatorilor de polistiren expandat din Romania se afla lipsa de transparenta a autoritatilor, ignorarea specialistilor in consultarile privind stabilirea cadrului legislativ din domeniu, dar si existenta pe piata locala a unor producatori care nu respecta normele in vigoare. "ROMEPS si membrii asociatiei se lupta cu o serie de probleme care apar la nivel decizional, din lipsa de transparenta a autoritatilor. De cele mai multe ori, observam faptul ca autoritatile nu invita la discutii societatea civila sau factorii de decizie de pe piata pentru a se consulta si a lua cele mai bune decizii referitoare, spre exemplu, la situatia anveloparilor termice. Mai mult, au existat situatii in care noi, ca asociatie profesionala, am vrut sa ne aducem contributia la dezvoltarea unor norme specifice in domeniu si nu am primit deschidere din partea autoritatilor competente pentru a conlucra. De aici si pana la anumite anomalii legislative care ne fac viata mai grea nu este decat un pas, iar noi, ca asociatie, am depus si depunem eforturi sa fim pro-activi in relatia cu factorii de decizie din cadrul legislativ. Trebuie sa precizam si faptul ca pe piata exista o serie de producatori de polistiren expandat care nu respecta normele in vigoare si vand produse neconforme, care se ascund mai ales in spatele unor denumiri inselatoare si care aduc prejudicii in primul rand consumatorului", a mai spus Florin Hahui.
***
Asociatia ROMEPS a fost infiintata in anul 2004, din 2011 activand sub aceasta denumire. Organizatia isi propune sa promoveze pe piata din Romania un standard de calitate pentru producatorii de polistiren si sa vegheze la respectarea reglementarilor. ROMEPS are, in prezent, 13 membri: Arcon, Austrotherm, Hirsch Porozell, Swisspor, Congips, Firos, Masterplast, Mindo, Onebrand, Euroconf Impex, Mecatronics, Plastics Europe si Isopor.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
EDIT-Structural
Ubitech
viarom
siniat
rigips
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
strabag nivel 1
CDS
noark
concelex
MAKITA
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
ness project
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander