Agenda Constructiilor
Marti, 23 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ENERGYPAL: 69% dintre companii nu folosesc un sistem de contorizare inteligenta
ENERGYPAL: 69% dintre companii nu folosesc un sistem de contorizare inteligenta
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 23 Mai 2018 12:52
Conform studiului „Eficienta energetica in companiile din Romania”, realizat de EnergyPal cu suportul Valoria, in Romania, 69% dintre companii spun clar ca nu au implementat un sistem de contorizare inteligenta a echipamentelor principale, 17% nu stiu, si numai 14% au facut pasul acesta spre eficienta energetica. Aceasta situatie este prezenta in 46% dintre companiile respondente din constructii si imobiliare, 77% din alimentatie si agricultura, 64% din productie industriala, 70% din utilitati si energie si 66% din transporturi.
„Studiul Eficienta energetica in companiile din Romania 2018 are la baza intentia noastra de a dezvalui imaginea la zi cu privire la modul in care sunt reflectate atat cadrul legislativ, cat si obiectivele de preformanta ale firmelor in acest demers. Dincolo de datele si graficele pe care le contine, studiul indica un nivel relativ scazut si de constientizare a rolului pe care masurile de eficienta energetica le are in functionarea sustenabila a companiei. Vom continua sa facem acest studiu, de la actuala varianta de proiect pilot, la o varianta mai elaborata, pentru a da si mai multa plus-valoare prin continutul acestuia”, spune Lucian Anghel, Fondator si CEO, EnergyPal Romania.
Cele mai multe companii dintre cele respondente (62%) spun ca eficienta energetica inseamna raportul dintre rezultatul constand in performanta, servicii, bunuri sau energie si energia folosita in acest scop. Pe de alta parte numai 14% identifica acest concept cu capactatea de a efectua o actiune cu un consum minim de energie.
Nivelul actual de monitorizare a consumurilor
In 55% dintre companii nivelul actual de monitorizare a consumurilor in companie este realizat doar printr-un contor general pe utilitati, 34% au contorizari interne detaliate cu citire manuala. Numai 17% au si contorizari interne detaliate cu citire automata, iar 7% au date de consum exportabile in Excel. Numai in 7% dintre companii gasim un consum de energie integrat cu monitorizarea productiei.
Politica de reducere a pierderilor de energie
Este oarecum imbucurator ca 66% dintre companiile respondente spun ca au o politica de reducere a pierderilor de energie in cadrul companiei. La nivel de industrii, o astfel de politica au 41% dintre companiile de servicii profesionale, 46% din serviciile financiare, dar 66% din productie industriala.
Politica de eficientizare a costurilor cu utilitatile
Nu mai putin de 7 din 10 companii, dintre cele respondente, spun ca au o politica de eficientizare a costurilor cu utilitatile. La nivel de industrii cea mai buna situatie este in sectorul de productie industriala (67%), urmata de industria de constructii/imobiliare (64%) si industria de utilitati/energie (58%).
Alocarea rolului de Manager Energetic
Daca 38% dintre companiile respondente spun ca au o persoana responsabila din cadrul companiei care se ocupa de planul de eficientizare energetica (manager energetic), cele mai putine companii cu un astfel de rol sunt din transporturi (17%), urmate de cele din productie industriala (22%) si alimentatie/agricultura (26%).
Program de eficientizare enegetica
Numai 3 din 10 companii spun ca au investit intr-un program de eficientizare energetica. La nivel de industrii, cele mai putine companii cu astfel de investitii sunt din constructii/imobiliare (20%), urmate de cele din alimentatie/agricultura (29%) si din servicii profesionale (32%). Din pacate 31% dintre companiile din productie industriala nu cunosc obligatiile care revin agentilor economici conform Legii 121/2014 privind eficienta energetica, iar procentul urca la 50% in cazul celor din constructii/imobiliare.
„De cele mai multe ori actiunile de facility management se intersecteaza cu cele de imbunatatire a eficientei energetice a cladirilor. Cladirile au nevoie de ambele seturi de servicii, integrate intr-un program coerent de operare. Astfel de pot obtine beneficii suplimentare legate de fiabilitate si sustenabilitate, dar si o experienta se utilizare superioara pentru beneficiarii finali. La editiile viitoare ale studiului ne vom concentra si pe sinergia pe care o produce integrarea celor doua tipuri de servicii si modalitatile specifice prin care companiile care au aceasta strategie au beneficii suplimentare”, spune Alexandru Theodor Miculas, Head of Facility Management Services, FMS Romania, co-autor al studiului. Pentru studiul complet, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
Acvatot 2019
siniat
theda mar
MAKITA
viarom
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
CDS
noark
Ubitech
quadratum
ness project
strabag nivel 1
rigips
concelex
EDIT-Structural

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander