Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - STRACO GRUP: Procedura de reorganizare judicara fata de antreprenor
STRACO GRUP: Procedura de reorganizare judicara fata de antreprenor
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 28 Aug 2015 16:33
Antreprenorul specializat in executia lucrarilor de infrastructura Straco Grup SA a intrat recent in insolventa, cererea in acest sens a debitorului fiind admisa, la data de 24 august a.c., de magistratii completului C18 al sectiei a VII-a civile din cadrul Tribunalului Bucuresti. Acest deznodamant – respectiv derularea procedurilor de reorganizare pe cale judiciara a uneia dintre cele mai semnificative companii implicate in constructia de drumuri si autostrazi din Romania – era oarecum asteptat, in contextul in care administratorii sai (Alexandru Horpos, care impreuna cu Traian Horpos, detine pachetul de control, respectiv 59,4% din actiuni, precum si Vlad Ionel Vamesu, cu 19,8% din actiuni) au fost arestati la domiciliu in perioada 12 decembrie 2014 – 10 ianuarie 2014, intr-un dosar instrumentat de DIICOT ce il viza mai ales pe asociatul si administratorul firmei Euroconstruct Trading 98, Dan Besciu. Ulterior, inculpatii Alexandru Horpos si Vlad Ionel Vamesu s-au aflat sub control judiciar, iar Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala a emis ordonante prin care s-a dispus prelungirea masurii preventive a controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile, de la data de 9 mai 2015 la data de 7 iulie 2015, fata de acesti inculpati. Insa, la 8 mai 2015, sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a desfiintat aceste ordonante, revocand masura preventiva a controlului judiciar, stabilita de procurori, care au facut contestatie, respinsa definitiv ca inadmisibila de ICCJ la data de 11 iunie 2015.  
Revenind la dosarul insolventei Straco Grup, cu doua termene stabilite la 4 septembrie 2015 si 30 octombrie a.c. (ultimul dintre acestea fiind acordat in vederea  analizei stadiului continuarii procedurii), instanta a calificat cererile creditorilor ACM nr. 4 Bucuresti, Sorel Prod Corn 2000, Stefimar Eurocons, Unicredit Leasing Corporation si Amfora Plus Trans, de deschidere a procedurii insolventei impotriva debitoarei, drept declaratii de creanta. De asemenea, judecatorul sindic a desemnat ca administrator judiciar provizoriu societatea CITR Filiala Bucuresti SPRL. Potrivit procedurii, data-limita de inscriere la masa credala a fost stabilit pentru 9 octombrie a.c., prima adunare generala a creditorilor fiind programata pentru 3 noiembrie 2015.
Cererea a fost admisa si pentru ca societatea debitoare a precizat ca datoriile sale, ce trebuie achitate intr-o perioada de pana un an, se cifreaza la peste 180 milioane de lei, cele pe termen lung (cu scadenta mai mare de 12 luni) cifrandu-se la 27 milioane de lei, iar lichiditatile nu depasesc 25,5 milioane de lei.
***
In pofida problemelor de natura penala ale administratorilor sai, Straco Grup a continuat sa se implice in realizarea lotului al treilea, sectiunea 2A, din cadrul tronsonului de autostrada Ogra – Campia Turzii, proiect in cuantum de 279,7 milioane de lei (fara TVA), aflat in stadiu incipient si ce trebuia sa fie implementat in asociere cu firmele Specialist Consulting si Total Road. De asemenea, firma este cunoscuta pentru lucrarile realizate la autostrada Deva-Orastie. Societatea, considerata a fi in perioada 2012-2013 liderul pietei nationale a antreprenorilor de infrastructura rutiera, a intrat in insolventa in contextul in care aceeasi procedura a fost declansata recent si impotriva cunoscutei companii ce realizeaza lucrari de demolare a constructiilor, Apolodor Com Impex. De aceea, cele doua dosare, deschise succesiv intr-o perioada de numai zece zile, pot fi considerate insolventele anului 2015 in sectorul de constructii.
Datele consemnate la Ministerul Finantelor Publice atesta faptul ca Straco Grup, din Capitala, are 513 salariati si a incheiat anul 2014 cu o cifra neta de afaceri in cuantum de 303,9 milioane de lei (-50,71%), in conditii de profitabilitate, dar in contextul in care rulajul din 2013 s-a cifrat la 616,5 milioane de lei. La data de 31 decembrie 2014, datoriile totale ale Straco depaseau 207,2 milioane de lei, in contextul in care activele imobilizate s-au plasat la 70 milioane de lei, iar in casa si in conturile bancare exista suma de 25,4 milioane de lei. Pentru informatii suplimentare, www.just.ro sau click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
noark
quadratum
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
strabag nivel 1
rigips
viarom
theda mar
concelex
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
FRONTALE
ness project

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander