Agenda Constructiilor
Luni, 06 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - BCG: Doar 8% din romani cauta un loc de munca in strainatate, fata de 22% in 2018
BCG: Doar 8% din romani cauta un loc de munca in strainatate, fata de 22% in 2018 Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 24 Apr 2024 10:56
In ciuda provocarilor globale, precum tensiunile geopolitice, preocuparile legate de economie si tendintele de mobilitate virtuala din ultimii ani, mutarea in strainatate pentru cautarea unui loc de munca ramane un deziderat pentru cei mai multi oameni la nivel global, cu 23% dintre ei cautand activ un loc de munca in alte tari si 63% exprimandu-si disponibilitatea de a face acest lucru. 
In ceea ce-i priveste pe romani, procentul celor care cauta activ un loc de munca in strainatate este de doar 8%, arata un nou studiu elaborat de Boston Consulting Group (BCG), The Network si The Stepstone Group. Raportul se bazeaza pe raspunsurile a peste 150.000 de respondenti din 188 de tari.
Conform sondajului, care a fost reluat in 2023 dupa 2018 si 2020, destinatiile cele mai populare la nivel global pentru cei care cauta un loc de munca sunt Australia, Statele Unite, Canada, Regatul Unit si Germania, in timp ce orasele cele mai populare sunt Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi si New York, alaturi de Londra. Romania a ocupat locul 89 ca destinatie, in crestere fata de locul 92 in 2018 si in scadere fata de locul 78 in 2020.
In timp ce 22% dintre romani cautau activ un loc de munca in strainatate in 2018, numarul lor a scazut la 13% acum trei ani si la doar 8% anul trecut, ceea ce este mult mai mic decat media globala de 23% in 2023. In acelasi timp, in concordanta cu tendintele internationale, numarul romanilor care ar accepta un loc de munca in strainatate in regim de lucru la distanta a crescut semnificativ, ajungand la 74% in 2023 fata de 61% in 2020. Acest procentaj este mai mare decat media globala de 66%, care a crescut de la 57% acum trei ani.
“Schimbarile din peisajul economic si social au condus la o reevaluare a planurilor de emigrare ale romanilor, cu multiple motive care contribuie, inclusiv la imbunatatirea calitatii vietii, posibilitatea de a lucra de la distanta, preocuparile legate de siguranta sociala sau dorinta de a fi mai aproape de familie si prieteni. Totodata, specialistii in domenii precum IT, inginerie sau sanatate opteaza sa ramana in tara, avand in vedere echilibrarea diferentelor salariale la nivel european, oportunitatile de angajare si un nivel de trai comparabil. Foarte interesant este faptul ca in prezent, doar 9% dintre tineri si 7% dintre absolventii de studii superioare iau in considerare o posibila emigrare, comparativ cu o medie globala de 24% si, respectiv, 32%,” explica Ana Visian, Marketing Manager bestjobs, partenerul The Network in Romania.
Sondajul a constatat ca motivele financiare si economice au fost mentionate ca fiind principalele argumente pentru romani de a lua in considerare lucrul in strainatate, respectiv 85% dintre romani (64% la nivel global) au indicat acesta ca fiind motivul principal. Un alt factor in favoarea mutarii a fost o mai buna calitate a vietii, motiv pentru care 77% dintre romani (55% la nivel global) ar pleca in strainatate pentru a lucra. O proportie mult mai mare (59%) dintre romani, comparativ cu media internationala (35%), au mentionat sistemele mai bune de asistenta sociala si de sanatate ca motive pentru a se muta si lucra in strainatate.
"In general, putem afirma ca atunci cand oamenii cauta un loc de munca in strainatate, ei isi iau decizia nu pe baza imaginii unei tari, ci pe baza oportunitatilor de munca disponibile, a recomandarilor cunostintelor lor si a cunoasterii limbii,” a declarat Adam Kotsis, Partener si Director Senior la BCG. „Tinerii si persoanele din tari cu populatii in crestere rapida sunt cei mai mobili. Tarile in care se vorbeste engleza, cu economii puternice, conduc lista destinatiilor principale,” a adaugat el.
In Romania, 25% dintre cei care lucreaza in design, arta, profesii creative si arhitectura ar dori sa lucreze in strainatate, urmati de muncitorii manuali (18%) si profesionistii in managementul afacerilor (17%). Romanii ar prefera sa lucreze in Germania, Regatul Unit si Spania ca principale trei destinatii pentru a lucra in strainatate, dar topul lor al celor mai dorite tari include si Italia, Statele Unite, Franta, Olanda, Austria, Danemarca si Elvetia. In concordanta cu tendinta globala, aproximativ 30% dintre romani ar lucra in strainatate pe termen lung, adica pentru o perioada nedeterminata.
Cercetatorii au fost, de asemenea, interesati sa afle de ce cei care au optat sa ramana in tarile lor natale au decis sa faca acest lucru. Atat respondentii romani (53%), cat si cei globali (54%), au mentionat ca motiv principal faptul ca nu ar putea sa-si ia cu ei membrii familiei sau partenerii. Atat respondentii globali, cat si romanii (33% ambele grupuri) au facut referire la legaturile puternice cu tara natala ca motiv pentru a nu pleca. In plus, 31% dintre romani (16% la nivel global) au spus ca dificultatea cumpararii de proprietati imobiliare in strainatate a fost un motiv pentru a ramane.
***
BCG, The Network (impreuna cu organizatiile afiliate) si The Stepstone Group au realizat acest sondaj anonim online in perioada octombrie-decembrie 2023. Au participat, in total, 150.735 de persoane din 188 de tari.
Sondajul a evidentiat atitudinea muncitorilor in diferite domenii, inclusiv disponibilitatea lor de a se muta in strainatate pentru munca, tarile in care ar dori cel mai mult sa lucreze, motivele pentru care au ales aceste tari si asteptarile lor fata de angajatorii lor viitori intr-o noua tara. Datele colectate in sondaj (inclusiv o gama larga de informatii despre profilul demografic si profesional al participantilor) au permis analizarea atitudinilor muncitorilor pe baza mai multor parametri.
BCG a realizat, de asemenea, interviuri de urmarire cu participantii selectati la studiu din intreaga lume — multi dintre acestia fiind intervievati anterior si fiind urmariti de cativa ani.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
ness project
rigips
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
concelex
theda mar
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
strabag nivel 1
EDIT-Structural
Ubitech
siniat
noark
leviatan
CDS

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander