Agenda Constructiilor
Luni, 20 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - BUS4RoBOOST isi propune sa actualizeze sistemul de calificare din constructii
BUS4RoBOOST isi propune sa actualizeze sistemul de calificare din constructii Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 20 Ian 2023 16:26
Peste 60 de reprezentanti din Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei, din cadrul departamentului de Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei, mediul academic, companii din constructii, clustere de inovare, federatii patronale, asociatii, furnizori de formare in domeniul constructiilor au participat, joi, 15 decembrie, la conferinta de lansare a proiectului BUS4RoBOOST, finantat prin programul LIFE-2021-CET-BUILDSKILLS: BUILD UP Skills al Uniunii Europene.
Dezechilibrele Ghidul CEI privind competentele si calificarile, European Federation of Building and Woodworkers,  2021 in materie de competente si scaderea cererii de forta de munca slab calificata au accentuat neconcordantele de pe pietele fortei de munca din UE. Sectoarele de constructii si productie, unde in mod traditional predomina muncile manuale cu un nivel slab de calificare, au fost afectate in mod deosebit. Tehnologiile inovatoare determina o cerere crescuta de noi competente in sectorul de constructii. Cerintele privind transformarea digitala si eficienta energetica afecteaza profund industria. Scenariul viitor posibil este caracterizat de cladiri cu consum egal cu zero, Big Data si Internet of things, o conceptie orientata spre client si lanturi de valori complexe. Pentru o crestere a calitatii fortei de munca, unele obstacole structurale trebuie depasite: 
  • reducerea numarului de tineri lucratori calificati datorita statutului slab al sectoarelor si al conditiilor de munca neatractive;
  • imbatranirea fortei de munca, punand in pericol integrarea de noi competente;
  • decalajul intre formarile profesionale initiale si continue VET (EFP – Educatie si Formare Profesionala) si cererea de competente pe piata sectoriala a muncii.
 
In acest context, proiectul BUS4RoBOOST isi propune sa actualizeze sistemul de calificare din sectorul constructiilor si al domeniilor conexe digitalizare, mediu, energie, green jobs, etc  pentru a putea pregati forta de munca sa raspunda nevoilor de competente ale industriei pentru 2030.
Evenimentul a fost organizat sub forma unei sesiuni plenare in care au fost prezentate obiectivele si rezultatele asteptate in cadrul proiectului si 2 sesiuni interactive, organizate pe 4 grupuri de lucru, moderate de membri ai partenerilor, in care s-au abordat 2 teme principale:
  1. Trecerea in revista si completarea calificarilor propuse spre analiza. Identificarea provocarilor specifice/ barierelor in calificarea fortei de munca necesarecu precadere in privinta eficientei energetice si renovarii durabile a cladirilor.
  2. Identificarea surselor relevante de informatii pentru analiza situatiei actuale a formarii profesionale in sectorul constructiilor si domeniile conexe la nivel national si a metodelor de implicare a membrilor din Platforma Nationala de Calificare (PNC) in activitatile proiectului.
 
Proiectul vizeaza relansarea Platformei Nationale de Calificare, revizuirea Analizei Stadiului Actual (SQA) si a Foii de parcurs nationale dezvoltate in cadrul proiectului BUILD UP Skills Romania (ROBUST) din 2011, care sa sustina schimbarea paradigmei pentru atingerea tintelor asumate de Romania pentru 2030 si 2050, printr-un proces de renovare eficient si fiabil a fondului de cladiri, ca parte a obiectivelor nationale de dezvoltare durabila. In cadrul proiectului, ce va avea o durata de 18 luni, se vor realiza conferinte, seminarii si ateliere de lucru regionale cu implicarea tuturor partilor interesate, atat in faza de analiza, cat si in faza de elaborare a Strategiei. Toti actorii interesati se pot implica in demersurile proiectului in orice etapa, adresandu-se oricaruia dintre parteneri.
Consortiul care asigura implementarea proiectului este format din Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila (URBAN-INCERC), Asociatia Clusterul pentru Promovarea Cladirilor cu Consum de Energie Aproape Egal cu Zero (Pro-nZEB), Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), Orase Energie Romania (OER), Business Development Group (BDG), Asociatia Clusterului Technology Enabled Construction (TEC), Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR). 
Scopul Platformei Nationale de Calificare in constructii (PNC) este definirea si apoi implementarea unei strategii si a unei foi de parcurs coerente si realiste pentru integrarea instruirii asupra solutiilor energetice inteligente pentru cladiri, in programele principale de formare profesionala si in practica celor care activeaza in domeniul constructiilor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
quadratum
concelex
ERBASU CONSTRUCT
rigips
strabag nivel 1
leviatan
ness project
MAKITA
noark
EDIT-Structural
siniat
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
Ubitech
viarom
konsent
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander