Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ANALIZA: Noi motoare de crestere pentru industria chimica din UE
ANALIZA: Noi motoare de crestere pentru industria chimica din UE
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 31 Mai 2017 15:58
Consiliul European al Industriei Chimice (CEFIC) a publicat, recent, noi documente analitice privind dinamica acestui sector de activitate (care include preponderent substantele chimice pentru constructii) aferente primului trimestru al anului in curs. "In perioada de referinta, dupa finalizarea celor trei luni analizate, productia s-a majorat cu +2,3% comparativ cu nivelul perioadei similare din 2016, in timp ce vanzarile au continuat sa progreseze intr-un ritm sustinut, pe fondul continuarii trendului de ajustare in sens pozitiv al pretului stabilit de producatori. In consecinta, oferta (ca rezultat al productiei si stocurilor) a consemnat cel mai mare nivel din ultimii opt ani. Totodata, livrarile la nivelul UE au fost in crestere, deoarece volumele mai mari de productie si tendinta persistenta de sporire a preturilor la producatori au generat o majorare clara a vanzarilor efective. De altfel, in premiera pentru ultimii patru ani, trimestrul intai din 2017 a insemnat o perioada in care preturile stabilite de producatori s-au plasat peste media din 2016. Aceasta situatie a fost acceptata de clienti atat in Europa, cat si pe plan global, de vreme ce dezvoltarea optima a cererii industriale si imbunatatirea intr-un ritm incurajator a activitatii din constructii au constituit principalele premise pentru care operatorii industriei chimice din UE au recurs la diverse masuri de majorare a productiei si preturilor. Totodata, dupa unele sincope consemnate la inceputul anului in curs, exportul a inceput sa se majoreze din februarie 2017, iar pentru trimestrul intai s-a evidentiat un trend puternic ascendent, de vreme ce surplusul aditional generat de operatiunile de export s-a plasat la 2,5 miliarde euro. Vanzarile industriei chimice din UE catre SUA, China si restul Asiei au contribuit masiv la acest surplus si toate segmentele analizate de CEFIC au raportat rezultate notabile la export”, se arata in documentele organizatiei.
Insa, datele certe referitoare strict la productia din ianuarie-martie a.c. indica faptul ca aproape toate marile segmente analizate de CEFIC au consemnat situatii pozitive, cum ar fi majorarile raportate la materiale plastice in forma primara (+5,1%), elemente anorganice de baza (+2,4%), pigmenti (+2,3%), cosmetice (+1,9%) etc. Chiar daca au avut loc si cresteri sub potential, mai ales la substante chimice speciale (+0,6%), productia industriei chimice din UE este la cel mai ridicat nivel din tot intervalul cuprins intre primul trimestru al anului 2009 si ianuarie-martie a.c.  
Predictiile bazate pe activitatea curenta indica, astfel, faptul ca situatia specifica industriei chimice din UE reflecta perspective mult mai favorabile decat in trecutul apropiat, incepand cu primul trimestru din 2017, urmand ca ritmul de crestere sa se intensifice in continuare, desi exista inca riscuri majore, date de nesiguranta economica si de factorul politic. Astfel, perspectivele pe termen scurt si mediu, reiterate inclusiv de Comisia Europeana, sunt promitatoare, iar managerii marilor companii din industrie sunt optimisti cu privire la evolutia cererii. Mai mult, potrivit IFO World Economic Survey (WES), o analiza complexa citata de CEFIC, in cadrul careia s-au integrat si cele mai recente date privind zona euro, elaborate de INSEE si ISTAT, in al doilea trimestru din 2017, climatul economic mondial a continuat sa se imbunatateasca. Practic, potrivit expertilor care au elaborat WES, toti indicatorii economici de baza s-au majorat in cel mai puternic ritm consemnat din ianuarie 2013 pana in prezent, iar estimarile s-au imbunatatit in consecinta. Trendul de recuperare a economiei mondiale se accelereaza in aproape toate regiunile mapamondului, principalele motoare fiind si in continuare economiile avansate si, in special, cele din Uniunea Europeana.
Revenind la perspectivele industriei chimice din UE, analistii CEFIC afirma ca „acestea s-au mutat in ultimul timp intr-o zona favorabila, climatul de afaceri fiind tot mai optim inca din trimestrul al treilea din 2016. Portofoliul total de contracte si comenzi a continuat sa se majoreze, iar tendintele privind angajarea raman pozitive, in timp ce indicatorul increderii in afacerile cu materiale chimice s-a majorat deja, pentru al patrulea trimestru consecutiv, fiind peste media sa pe termen lung”.
***
Analiza indicatorilor industriei chimice nu include si tendintele specifice sectorului farmaceutic, considerat a fi un domeniu distinct si se refera cu precadere la produsele ce sunt utilizate pe piata de constructii si pe cea auto. Raportul CEFIC - organizatie reprezentativa pe plan european, fondata in anul 1972 si care integreaza 29.000 de companii afiliate, cu aproape 1,2 milioane de angajati, ce genereaza 14,7% din productia mondiala de chimicale si au o contributie de 519 miliarde euro la economia UE - se bazeaza pe datele publicate cu o frecventa lunara de biroul Eurostat privind productia de substante chimice, comertul, preturile si vanzarile totale, precum si pe alti indici, cum ar fi cei cuprinsi in cercetarile periodice ale IFO, Comisiei Europene etc. Pentru informatii suplimentare, www.cefic.org
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
ness project
theda mar
FRONTALE
MAKITA
Acvatot 2019
Ubitech
noark
concelex
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
CDS
viarom
quadratum
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander