Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - CIROM: Ne asteptam la scaderea consumului de ciment in 2017
CIROM: Ne asteptam la scaderea consumului de ciment in 2017
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 26 Iun 2017 13:56
Consumul de ciment din Romania a inregistrat o scadere de circa 10% in primul trimestru al acestui an, fata de aceeasi perioada din 2016, ajungand la circa 1,1 milioane de tone, potrivit datelor statistice oficiale, citate de Patronatul din Industria Cimentului si altor Produse Minerale pentru Constructii (CIROM).
"Este cea mai severa scadere, dupa criza din 2008. O prima explicatie ar fi iarna care a fost mai lunga ca anul trecut si care a influentat negativ consumul de ciment. In acelasi timp, daca ne uitam la statistica din domeniul constructiilor, vedem o scadere generala a activitatii la capitolul reparatii capitale (-10%) si lucrari de intretinere (-16%), care au generat un consum mai redus de ciment. Avand in vedere si zilele libere din aprilie si mai, nu suntem prea optimisti privind rezultatele din prima jumatate a anului. De altfel, nici proiectele de infrastructura nu sunt demarate, asa ca in 2017 ne asteptam la scaderea consumului", a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM.
Anul trecut, consumul de ciment din Romania a inregistrat o scadere usoara, de circa 1%, fata de anul 2015, ajungand la 8,3 milioane de tone.
Din punct de vedere al structurii livrarilor de ciment, acestea au urmat trendul general din sectorul constructiilor. Conform datelor INS, in primul trimestru din 2017 ponderea a fost in constructiile rezidentiale (+77%), dar scaderi mari fata de 2016 au fost consemnate la cladirile nerezidentiale (-10,6%) si in cazul lucrarilor ingineresti (-22,5%). "Livrarile pe santierele de infrastructura sunt la cote minime in estimarea noastra si, la modul in care evolueaza aceste proiecte, nu se vad imbunatatiri nici in acest an. Proiectele importante sunt inca la stadiul de studii de fezabilitate, in timp ce nivelul de absorbtie a fondurilor europene, estimat pentru acest an la circa 10%, nu este de natura sa ne dea sperante", a precizat Mihai Rohan.
 
Producatorii locali continua sa investeasca
La nivel national exista noua unitati de productie a cimentului, apartinand: HeidelbergCement Romania, care detine fabricile de ciment din Bicaz, Deva si Fieni, Holcim (Romania) - membra a grupului LafargeHolcim - ce le coordoneaza pe cele din Alesd, Campulung Muscel si o statie de macinare la Turda, iar CRH Ciment (Romania) controleaza fabricile din Medgidia si Hoghiz si statia de macinare de la Targu Jiu. Conform datelor publice, aceste companii au raportat, pentru 2016, o cifra de afaceri cumulata de peste 580 milioane de euro.
In pofida trendului descrescator de pe piata locala a constructiilor, producatorii locali, companii afiliate CIROM, continua sa investeasca in modernizarea tehnologiilor existente, automatizarea proceselor de fabricatie, asigurarea protectiei mediului si a sigurantei si sanatatii in munca, in conservarea resurselor naturale, dezvoltarea responsabilitatii sociale si, implicit, a respectului fata de comunitate. Printre proiectele recente ale acestora, se afla: Scoala Zidarilor, Scoala Postliceala de Tehnicieni in Industria Cimentului de la Alesd, Programul de formare profesionala prin ucenicie, Creeaza-ti mediul!, Construieste-ti viitorul!, Drum Sigur - ABCDar Rutier, Crosul "Alearga cu noi", programul "Acces la Educatie", competitia internationala cu caracter educational si stiintific "Quarry Life Award", Zilele internationale ale Securitatii si Sanatatii in Munca 2017 etc.
La nivel de asociatie, printre preocuparile CIROM se afla evolutiile legislative la nivel european si implicarea autoritatilor romane in ceea ce priveste Pachetul Economiei Circulare si Schimbarile Climatice si, de asemenea, legislatia nationala cu privire la Strategia Miniera, Planul National de Gestionare a Deseurilor etc. O problema stringenta care se mentine, in continuare, in randul producatorilor de materiale pentru constructii este cea a gestionarii deseurilor de ambalaje, care nu a fost, inca, rezolvata.
Patronatul CIROM s-a constituit in anul 1991, fiind implicat in evolutia pietei locale a cimentului inca de la privatizarea acesteia (1995-1999), pana in prezent.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
Ubitech
theda mar
ness project
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
noark
concelex
MAKITA
strabag nivel 1
siniat
CDS
viarom
EDIT-Structural
leviatan
rigips
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander