AFIR: Proiecte de 120 milioane euro pentru dezvoltarea copiilor si a mediului lor Imprimare
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 01 Iun 2020 13:45
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) finanteaza 322 proiecte dedicate infiintarii, modernizarii si extinderii diferitelor tipuri de institutii de invatamant din mediul rural, prin submasura 7.2 „Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020).
Dintre acestea, 259 de proiecte au ca scop infiintarea si modernizarea gradinitelor din mediul rural - numai a celor din afara incintei scolilor din mediul rural. Valoarea publica contractata a acestora este de 93 milioane de euro. Au fost deja finalizate 26 de proiecte, cu o valoare publica de 7,5 milioane de euro. In zona ITI Delta Dunarii sunt in curs de implementare sase proiecte, cu o valoare publica de 1,6 milioane de euro.
Pentru infiintarea si modernizarea creselor, precum si a infrastructurii de tip after-school (numai a celor din afara incintei scolilor din mediul rural) AFIR a incheiat contracte de finantare pentru 41 de proiecte, cu o valoare publica de 15,5 milioane de euro. Trei dintre acestea, contabilizand 1,3 milioane de euro, sunt deja finalizate. In zona ITI Delta Dunarii sunt in curs de implementare doua proiecte, pentru care beneficiarii au solicitat fonduri europene nerambursabile de 639.000 de euro.
Pentru extinderea si modernizarea institutiilor de invatamant secundar superior (filiera tehnologica cu profil resurse naturale si protectia mediului si a scolilor profesionale in domeniul agricol), AFIR a contractat fonduri europene nerambursabile in valoare de 9,9 milioane de euro pentru 22 de proiecte. Doua dintre acestea, in valoare de 978.000 de euro sunt deja finalizate. In zona ITI Delta Dunari este in curs de implementare un proiect, in valoare de 495.000 de euro.
"Desi acest tip de investitii este incadrat ca infrastructura de baza la scara mica, impactul pe care il au asupra comunitatii este unul semnificativ. Din punct de vedere al rezultatului pe termen lung al finantarilor oferite prin PNDR 2020, implementarea acestor tipuri de proiecte face parte din actiunile de promovare a activitatilor socio-culturale, crescand in acelasi timp prestigiului localitatilor din zonele rurale", precizeaza un comunicat AFIR.