CNSP: Noua metodologie de calcul al cifrei de afaceri pentru OUG nr. 114/2018 Imprimare
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 16 Iul 2019 19:12
La data de 16 iulie 2019, in temeiul art. 7, alin. (1), din Legea nr.52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza – CNSP a adus la cunostinta publicului, pentru dezbatere, textul noului proiect de ordin al presedintelui CNSP, Ion Ghizdeanu, pentru aprobarea metodologiei privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri pentru entitatile prevazute in OUG nr. 114/2018 (agenti economici din ramura de constructii si din domeniile conexe).
Conform noii metodologii, se stabileste mecanismul de calcul al cifrei de afaceri din art. 66, pct. 1, lit. b) din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare OUG nr. 114/2018. Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri prevazut de noua metodologie se aplica pentru societatile comerciale care au inregistrat in actul constitutiv cel putin unul din codurile CAEN de la art. 66, pct. 1, lit. a) si care beneficiaza de facilitati fiscale. Pentru societatile comerciale nou-infiintate, respectiv inregistrate la registrul comertului incepand cu luna ianuarie a anului in curs, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecarui an, care au avut o cifra de afaceri din activitatile mentionate la art. 66, pct. 1, lit. a) realizata cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% din cifra de afaceri totala, inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs, iar pentru societatile comerciale existente la aceeasi data, care nu realizeaza aceasta limita minima a cifrei de afaceri, se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate.
Cifra de afaceri luata in calcul este cifra de afaceri realizata pe baza de contract sau comanda si acopera, in cazul contractelor de executie, manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata. Cifra de afaceri luata in calcul se poate referi si la alte tipuri de contracte si activitati specifice destinate sectorului de constructii, precum contracte de servicii, de furnizare etc. In activitatile specifice sectorului constructii sunt incluse lucrari de intretinere  curenta si/sau periodica a drumurilor, asa cum sunt definite in Normativul privind intretinerea si repararea drumurilor publice Ind AND 554- 2002.
In calculul cifrei de afaceri, pentru determinarea procentului de 80%, conform art. 66, punctul 1, lit. b) din OUG nr.114/2018, se ia in considerare numai cifra de afaceri realizata pe baza de contract sau comanda din activitati circumscrise codurilor CAEN prevazute de OUG nr. 114/2018, cu toate modificarile si completarile ulterioare. Totodata, in cazul in care societatile comerciale au sucursale, filiale sau puncte de lucru in diverse zone teritoriale, calculul cifrei de afaceri se efectueaza pe intreaga societate. Pentru a descarca proiectul de ordin care include noua metodologie, click aici!