Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - COFACE: Sectorul de constructii /imobiliare intampina dificultati pe pietele dezvoltate
COFACE: Sectorul de constructii /imobiliare intampina dificultati pe pietele dezvoltate
Actualitatea interna Publicat de AG&F 27 Feb 2024 12:10
Sectoarele constructii si imobiliare sunt printre cele mai ciclice sectoare. Sensibile la schimbarile de pe piata muncii, preturile marfurilor si, in primul rand, la mediul ratei de dobanda si accesibilitatea creditelor, aceste domenii de activitate sunt in prezent sub presiune. Si este putin probabil ca lucrurile sa se imbunatateasca in 2024.
 
Constructorii, la rascruce de drumuri
 Piata rezidentiala se confrunta cu o constrangere dubla. atat pe zona de cerere, cat si la nivel de oferta. Cresterea ratelor dobanzilor a dus la o deteriorare rapida a cererii, deoarece gospodariile nu isi permit sa cumpere proprietati, mai ales ca preturile locuintelor au crescut substantial.
La aceasta se adauga o penurie globala de forta de munca, cel mai mare impediment din 2021 pana la sfarsitul anului 2023 in constructii conform companiilor europene (Sursa: ECOFIN, Coface). Acest lucru are ecou si in Statele Unite, unde numarul locurilor de munca deschise in constructii este cu aproape 30% mai mare decat inainte de pandemie, si in Japonia, unde 60% dintre companiile de constructii au reclamat lipsa fortei de munca conform unui sondaj din 2022.
Toate aceste probleme legate de oferta, dublate de cresterea rapida a ratelor dobanzilor in ultimii doi ani, au dus la cresterea costurilor de constructii: preturile materialelor si costurile de finantare au crescut, iar presiunile salariale s-au intensificat.
 
Ratele ridicate ale dobanzilor ridica provocari companiilor imobiliare comerciale
Companiile imobiliare comerciale – care sunt active in principal pe segmentele nerezidentiale, cum ar fi spatii industrial, birouri si comertul cu amanuntul – au fost deosebit de sensibile la situatia din anii precedenti, spatiile comerciale fiind impactate de perioadele de carantina si accelerarea comertului electronic, in vreme ce segmentul de birouri inca se adapteaza la munca hibrida care a dus la o cerere mai scazuta si in schimbare pentru spatiile de lucru. Procentajul spatiilor de birouri vacante a fost cel mai ridicat din ultimii 15 ani, situandu-se la 20,2% in T1 2023 in SUA si la niveluri similare celor din 2016 in Europa, la 7,5%.
Ratele ridicate ale dobanzilor ridica provocari pentru companiile imobiliare, impactul cel mai evident si imediat fiind o incetinire atat a numarului de tranzactii imobiliare, cat si a valorii lor generale. In mediul actual, acest lucru este deja vizibil, volumul tranzactiilor cu proprietati comerciale in Europa s-a redus cu peste jumatate in ultimul an fiind la cel mai scazut nivel din 2010. In plus, impactul vine si din costurile dobanzilor care au crescut rapid de-a lungul ultimii doi ani.
 
Perspective in 2024: spre scaderea preturilor locuintelor in economiile avansate
Piata imobiliara se situeaza pe un echilibru delicat intre ratele mari ale dobanzilor si o oferta limitata de locuinte.                          
Desi preturile locuintelor s-au adaptat oarecum la rate mai mari, constrangerile persistente ale ofertei (cauzate de lipsa de dorinta a potentialilor vanzatori de a trece de la ratele ipotecare scazute sau de a vinde la un pret mai mic) le-au mentinut la un nivel dinamic in 2023.                                                                                                 
Anul 2024 ar trebui sa marcheze un punct de cotitura in aceasta dinamica, fiind prognozata  o scadere a preturilor in majoritatea economiilor avansate (34% in Germania, 31% in Japonia) din perspectiva cumparatorilor.
In acelasi timp, peisajul provocator al segmentului imobiliar comercial determina anumite companii sa recurga la masuri drastice, cum ar fi vanzarea activelor. La intrarea in 2024, preturile proprietatilor comerciale au scazut deja cu 25% de la cel mai ridicat nivel inregistrat istoric. In mod remarcabil, au existat cazuri importante in care cladiri importante au fost vandute cu reduceri de peste 50%, subliniind situatia dificila in care se afla unele companii in contextul actual al climatului economic.
In 2024, Coface anticipeaza un an al schimbarilor de noroc, ajutat de o scadere binevenita a ratelor de politica monetara. Cu toate acestea, preocuparile persista. Avand in vedere ca o parte din datoria existenta este deja blocata la rate fixe si marjele de creditare pentru noi imprumuturi sunt la cel mai scazut nivel de peste un deceniu, se pune intrebarea: se vor dovedi oare reducerile anticipate ale ratelor de dobanda suficiente pentru a sustine o piata care da semne de slabiciune?
Pentru informatii suplimentare, click aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
concelex
ERBASU CONSTRUCT
rigips
CDS
siniat
noark
MAKITA
theda mar
Ubitech
quadratum
viarom
EDIT-Structural
strabag nivel 1
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander