Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Iulie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - EY: Intensificare a numarului de inspectii ANAF in domeniul preturilor de transfer
EY: Intensificare a numarului de inspectii ANAF in domeniul preturilor de transfer
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 28 Oct 2019 07:36
La nivelul Romaniei, s-a observat in ultimii ani o intensificare a numarului de inspectii derulate de ANAF in domeniul preturilor de transfer, inclusiv in cadrul "Operatiunii Iceberg" - lansata de ANAF in 2019 -, si o crestere a numarului de controverse fiscale generate de ajustarile de preturi de transfer efectuate de ANAF.
Potrivit lui Adrian Rus, Liderul Departamentului de Preturi de Transfer al EY Romania, "cresterea volumului de informatii disponibile autoritatilor fiscale de la nivel international si a schimburilor de informatii intre autoritati va conduce, in perioada urmatoare, la o crestere si mai mare a numarului si a complexitatii controalelor de preturi de transfer si, implicit, a situatiilor de dubla impunere, inclusiv in Romania".
In ultima perioada, controalele derulate de ANAF au vizat si aspecte legate de tranzactii ce implica proprietatea intelectuala (marci, brevete, drepturi de autor, know-how etc.) acoperind diverse subiecte, cum ar fi necesitatea si beneficiile aferente acestor tranzactii precum si nivelul de piata al respectivelor onorarii.
Un alt subiect tot mai des abordat in inspectiile derulate de ANAF se refera la sediile permanente si fixe, vizand existenta sau nu in Romania a acestor sedii din perspectiva TVA, precum si modul de alocare a profiturilor intre companii mama si sedii permanente din Romania.
Schimbarile accelerate din mediul fiscal international provocate atat de reformele fiscale din toata lumea, cat si de initiative precum efortul de digitalizare al OCDE, au dus la o incertitudine fara precedent in randul directorilor executivi din domeniul fiscal de la nivel global, conform studiului EY "Transfer Pricing and International Tax Survey 2019", in cadrul caruia au fost intervievate peste 700 de persoane cu functii de conducere in domeniul fiscalitatii si al preturilor de transfer.
Rezultatele studiului EY indica faptul ca 82% dintre respondentii de la nivel global au declarat ca s-au confruntat cu controverse in ceea ce priveste preturile de transfer in ultimii 3 ani, 40% dintre acestia spunand ca ajustarile rezultate au condus la dubla impunere. La nivel global, cele mai importante teme de controversa fiscala in domeniul preturilor de transfer continua sa fie preturile de transfer pentru bunuri (64%) si serviciile financiare intra-grup (41%). In ceea ce priveste Romania, experienta EY din controalele derulate de ANAF in ultimii ani arata ca, desi nu exista o predilectie spre investigarea anumitor tranzactii cu parti afiliate, o mare parte din numarul ajustarilor se refera la preturile de transfer pentru bunuri, confirmand astfel evolutia internationala.
In perioada urmatoare, respondentii nu se asteapta la schimbari semnificative in ceea ce priveste interesul autoritatilor in cadrul inspectiilor fiscale, cu doua exceptii notabile: controversele legate de proprietatea intelectuala (49% dintre respondenti) si controversele privind sediile permanente (39% dintre respondenti).
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
bluebeamCOVID-19ACADTeraSteelVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
strabag nivel 1
elmas 2017
rigips
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
hilti
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
econet
AHK 2018
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere