PLUS: Ghid privind activitatea pe santiere pentru prevenirea infectiei cu Covid-19 Imprimare
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 01 Iun 2020 05:46
Santierele de constructii operationale in timpul pandemiei de Covid-19 trebuie sa se asigure ca isi protejeaza muncitorii si ca minimizeaza riscul de raspandire a infectiilor cu noul coronavirus. Aceasta include si luarea in considerare a modului in care se face naveta spre si dinspre santier.
In acest context, companiile trebuie sa ia masuri eficiente de monitorizare si verificare a respectarii hotararilor Guvernului si a normelor si prevederilor din domeniu, arata un Ghid tradus si adaptat de partidul PLUS si publicat de Blocul National Sindical (BNS), ce include un set de masuri si idei de bune practici privind activitatea pe santierele de constructii in noul context sanitar. Potrivit PLUS, ghidul este elaborat de institutii specializate ale mai multor state europene.
Documentul include recomandari detaliate referitoare atat la conditiile de deplasare a lucratorilor de acasa spre santiere, cat si in incinta locului de munca, tinand cont de toate aspectele recomandate: distantare sociala, autoizolare, categorii de risc, persoane vulnerabile din punct de vedere medical, dar si ce trebuie sa faca angajatii in caz de imbolnavire.
Un alt set de recomandari vizeaza accesul pe santiere si punctele de iesire, punctele principale facand referire la oprirea accesului in incinta a vizitatorilor neesentiali, esalonarea eficienta a timpilor de executie a diverselor sarcini, planificarea accesului si iesirii din santier pentru a permite distantarea sociala, utilizarea de marcaje pe podea, dezactivarea sistemelor de acces care necesita contact cu pielea, dar si reguli de igiena de baza.
Ghidul mai include si cateva masuri in cazul in care distanta minima de doi metri, recomandata intre lucratori, nu poate fi mentinuta. Printre acestea se afla utilizarea de masti sanitare, reorganizarea pe cat posibil a sarcinilor pentru evitarea aglomerarilor, evitarea contactului direct intre persoane si metode alternative de mecanizare la locul de munca.
Documentul contine, pe langa toate acestea, si cateva recomandari de baza privind primul ajutor si serviciile de urgenta, mentinerea curateniei la locul de munca, precum si masuri suplimentare de protectie pentru angajatii care intra in contact direct cu clientii.
Ghidul PLUS cu recomandari pentru sectorul constructiilor si proceduri de lucru in santier in contextul Covid-19 poate fi descarcat de aici!