Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home
Programul de reabilitare propus de MDRL - o solutie anticriza Imprimare Email
Actualitatea interna 04 Mai 2009 13:21

Gheorghe Razvan Murgeanu (50 de ani)
Functia/institutia: secretar de stat, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL);
Studii: Facultatea de Hidrotehnica, Universitatea Tehnica de Constructii, specialitate Constructii Hidrotehnice;
Experienta profesionala: 20 de ani in domeniul constructiilor; 13 ani in sectorul administrativ;
Hobby: sport, muzica, automobile de epoca. 

Recent, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. Realizarea lucrarilor de interventie are ca scop reabilitarea termica a cladirilor de acest tip si reducerea consumurilor energetice la nivelul unitatilor locative. Una dintre masurile impuse vizeaza inlocuirea tamplariei existente cu ansambluri performante, constituind, astfel, o solutie de relansare a comenzilor.

- Cat timp preconizati ca va dura programul national de reabilitare termica?
- Avand in vedere desfasurarea eficienta a lucrarilor de anvelopare, programul initial a fost transformat intr-unul multianual, pentru a se permite finalizarea tuturor proiectelor vizate, tinand cont de faptul ca efortul financiar total se ridica la aproximativ 11 miliarde euro. In conditiile in care, pentru 2009, dispunem de aproape 100 de milioane de euro, obiectivul propus este ca in 15 ani sa definitivam lucrarile de reabilitare la intregul fond de locuinte multifamilale. Fluidizarea procesului depinde de operativitatea de care vor da dovada administratiile locale. Totodata, este important ca ritmul demararii procedurilor de atribuire sa fie alert, astfel incat primariile care vor sa participe la program sa beneficieze, la demararea contractelor, de alocatii bugetare de stat ce insumeaza 50% din costul total al unui proiect.

- Care este valoarea sumelor alocate pentru demararea lucrarilor?
- Fondurile alocate pentru programul national de reabilitare insumeaza circa 160 de milioane de lei, la care se adauga alte 200 de milioane lei (in conditiile obtinerii unui credit angajament). Putem dispune de aceste fonduri oricand, totul depinde de numarul de cereri care vor fi depuse. In 2010, cu siguranta, dorim sa folosim mai multi bani, poate chiar sa dublam sumele alocate. Pentru a putea finaliza toate lucrarile in termenul stabilit, ne-am propus ca in fiecare an, pe masura ce se majoreaza numarul de proiecte fezabile, sa crestem cuantumul alocatiilor bugetare. Pentru realizarea unui proiect de reabilitare, cotele de finantare sunt urmatoarele: 50% din fonduri - contributie a guvernului, 20% - cota asociatiilor de proprietari si 30% - cea a primariilor. Din punctul meu de vedere, rolul decisiv in acest proces apartine autoritatilor locale, intregul cadru legislativ fiind creat in spiritul si, mai ales, in sprijinul administratiei descentralizate. Reprezentantii primariilor sunt cei care hotarasc, gestioneaza si stiu cel mai bine ce au de facut pentru comunitatile respective. In acelasi timp, am dat posibilitatea autoritatilor locale sa crediteze - daca doresc - asociatiile de proprietari si sa-si recupereze ulterior sumele investite. Nu dorim sa le dam solutii, dar, spre exemplu, s-ar putea crea chiar o taxa locala, destinata celor care beneficiaza de acest serviciu. De altfel, sunt primarii care au posibilitatea de a acoperi integral cota de 20%, doar ca sumele respective provin si din impozitele celor care locuiesc in imobile unifamiliale, ceea ce nu este foarte corect. In privinta costurilor de executie, desi se vehiculeaza anumite cifre (3.500 de euro/unitate locativa de 50 mp), acestea sunt orientative, intrucat suma reala depinde mult de solutia tehnica aleasa de administratia locala.

- Ce tipuri de cladiri sunt vizate in cadrul proiectului national?
- Una dintre schimbarile pe care le aduce noua legislatie este aceea ca vizeaza toate blocurile de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada anilor 1950 - 1990. Potrivit unor analize efectuate de specialistii MDRL, in Romania exista circa 83.800 de imobile multietajate care trebuie sa fie reabilitate din punct de vedere termic. Cu fondurile pe care le avem la dispozitie, in prima faza a derularii lucrarilor estimam realizarea de interventii la circa 45.000 de apartamente. In ceea ce priveste etapele de lucru, am dorit sa le comasam cat mai mult, astfel incat sa scurtam termenele de executie. Elementul de noutate este acela ca se va elibera un certificat energetic la inceputul lucrarii si altul la finalul anveloparii. Incepand cu 2010, acest tip de document va fi obligatoriu pentru orice tranzactie imobiliara.

- Cum se pot implica in acest program producatorii de tamplarie termoizolanta?
- La elaborarea documentatiei, suntem constienti ca trebuie sa avem in vedere opiniile tuturor celor implicati, ca atare colaboram cu diferite organizatii non-profit, cu mediul academic etc. Desi exista diferite recomandari in ceea ce priveste instalarea ferestrelor, parerea mea este ca aceasta decizie trebuie sa apartina tot administratiilor locale. Cu siguranta, acestea trebuie sa recurga la montajul de tamplarie termoizolanta, dar materialele utilizate (profile, geam, feronerie) trebuie alese in functie de situatia fiecarui imobil in parte, asa cum va fi stabilita la proiectare. Primariile au posibilitatea sa gestioneze lucrarile pe etape si sa aplice cele mai potrivite solutii. Astfel, in vederea participarii la program, producatorii de tamplarie termoizolanta trebuie sa tina legatura cu administratiile locale.
 
SISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
rigips
theda mar
strabag nivel 1
quadratum
siniat
MAKITA
konsent
ness project
Acvatot 2019
CDS
viarom
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
leviatan
noark
Arduro
concelex

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
top 500
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander