Agenda Constructiilor
Joi, 02 Iulie 2020
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CCE: Platforma europeana de consiliere a investitiilor nu si-a atins potentialul
CCE: Platforma europeana de consiliere a investitiilor nu si-a atins potentialul
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 13 Mai 2020 13:18
Lansata in 2015, ca parte a Planului de investitii pentru Europa, Platforma europeana de consiliere in materie de investitii ofera asistenta tehnica promotorilor de proiecte din UE. Dupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, beneficiarii sunt satisfacuti de serviciile de consiliere prestate de platforma. Totusi, platforma nu si-a atins inca intregul potential de stimulare a investitiilor in UE, in principal din cauza unei strategii insuficient de clare pentru directionarea sprijinului acolo unde acesta putea aduce cea mai mare valoare adaugata.
Platforma europeana de consiliere in materie de investitii functioneaza ca un parteneriat intre Comisie si Banca Europeana de Investitii si isi desfasoara activitatea in cooperare cu banci sau institutii nationale de promovare si cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Intre 2015 si 2018, platforma a primit 1 091 de cereri de sprijin, aceasta insemnand mai putin de o cerere pe zi in medie. Cererile proveneau in mod direct de la promotori de proiecte prin intermediul site-ului platformei sau din alte surse institutionale (alte servicii ale BEI, BERD, banci sau institutii nationale de promovare si Comisia). Numai 285 (26 %) din aceste cereri s-au concretizat in alocari de resurse („misiuni”) sau consiliere din partea platformei in sprijinul beneficiarilor din sectorul public si din cel privat. In consecinta, in primii trei ani si jumatate de activitate, aceasta a cheltuit doar putin peste un sfert din finantarea disponibila de la bugetul UE. Drept urmare, concluzia Curtii a fost ca, desi beneficiarii s-au aratat satisfacuti de serviciile furnizate de platforma, aceasta nu efectuase un numar suficient de misiuni pentru ca impactul din perspectiva stimularii investitiilor in proiecte UE sa fi fost semnificativ. Mai mult, Curtea a constatat ca platforma nu dispunea de o strategie suficient de clara pentru directionarea sprijinului si nici nu stabilise criterii, prioritati si proceduri eficace in acest sens.
„Platforma europeana de consiliere in materie de investitii a fost una dintre principalele masuri luate in urma crizei economice cu scopul de a stimula investitiile in UE, insa ea s-a confruntat cu unele probleme legate de strategie si de implementare”, a declarat doamna Annemie Turtelboom, membra Curtii de Conturi Europene responsabila de acest audit. „Noua Platforma de consiliere InvestEU, propusa pentru perioada de programare 2021-2027, ar trebui sa isi concentreze resursele pe nevoi definite si vizate in mod clar, sa contribuie la extinderea activitatilor platformei si sa asigure o monitorizare adecvata.”
De asemenea, Curtea a examinat progresul realizat in ceea ce priveste cooperarea cu partenerii de la nivel local, un factor-cheie care ii permite platformei sa raspunda unor nevoi de consiliere specifice in diferite state membre. Acordurile cu institutiile partenere locale s-au realizat intr-un ritm lent din cauza complexitatii juridice si a gradului variat de capacitate de cooperare pe plan local. Acest lucru a dus la o distributie geografica inegala a cererii si a furnizarii de servicii de consiliere sprijinite de platforma.
Raportul contine o serie de recomandari pentru perioada de functionare ramasa a platformei si pentru tranzitia catre noua initiativa InvestEU. In special, Curtea recomanda:
-sa se dezvolte si mai mult cooperarea cu bancile si institutiile nationale de promovare cu scopul de a imbunatati accesul pe plan local la serviciile oferite de platforma;
-sa se defineasca prioritatile si criteriile specifice pentru evaluarea valorii sprijinului consultativ, inclusiv aditionalitatea (furnizarea unor servicii suplimentare fata de cele deja disponibile in cadrul altor programe ale UE), tipul de sprijin, impactul potential asupra investitiilor, precum si sectoarele si zonele geografice vizate;
-sa se consolideze procedurile de selectie pentru a se determina valoarea misiunilor potentiale, cu scopul de a maximiza contributia platformei;
-sa se valorifice experienta acumulata in perioada 2015-2020 pentru a evalua nevoile si cererea pentru InvestEU, precum si sa se dezvolte un cadru corespunzator pentru monitorizarea performantei, care sa acopere costurile si beneficiile furnizarii serviciilor de consiliere.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19ACADTeraSteelbluebeamVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
rigips
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
elmas 2017

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
AHK 2018
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere