Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CONSILIUL CONCURENTEI: Amenzi de peste 96 milioane de lei aplicate in 2019
CONSILIUL CONCURENTEI: Amenzi de peste 96 milioane de lei aplicate in 2019
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 19 Feb 2020 13:12
Consiliul Concurentei a aplicat amenzi in valoare totala de 96,43 milioane de lei (circa 20,3 milioane de euro) in 2019, din care companiile au recunoscut aproximativ 30%. Din totalul sanctiunilor, cele mai multe au fost aplicate pentru abuz de pozitie dominanta (91%) si 9% pentru carteluri, potrivit datelor prezentate in raportul de activitate a institutiei pe anul trecut.
Cele mai mari amenzi au fost aplicate pentru companii din domeniul farmaceutic si energie. O amenda de 5,04 milioane de lei (circa 1,1 milioane de euro) a fost aplicata catre patru societati din domeniul constructiilor de drumuri, pentru trucarea unor licitatii organizate de CNAIR/ CNADNR in 2012 si 2013, in vederea atribuirii serviciilor de intretinere curenta pe timp de iarna (deszapezire) a drumurilor nationale si autostrazilor aflate in administratia Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj. Cele patru companii sunt Diferit, Selina, Athos Com si Ritorsa Trans.
Amenzi mai mici au fost aplicate pentru trucarea de licitatii privind achizitia de indicatoare/ marcaje rutiere (3,18 milioane de lei), dar si companiei de infrastructura de retele Netcity Telecom (2,18 milioane de lei), pentru abuz de pozitie dominanta.
 
Noua investigatii declansate anul trecut
In 2019, Consiliul Concurentei a declansat noua investigatii privind posibile incalcari ale Legii Concurentei, la finalul anului avand in derulare 32 de anchete in acest sens. De asemenea, anul trecut institutia a finalizat noua anchete sectoriale/ studii/ analize, in domeniile de deszapezire/ sare, retail carburanti, iluminat public, alimentare cu apa si ciment. La finele lui 2019, autoritatea de concurenta avea in derulare alte 17 anchete sectoriale/ studii/ analize, din care sase au fost declansate anul trecut.
Tot in 2019, Consiliul Concurentei a mai desfasurat 9 inspectii inopinate la 44 de sedii si puncte de lucru de companii.
"In acest an, avem investigatii mari care se termina. Cea mai mare este pe industria lemnului. Suspectam intelegeri la licitatiile organizate de Romsilva. Avem cazuri importante pe piata de asigurari si legate de schimbul de informatii in interiorul asociatiilor, deci de modul in care se comporta companiile in interiorul asociatiilor. Anul acesta, vom termina un alt caz pe piata de leasing, in care analizam comportamente in interiorul asociatiilor. Prin aceste cazuri, vom da niste mesaje catre piata despre cum trebuie sa fie comportamentul corect in interiorul asociatiilor. Anumite comportamente, anumite schimburi de informatii sunt ilegale. As vrea sa conturam ce au voie sa faca companiile in asociatii si ce nu au voie", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, la evenimentul de prezentare a raportului de activitate.
 
Presiuni asupra Consiliului Concurentei
Bogdan Chiritoiu a mai precizat ca anul 2019 a adus o presiune mai mare a politicului asupra institutiei pe care o conduce, dar si o agresivitate a mediului de afaceri cu care nu s-a mai confruntat in trecut.
"Ce mi se pare ca a mers mai prost anul trecut este gradul de agresivitate pe care l-am intalnit, presiunea mai mare pusa asupra institutiei. Avem presiunea politica, care a fost clar mai intensa decat in alti ani. Nu e ceva surprinzator, ne intristeaza, dar nu ne surprinde. Vedem o agresivitate si din partea mediului de afaceri, fie ca vorbim despre firmele mai vechi, cu naravuri din anii '90, cand au pornit ele la drum, dar vedem genul acesta de comportament si de la firme din industrii noi, ceea ce mi s-a parut ciudat. Avem oameni tineri, noi, la care te asteptai sa se comporte ca in secolul 21, fara metehnele din perioada de tranzitie. Totul a culminat cu o multinationala care a iesit public si a amenintat Consiliul Concurentei, ceea ce facut si in privat, la mine in birou. Ma indoiesc ca genul acesta de comportament este tolerat in tarile din care vin aceste companii. Din punctul meu de vedere, este contraproductiv si transmite un mesaj prost pentru societate. Cand avem de-a face cu investitorii straini, ne asteptam sa aduca, alaturi de capital, de tehnologie si know-how, si o alta etica", a precizat Bogdan Chiritoiu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
viarom
rigips
siniat
EDIT-Structural
concelex
Acvatot 2019
quadratum
leviatan
CDS
Ubitech
ness project
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
strabag nivel 1
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander