Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - DELOITTE: Companiile multinationale aplica pe piata locala recomandarile BEPS
DELOITTE: Companiile multinationale aplica pe piata locala recomandarile BEPS
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 25 Iun 2019 13:39
Peste jumatate din companiile multinationale din toata lumea sunt de parere ca autoritatile fiscale din tarile lor devin mai riguroase in privinta controalelor fiscale, ca urmare a masurilor din Planul Impotriva Erodarii Bazei Impozabile si a Relocarii Artificiale a Profiturilor (Base Erosion and Profit Shifting - BEPS) initiat de Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica (ODCE), conform unui studiu Deloitte. De asemenea, doua treimi din respondenti spun ca autoritatile fiscale colecteaza tot mai multe informatii si folosesc instrumente precum data analytics, in contextul avansului tehnologic din toata lumea. In acest sens, Marea Britanie conduce in randul tarilor europene (85%), urmata de Franta (71%). Din 2014, Deloitte efectueaza anual studiul ODCE Base Erosion and Profit Shifting in randul managementului departamentelor financiare, pentru a analiza efectele implementarii planului BEPS. Aceasta a sasea editie a studiului a fost efectuata in 35 de tari.
„Desi Romania nu este membru ODCE, ne-am luat angajamentul fata de initiativa BEPS si am semnat un acord privind instrumentul multilateral, care abordeaza o parte din subiectele tratate in actiunile BEPS. Aceasta initiativa are deja efecte asupra companiilor multinationale care activeaza in tara noastra. Ne asteptam ca legislatia fiscala locala sa fie ajustata ca urmare a initiativei BEPS si, prin urmare, sa se adapteze si autoritatile fiscale locale. Cum toate acestea vor avea loc in Romania cu oarecare decalaj, deoarece instrumentul multilateral inca nu a fost ratificat, companiile multinationale pot profita de acest ragaz pentru a se pregati”, a declarat Dan Badin, Partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice, Deloitte Romania.
De-a lungul anului 2018, tarile au continuat sa implementeze recomandarile BEPS in legislatiile locale, subliniaza studiul. Implicarea top managementului in strategiile fiscale ale organizatiilor ramane semnificativa. Insa, desi 76% dintre membrii echipei de conducere sunt activ implicati in coordonarea si dezvoltarea guvernantei corporative fiscale, numai 23% dintre acestia au pregatit sau au in plan sa pregateasca resurse suplimentare pentru departamentele lor fiscale.
Peste o treime dintre respondenti spun ca organizatiile lor au implementat deja schimbari generate de BEPS in modelul operational sau intentioneaza sa o faca in 2019. „Efectul potential al initiativei BEPS nu trebuie subestimat, deoarece genereaza riscuri de reputatie, financiare si chiar operationale pentru subsidiarele din Romania ale companiilor multinationale”, a comentat Dan Badin.
Studiul din 2019 pune in discutie pentru prima data tema impozitarii economiei digitale, in legatura cu care numai 43% din respondenti spun ca se asteapta la un consens global. Peste o treime din respondenti sunt de parere ca organizatiile lor vor fi afectate daca va fi introdus un impozit pe veniturile din servicii digitale in tara in care acestea au sediul. „Si Romania a analizat ideea unui impozit pe veniturile din servicii digitale. Aceasta nu a fost abandonata, legiuitorul probabil asteapta ca Uniunea Europeana sa preia initiativa in aceasta chestiune”, a mai spus Dan Badin.
Respondentii subliniaza si lipsa unei coordonari transnationale, iar 61% dintre ei se asteapta la schimbari unilaterale in tara lor, fara aliniere cu alte tari, si numai 21% se asteapta la o interpretare unitara a modificarilor asupra ghidului privind preturile de transfer.
De asemenea, 71% din respondenti sunt de parere ca povara conformarii fiscale va creste semnificativ pentru corporatii ca urmare a numarului mai mare de sedii permanente straine generate de implementarea recomandarilor BEPS. „Cel mai probabil, acest aspect va fi valabil si in cazul Romaniei, de aceea le recomandam companiilor multinationale care activeaza in tara noastra sa isi reevalueze modelul de business tinand cont de initiativa BEPS”, a adaugat Dan Badin.
Studiul a mai subliniat ca mai multi factori externi influenteaza politicile fiscale ale companiilor multinationale, 74% dintre respondenti fiind tot mai constienti de atentia publica pe care o primeste subiectul impozitarii corporatiilor. In acest context, 64% dintre companii au implementat politici si proceduri suplimentare, ca reactie la interesul public tot mai mare asupra acestui subiect.
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
leviatan
Acvatot 2019
noark
concelex
MAKITA
viarom
CDS
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
siniat
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
rigips
EDIT-Structural
strabag nivel 1
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander