Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MAZARS: Noi termene si clarificari privind raportarile fiscale digitale
MAZARS: Noi termene si clarificari privind raportarile fiscale digitale
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 19 Dec 2024 12:08
Pe fondul procesului de digitalizare fiscala, care a cunoscut anul acesta cele mai mari transformari, avand in vedere schimbarile aduse in sistemele Ro e-Factura, Ro e-Transport si, mai nou, Ro e-TVA, Guvernul a adoptat la final de an un nou set de masuri fiscale, prin publicarea unei noi ordonante „trenulet” - Ordonanta de Urgenta nr. 38/2024.
"Din perspectiva proiectelor de raportare fiscala digitala, Ordonanta adoptata recent pare sa raspunda unor solicitari repetate din partea mediului de afaceri: in contextul implementarii RO e-Factura in cazul B2C se mentioneaza explicit ca CNP-ul nu este obligatoriu pe facturile emise catre persoanele fizice, obligatia de conformare cu cerintele sistemului RO e-TVA se amana pana la 1 iulie 2025, iar companiile cu statut de operatori economici autorizati (AEO) nu vor fi sanctionate pentru neconformarea cu cerintele de raportare RO e-Transport pana la finalul lunii martie 2025.”, a mentionat Alexandru Stanciu, Senior Manager, Tax, Forvis Mazars in Romania.
Totodata, ANAF a publicat recent un nou Ghid RO e-Factura, un material foarte asteptat de contribuabili, care pare sa clarifice multe dintre dificultatile de utilizare a sistemului.
Astfel, in contextul in care, incepand cu 1 ianuarie 2025, raportarea in sistemul RO e-Factura devine obligatorie si pentru facturile emise in relatia B2C (business to consumer), atunci cand beneficiarul nu se identifica prin niciun cod de identificare, facturile se vor emite utilizand un cod format din 13 cifre de zero. O alta masura importanta introdusa in sfera facturarii electronice este instituirea obligatiei de raportare in sistem a facturilor simplificate, care pana acum erau exceptate. Urmarind nota de fundamentare a OUG, intelegem ca s-a constatat o crestere a numarului de facturi simplificate. Pentru a evita pe viitor folosirea abuziva a unor prevederi legislative, s-a hotarat eliminarea acestei exceptii. In acelasi timp, exceptarea de la transmiterea in sistem a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, ramane in vigoare, in contextul in care datele din acestea sunt oricum comunicate de catre aparatele de marcat electronice fiscale (AMEF) in sistemele ANAF.
Publicarea noului Ghid e-Factura ofera o perspectiva mai clara asupra modului de completare a facturilor, in special a codurilor care ar trebui utilizate pentru diverse tipuri de facturi. Autoritatile au adus clarificari si recomandari pentru cele mai comune situatii intalnite in procesul de implementare a facturarii electronice: emiterea facturilor de corectii, facturarea in numele si in contul furnizorului, autofacturarea sau dublarea eronata a facturilor. Exemplele din noul Ghid par sa lamureasca multe dintre intrebarile adresate pana acum de contribuabili, iar precizarile oferite de autoritati au confirmat ca, in afara criteriilor tehnice incluse in standardul european de facturare electronica, utilizarea codurilor trebuie sa aiba in vedere rationamentul pentru care este emisa factura respectiva. In acelasi timp, pe masura ce mecanismul de implementare a sistemului RO e-TVA se va imbunatati, nu este exclus ca autoritatile sa revina cu noi recomandari sau chiar obligatii de codificare in sistemul RO e-Factura, tinand cont ca acesta reprezinta una dintre sursele de date esentiale folosite de autoritati.
Anticipam ca toate aceste modificari vor contribui si la reducerea diferentelor dintre decontul precompletat e-TVA, un instrument prin care autoritatile considera ca vor identifica cu o mai mare precizie riscul fiscal, si decontul depus de contribuabili. Perioada tranzitorie pana la 1 ianuarie 2025, prevazuta de autoritati pentru implementarea acestui sistem, s-a dovedit a fi insuficienta atat la nivelul contribuabililor, cat si la nivelul Ministerului de Finante, astfel ca s-a agreat o noua amanare pana la 1 iulie 2025.
In concluzie, cerintele de raportare fiscala digitalizata trebuie sa ramana in continuare o prioritate pe agenda companiilor din Romania, pe fondul unei oarecare incertitudini privind momentul in care vor putea vedea si efectele benefice ale acestei revolutii digitale la nivelul administratiei fiscale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMTotalEnergiesALLBIMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
quadratum
konsent
EURO BUILD
DRS
CDS
strabag nivel 1
concelex
AED
SSAB
Arduro
BogArt
theda mar
noark
Ubitech
SIGM
MCA
EDIT-Structural
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
rigips
ELECTROGRUP
MAKITA
VEGO
GEWISS
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<