Agenda Constructiilor
Marti, 05 Martie 2024
Frontale
Home
NextUp: Mediul de afaceri va sta mai mult cu ochii pe Guvern, decat pe business Imprimare Email
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 03 Oct 2023 14:39
Nenumaratele modificari fiscale propuse de catre Guvern si schimbarea permanenta a regulilor in timpul „jocului” dau peste cap bugetele companiilor si duc la destabilizarea unei structuri importante din economia nationala, arata o analiza NextUp Solutions, una dintre cele mai mari companii de solutii software pentru business.
„Guvernul pare ca decide sa modifice impozite, sa inventeze taxe noi fara logica si arata ca trebuie bani la buget, pentru ca nu a stiut si nu am vrut sa faca un raport de venituri si cheltuieli, pentru a face preventie. Toate aceste propuneri ale Guvernului, anuntate de pe o zi pe alta, modificate si schimbate in ultimul moment distrug orice urma de predictibilitate pentru mediul de afaceri, care trebuie acum sa fie mai atent la ce face Guvernul, decat la dezvoltarea businessului in sine”, a declarat Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions.
Cresterea salariului minim, suprapusa cu noile modificari fiscale care au fost anuntate, va avea efecte in intreaga economie. Agricultura, constructiile si IT-ul, vor fi sectoarele in care se va resimti cel mai puternic masurile Guvernului, iar taxa de 2% pe cifra de afaceri a bancilor care se vehiculeaza va afecta direct orice cetatean cu credit.
In plus, toate aceste majorari de taxe si impozite pe care Gvernul le propune se vor putea regasi in preturile anumitor servicii, in costurile finantarilor, in cazul in care companiile nu le vor putea acoperi. Totodata, accizele mai mari si cresterea TVA, in multe cazuri de la 5% la 9% sau chiar la 19%, vor duce la o majorare directa a preturilor la multe dintre alimente, la dulciuri, la berea fara alcool, la salile de fitness si alte modalitati de recreere, la sistemele de energie alternativa, precum panouri fotovoltaice, la proprietati si masini premium si nu numai.
Companiile cu cifre de afaceri care depasesc 60.000 euro anual vor fi cele mai impactate de efectele pachetului de masuri fiscale anuntat de guvernanti. Ca sa poata gestiona aceste cresteri de taxe, companiile au doua optiuni. Prima este cresterea veniturilor, iar cel mai rapid este prin majorarea preturilor. A doua optiune este diminuarea costurilor, prin renuntarea la produsele nerentabile sau chiar la unii membri din echipa, mai ales pentru acele procese de lucru care pot fi reorganizate sau automatizate, arata analiza NextUp.
O parte dintre PFA-uri (persoane fizice autorizate) vor fi afectate sau chiar vor disparea, in timp ce o parte dintre IMM-uri (intreprinderi mici si mijlocii) o vor duce mai greu sau vor cauta solutii alternative, daca masurile fiscale vor fi adoptate, deoarece nu vor putea sustine noile taxe, potrivit companiei care are in portofoliu peste 5.500 de firme.
Companiile mari incep sa-si regandeasca unele produse si resurse, iar cresterea de taxe va ajunge cel mai probabil in preturi, insa nu sunt asteptate sa renunte la piata romaneasca.
“Potentialul Romaniei de a atrage investitori este puternic afectat de ani de zile, insa nu din cauza nivelului taxelor, ci din lipsa de stabilitate legislativa si predictibilitate. Predictibilitate, pe care noi ca stat, prin modificarea art. 4 din Codul fiscal tocmai am ucis-o. Drept dovada ca acum pot fi implementate schimbari legislative cu aplicare in 10 zile”, a mai declarat Roxana Epure, Managing Partner NextUp.
Ca sa gestioneze cat mai eficient modificarile nesfarsite din sistemul fiscal, antreprenorii trebuie sa-si regandeasca resursele pentru a avea procesele de lucru cat mai eficiente si acces la indicatori cat mai exacti in timp real. Acestia trebuie sa decida cu cifrele in fata, dar fara a ignora imaginea macro, deoarece doar asa isi pot da seama de unde vine adevarata valoare adaugata. In aceste conditii, nevoia de utilizare a unor solutii performante, a unor softuri actualizate si automatizari este in crestere pe piata din Romania.
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
leviatan
concelex
strabag nivel 1
FRONTALE
viarom
quadratum
MAKITA
CDS
theda mar
noark
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
rigips
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander