Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Colliers: Intentia de cumparare de locuinte, la un nivel maxim al ultimilor 20 de ani
Colliers: Intentia de cumparare de locuinte, la un nivel maxim al ultimilor 20 de ani
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 19 Iun 2024 09:58
Intentia de a cumpara o locuinta in urmatoarele 12 luni este aproape de nivelurile din perioada 2006-2008, conform unei analize recente Colliers bazata pe datele Eurostat pentru piata imobiliara din Romania. Aceasta arata o revenire semnificativa a interesului public pentru proprietatile rezidentiale, similara cu perioada de dinaintea crizei financiare mondiale. Piata rezidentiala a inceput anul 2024 in forta, cu o crestere de 18% a numarului de tranzactii cu apartamente in Bucuresti in primul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar restul tarii a inregistrat cresteri usor mai mari, de 19%.
Chiar daca piata rezidentiala a devenit mai putin accesibila, in special pentru cei care depind de finantare bancara, si numarul de tranzactii a scazut, interesul romanilor pentru achizitii imobiliare a ramas constant, chiar si in conditii economice mai dificile. Aceasta arata o cerere sustinuta pentru proprietati imobiliare, ancorata in apetenta culturala a romanului pentru a-si cumpara o locuinta.
"In fiecare inceput de an, Colliers realizeaza un sondaj detaliat in orasele din Romania, iar cele mai recente date reflecta evolutiile observate si de Eurostat la nivel national. Intentia de cumparare a locuintelor in Romania a fost influentata de mai multi factori economici si sociali. Uitandu-ne la ultimele decenii, cresterea economica a jucat un rol crucial, perioadele de expansiune economica fiind asociate cu imbunatatiri semnificative ale interesului pentru achizitii imobiliare. Desi intentia de cumparare este la niveluri ridicate, similare cu perioada 2006-2008, piata imobiliara din Romania s-a consolidat si ofera un context diferit fata de perioada de dinaintea crizei din 2008. Accesibilitatea, nivelurile salariilor, preturile, numarul de locuinte livrate si diversitatea proiectelor au evoluat considerabil Iar cresterea rapida a preturilor la locuinte in ultimii ani, in special la cele noi, a accentuat teama de a pierde oportunitati (FOMO) in randul potentialilor cumparatori. Experientele recente influenteaza comportamentul clientilor, care se tem de noi scumpiri ce ar putea face si mai dificila achizitia unei locuinte", puncteaza  Gabriel Blanita, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers Romania.
 
Sursa: Colliers pe baza datelor Eurostat
 
Eurostat a actualizat recent indicii de incredere ai Romaniei. Datele privind intentia de a cumpara o locuinta in urmatoarele 12 luni arata valori aproape la fel de ridicate ca maximele din 2006-2008 si sunt cele mai mari inregistrate pentru Romania din 2001 pana acum.
Intre 2006 si 2008, Romania a trecut printr-un boom imobiliar. Aderarea la Uniunea Europeana in 2007 a adus un influx mare de capital si investitii, stimuland piata imobiliara. Bancile ofereau atunci credite ipotecare cu dobanzi mici si conditii avantajoase, facand finantarea mai accesibila pentru multi cumparatori. De asemenea, cresterea rapida a PIB-ului a crescut increderea consumatorilor, ceea ce a dus la o cerere mai mare de locuinte.
Dupa 2008, criza financiara globala a afectat puternic piata imobiliara din Romania. Colapsul pietei financiare a provocat o recesiune economica severa, care a redus intentia de cumparare a locuintelor. Economia Romaniei a inregistrat o scadere semnificativa, iar rata somajului a crescut, diminuand puterea de cumparare si interesul pentru achizitiile imobiliare. In plus, bancile au devenit mult mai stricte in acordarea creditelor, limitand astfel accesul la finantare pentru potentialii cumparatori.
Intre 2011 si 2014, economia Romaniei a inceput sa se redreseze, dar incet. Intentia de cumparare a locuintelor a ramas sub media istorica, reflectand o revenire economica graduala. Preturile locuintelor s-au stabilizat, iar increderea in piata imobiliara a inceput sa creasca treptat. Cresterea constanta a salariilor a imbunatatit puterea de cumparare.
Din 2013 pana in 2017, PIB-ul Romaniei a crescut constant, ceea ce a sporit increderea consumatorilor si intentia de cumparare a locuintelor. Programele guvernamentale, precum "Prima Casa", au ajutat tinerii si pe cei care cumparau prima locuinta sa obtina credite mai usor. Dobanzile scazute au facut creditele ipotecare mai accesibile, stimuland piata imobiliara.
Intre 2017 si 2020, piata imobiliara din Romania a fost foarte activa, cu cresteri rapide si scaderi temporare, influentate de diverse evenimente economice, politici temporare si schimbari legislative.
 
Perspectivele pe piata rezidentiala raman pozitive
Pandemia Covid-19 a avut un impact semnificativ asupra economiei si pietei imobiliare. Initial, incertitudinea cauzata de pandemie a redus interesul pentru cumpararea de locuinte, dar ulterior a urmat o revenire puternica datorita politicilor de stimulare economica. Distantarea sociala si munca de acasa au schimbat prioritatile consumatorilor, crescand cererea pentru locuinte mai mari sau in zone mai putin aglomerate. Aceasta crestere a cererii, combinata cu oferta limitata, a dus la cresterea preturilor locuintelor.
"Perspectivele pentru piata rezidentiala raman pozitive, datorita tendintelor actuale de crestere a intentiei de cumparare. Totusi, evolutiile economice globale si locale, precum si schimbarile in politicile si conditiile de creditare, vor influenta directia pietei. Cumparatorii ar trebui sa fie atenti la conditiile de creditare si ratele dobanzilor, sa evalueze stabilitatea locurilor de munca si sa ia in considerare fluctuatiile economice. De asemenea, este esential sa urmareasca evolutiile pietei si impactul programelor guvernamentale asupra accesului la finantare. Dezvoltatorii pot profita de cererea crescuta pentru locuinte, mai ales in zonele metropolitane, unde oamenii cauta mai mult spatiu si apropiere de natura. Investitiile in locuinte care raspund noilor nevoi ale consumatorilor, cum ar fi birourile de acasa si spatiile verzi, pot oferi avantaje competitive", conchide Gabriel Blanita.
 
SISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
leviatan
EDIT-Structural
SSAB
konsent
theda mar
MAKITA
ness project
BogArt
siniat
CDS
rigips
quadratum
concelex
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
Arduro
strabag nivel 1
SIGM
noark

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander