Agenda Constructiilor
Marti, 04 August 2020
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CON-A: Problema lipsei fortei calificate de munca din constructii va persista
CON-A: Problema lipsei fortei calificate de munca din constructii va persista
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 09 Iun 2020 06:06
De la decretarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei (16 martie), pana la finele lunii mai, aproape 65.000 de contracte de munca au fost incetate in sectorul de constructii, potrivit datelor Ministerului Muncii, cifra fiind considerata surprinzatoare de reprezentantii sectorului. In acelasi interval, alte circa 12.000 de lucratori au fost trimisi in somaj tehnic, potrivit lui Mircea Bulboaca, directorul general al companiei Con-A, din Sibiu.
"La nivelul intregului sector au fost peste 65.000 de contracte de munca care au incetat. Este destul de mare acest numar, eu personal nu inteleg situatia si nu cred ca in aceasta proportie s-a redus activitatea din sector. S-ar putea ca aceasta cifra sa apara ca urmare a contractelor pe perioada determinata care au fost intrerupte, dar dupa reluarea activitatii acesti lucratori sunt reangajati in sector. Din cate stiu sunt si cam 12.000 de situatii de somaj tehnic in constructii", a spus Mircea Bulboaca in cadrul unei videoconferinte organizate de Profit.ro.
Managerul Con-A a indicat faptul ca problema fortei de munca calificate din constructii persista, cu posibilitatea de a se agrava in perioada urmatoare, ca urmare a faptului ca santierele din vest au inceput sa se redeschida si foarte multi dintre muncitori se vor intoarce la munca in afara. El precizat, insa, ca sunt si situatii in care muncitori care s-au intors din strainatate si-au infiintat propriile firme de constructii si isi ofera serviciile companiilor mai mari.
"In continuare, cred ca vom duce lipsa de forta de munca in sector, deoarece se vor redeschide santierele in tarile din vest si nivelul de salarizare acolo este net superior fata de ceea ce noi putem sa acordam, desi au crescut foarte mult salariile in constructii in ultimii ani, mai ales dupa OUG 114", a mai spus Mircea Bulboaca.
Potrivit reprezentantului Con-A, masurile luate de Guvern in perioada starii de urgenta/ alerta au fost bune, pentru ca nu au oprit activitatea, asa cum au facut-o alte tari. "Din informatii le pe care le am, nu au fost cazuri de imbolnaviri pe santiere. Se lucreaza in aer liber, companiile, inclusiv noi la Con-A, au luat masurile necesare de igiena si preventie. Speram sa depasim perioada aceasta cu bine si activitatea sa revina la normal cat mai rapid", a mai spus specialistul.
Pe langa problema lipsei fortei calificate de munca, Mircea Bulboaca a mai indicat printre impedimentele din sector, lipsa certificarii companiilor de constructii, de care se vorbeste de foarte mult timp, dar si legislatia achizitiilor publice, care ar trebui imbunatatita in spiritul activitatii de constructii.
"Legislatia achizitiilor publice trebuie imbunatatita. De-a lungul timpului, am observat ca legislatia in constructii are mai mult o firma juridica si se indeparteaza tot mai mult de spiritul activitatii de constructii, ceea ce nu cred ca este bine. De exemplu, inainte se punea mare accent pe etapele de executie. Receptia se facea pe etape, si nu se putea trece de la o faza la urmatoarea fara certitudinea ca ceea ce s-a facut s-a facut in regula. Lucruruile astazi nu stau asa. Din aceasta cauza avem astazi autostrazi construite deja desi fundamentul lor nu a fost cel care trebuia, si alte asemenea probleme", a explicat Mircea Bulboaca
Potrivit managerului, in 2019 sectorul de constructii a avut o pondere de 6,4% din PIB, insa, pentru ca domeniul a-si atinge potentialul real, aceasta cota trebuie sa urce la 8%-9% din PIB.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19allbimTeraSteelAUTODESKVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
elmas 2017
ssab ag antrepriza generala
rigips
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
strabag nivel 1

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
AHK 2018
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere