Agenda Constructiilor
Joi, 20 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - DAS Engineering aniverseaza 20 de ani de proiecte si lucrari inovatoare
DAS Engineering aniverseaza 20 de ani de proiecte si lucrari inovatoare
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 14 Feb 2023 06:25
Cluj Arena, Liberty Technology Park, Cluj Business Park si fabricile Star Transmission Components, NTN SNR sau Marquardt Sibiu sunt numai cateva dintre proiectele la constructia carora a participat compania clujeana DAS Engineering Grup in cele doua decenii de activitate implinite la finalul anului 2022. La capatul primilor 20 de ani, societatea specializata in proiectarea si executia de lucrari de instalatii a ajuns la o cifra de afaceri de 1,8 milioane de euro, avand un efectiv de 63 de angajati. Alexandra Stoica, directorul general al companiei, spune ca, in continuare, pe termen mediu si lung, obiectivele DAS Engineering Grup vizeaza dezvoltarea activitatii, cresterea portofoliului de lucrari si a bonitatii companiei, dar si mentinerea in permanenta la curent cu cele mai noi tehnologii care apar in acest sector al instalatiilor, inovator prin excelenta, mai ales acum cand solutiile pentru eficientizarea energetica si scaderea consumului in sectorul de constructii sunt imperative.
Interviu cu Alexandra Stoica, director general la DAS Engineering Grup si specialist cu o experienta profesionala de 21 de ani pe piata de constructii si instalatii.
 
- Care considerati ca sunt cele mai mari realizari ale DAS Engineering, repere in activitatea de doua decenii a companiei?
- Inca din noiembrie 2022 am implinit 20 de ani de activitate neintrerupta, consecventa si vizibila pe piata constructiilor si instalatiilor din Romania, si mai ales din Transilvania. Imi place sa cred ca aceasta cifra este un record pentru orice companie romaneasca. Desigur, nu ne dorim sa ne oprim aici, mai ales acum, cand ne-am consolidat echipa si reputatia, cand am acumulat expertiza necesara. Ne dorim sa continuam inca cel putin pentru 20 de ani.
Am demarat activitatea de proiectare si executie in noiembrie 2002, eram doar "o mana" de oameni pe atunci atat pe proiectare, cat si pe executie. Din fericire, piata in crestere a constructiilor si instalatiilor, expertiza si seriozitatea de care am dat dovada si foarte, foarte multa munca - pentru ca munca face diferenta in orice circumstanta - ne-au ajutat mult. Compania a crescut exponential intre anii 2004 si 2008, cand cred ca am prins cea mai fericita perioada de crestere din sectorul constructiilor din Romania. Am crescut mult echipa in aceasta perioada, atat in proiectare cat, si in executie, si am inceput sa realizam proiecte si lucrari tot mai frumoase, mai complexe si mai vizibile.
 
 
Am fost si norocosi, pentru ca criza de pe piata constructiilor din 2009, ne-a prins implicati in lucrari de anvergura precum stadionul Cluj Arena, Cazinoul si Parcul Central Simion Barnutiu, si astfel am trecut frumos si inspirational acea perioada complicata dintre anii 2009 si 2011. Dupa relansarea sectorului de constructii, incepand cu 2011, am fost implicati in continuare in lucrari complexe de proiectare si executie atat in sectorul public, cat si in cel privat, cum ar fi: cladirile de birouri Liberty Technology Park, Cluj Business Center sau Hexagon Office, facilitati de productie precum cele ale investitorului Star Transmission Components de la Sebes, sali de sport si multifunctionale: Sala de Sport Sfantu Gheorghe, Sala de sport de la Slatina, Baza Sportiva Jucu etc.
 
- Ce evolutie a inregistrat cifra de afaceri a companiei in 2022 si ce estimari aveti pentru 2023?
- Anul 2022 a fost unul favorabil pentru DAS Engineering Grup, mai bun decat 2021 si indiscutabil mai bun decat 2020. Cifra de afaceri inregistrata de DAS Engineering Grup in 2022 a fost de aproximativ 1,8 milioane de euro, in crestere cu 18% fata de anul 2021. Ne dorim mentinerea aceluiasi trend crescator si in anul 2023, mai ales ca am operat o serie de angajari la inceputul anului, marindu-ne colectivul cu 16%. In prezent, grupul de firme DAS numara 63 de angajati, impartiti pe activitatile de executie instalatii (DAS Engineering Grup) si proiectare si consultanta, inclusiv certificare cladiri verzi (Instal DAS).
 
 
- Care sunt cele mai mari proiecte la care lucrati in prezent si ce specificatii tehnice au acestea?
- Din portofoliul de lucrari realizate, cel mai drag este, firesc, Cluj Arena, un proiect provocator, inovativ si care a solicitat o munca de documentare sustinuta pe toata durata implementarii sale. Este tipul de obiectiv-vedeta, cu care te intalnesti rar pe parcursul profesional. Apoi, desigur, proiectele complexe fie de natura sportiva, precum salile de sport multifunctionale de la Sfantu Gheorghe sau Slatina, cu peste 3.000 de locuri, cladirile de birouri precum cele de la Liberty Technology Park, sau facilitatile de productie, precum cele ale Star Transmission Components, NTN SNR sau Marquardt Sibiu - care implica multa tehnologie si know how.
Mai nou, sunt si proiectele de modernizare si eficientizare energetica pe care diferite unitati de invatamant din Cluj, si nu numai, le lanseaza in executie, si care presupun foarte multe echipamente de instalatii inovative, precum: pompe de caldura, panouri solare, panouri fotovoltaice, centrale de ventilatie cu recuperare de energie, sisteme de Building Management System pentru controlul instalatiilor. Inca incepand din 2021, am fost implicati, alaturi de antreprenori reprezentativi din Transilvania in astfel de proiecte, care ne-au adus, pe langa provocarile inevitabile si mari satisfactii profesionale. As dori sa enumar doar cateva din aceste investitii: cele doua cladiri ale UTCN din Cluj-Napoca, in a caror modernizare suntem implicati alaturi de antreprenorul general ACI Cluj SA, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, o lucrare complexa de instalatii pe care am derulat-o impreuna cu antreprenorul general Nordconforest SA, si Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca, lucrare pe care o realizam impreuna cu antreprenorul general MIS Grup.
 
 
- Care sunt cele mai mari provocari sau momente mai dificile pe care le-ati traversat si care au fost lectiile invatate in urma acestora?
- Una dintre cele mai mari provocari ale intregii cariere profesionale a fost aceea de a fi femeie inginer si conducator de companie de instalatii, intr-un domeniu eminamente masculin. Conceptul de femeie-inginer este unul interesant si solicitant. Colaboratorii nostri de gen masculin ne dau credit doar daca dovedim ca detinem expertiza adecvata domeniului tehnic si sunt gata sa ne sustina in proiectele si demersurile noastre si chiar sa ne dea o mana de ajutor, daca e cazul. Dar trebuie sa dovedim ca avem expertiza necesara domeniului respectiv.
 
- Ce obiective aveti stabilite, la nivel de companie, pe termen mediu si lung?
- Atat pe termen mediu, cat si lung avem stabilite clar obiective de crestere a activitatii, portofoliului de lucrari si bonitatii companiei. Instalatiile in constructii reprezinta o piata foarte dinamica, in care tot timpul apar noutati. Pompele de caldura, instalatiile de cogenerare, echipamentele de energie regenerabila: panouri solare, fotovoltaice, eoliene etc. incep sa fie deja generalizate. Discutiile din ce in ce mai aprinse sunt pe tema instalatiilor de incalzire actionate pe baza de hidrogen. De asemenea, hidrogenul isi gaseste intrebuintarea din ce in ce mai mult si in partea de mobilitate - automobile cu combustie pe hidrogen.
 
 
Personal, eu sunt si o promotoare a solutiilor verzi in domeniul constructiilor si nu numai. Sunt pasionata de inovatie, mediu si tehnologie. In general, urmaresc cu interes tot ce apare nou in domeniul sustenabilitatii, al energiilor regenerabile si al cladirilor pasive. Vom urmari, prin tot ce facem, orientarea activitatii companiei DAS Engineering Grup spre piata, spre noul trend "green" si spre promovarea si punerea in opera a constructiilor sustenabile.
Constructiile viitorului vor fi cu siguranta "self sustainable" - adica vor consuma foarte putine resurse pentru a asigura confortul ocupantilor lor. Vor fi, cu siguranta, din categoria "net zero energy buildings" si, pe langa faptul ca isi vor produce singure energia de care au nevoie ocupantii lor, vor asigura si reciclarea apei, colectarea selectiva a deseurilor etc. Cred ca aceste constructii ale viitorului sunt un trend de care vom fi din ce in ce mai constienti in anii urmatori. Si, fara indoiala, si o datorie morala fata de mediu si generatiile urmatoare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
EDIT-Structural
BogArt
siniat
Acvatot 2019
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
noark
viarom
konsent
CDS
concelex
quadratum
MAKITA
rigips
strabag nivel 1
leviatan
ness project

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander