Agenda Constructiilor
Sambata, 15 August 2020
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Incepe a doua etapa de dezvoltare a proiectului Sema Parc
Incepe a doua etapa de dezvoltare a proiectului Sema Parc
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 11 Feb 2009 14:46

Sorin Nistor (41 de ani)
Functia/firma: Director de strategie si dezvoltarea afacerilor in cadrul River Invest;
Experienta profesionala: 2003-2004 - consultanta in afaceri; 1999-2002 - director in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (programe de dezvoltare regionala);
Studii: 2006 - Master of Science in Real Estate Investment (CASS Business School, din Londra); 1996 - Master in managementul afacerilor (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative); 1992 - Facultatea de Aeronave (Politehnica Bucuresti); membru al Royal Institution of Chartered Surveyors (asociatie internationala a profesionistilor din domeniul imobiliar), al Investment Property Forum (din Londra) si Urban Land Institute.

River Invest este compania dezvoltatoare a proiectul integrat Sema Parc, initiat in perioada 2004-2005, cand a fost realizat conceptul de dezvoltare pentru cele aproximativ 40 de hectare. Din 2006 pana la finele anului 2008 s-au construit 80.000 mp, din care 50.000 mp reprezinta spatii de birouri clasa A, cu 30.000 mp de parcare subterana corespunzatoare acestora. Valoarea totala a investitiei va fi de aproximativ 2 miliarde euro.

- Care este principala particularitate a proiectului Sema Parc?
- Proiectul integrat Sema Parc constituie un ansamblu de obiective dezvoltate individual, respectiv: cladirile de birouri, zona de retail, ansamblul rezidential. Prima faza de dezvoltare a parcului de afaceri este reprezentat de doua cladiri (localizate langa statia de metrou Semanatoarea), care sunt - in prezent - inchiriate integral unor firme multinationale, precum: Zapp/Telemobil, British American Tobacco, Enel Romania, Tiriac Leasing, Electronic Arts Romania, UPC Romania, Centrul Medical Unirea, SBS Broadcasting, PTC Eastern Europe. La acest moment am selectat firma de proiectare pentru faza a doua de dezvoltare a cladirilor de birouri, iar in ceea ce priveste prima etapa a proiectului rezidential urmeaza sa se aleaga antreprenorii.

- Ce modificari a avut proiectul fata de planurile initiale? Precizati cauzele.
- Sema Parc a inregistrat in prima jumatate a anului 2008 un up-grade substantial, fiind regandita destinatia unor spatii din cadrul conceptului initial. S-a urmarit o mai buna imbinare a diverselor functiuni comerciale si rezidentiale. Caracteristica principala urmarita consta in armonizarea unor segmente avand functiuni diferite care sa determine sinergii pentru investitori si clienti. Una dintre modificarile esentiale vizeaza construirea unui shopping village (concept unic in Romania), care va include mai multe cladiri cu caracter urban in cadrul carora vor functiona magazine, cafenele, restaurante, un cinematograf etc.

- In ce faza de dezvoltare se afla obiectivul?
- In prezent am incheiat proiectul tehnic pentru etapa a doua a construtiei birourilor (este vorba de o completare a primelor spatii mentionate anterior cu inca aproximativ 100.000 mp, din care 66.000 mp vor fi birouri clasa A, iar 40.000 mp - parcari subterane aferente acestora. De asemenea, am incheiat proiectul tehnic pentru o prima faza a proiectului rezidential ce va cuprinde circa 300 de apartamente. In paralel, planificam - din punct de vedere financiar si tehnic - alte doua proiecte importante din cadrul Sema Parc, respectiv o zona comerciala si o cladire turn.

- Ce alte proiecte aveti in vedere pentru perioada urmatoare?
- In plus fata de cele 40 de hectare pe care se desfasoara Sema Parc, mai detinem - in parteneriat - un teren de circa 5,3 hectare in Bucuresti, pe care intentionam sa dezvoltam un complex de tip mixed-use ce necesita fonduri de circa 500 milioane de euro. Vom realiza un business park de dimensiuni mari, o zona rezidentiala si o alta de retail de dimensiuni mai mici. Deocamdata am finalizat conceptul de dezvoltare, urmand ca in scurt timp sa incepem discutiile preliminare pentru eventuale finantari.

- Referitor la finantare: in ce fel sunteti afectati de criza economica mondiala?
- Ne aflam in faza in care discutam o serie de finantari, insa nu ne confruntam cu probleme in aceasta privinta. Ajustam planificarile initiale privind implementarea noilor proiecte. Efectul principal resimtit in ce priveste proiectul Sema Parc este acela al incetinirii unor procese pana in momentul in care conditiile vor fi iarasi favorabile dezvoltarilor imobiliare. Anii 2009-2010 vor fi foarte dificili pentru domeniul constructiilor comerciale/rezidentiale, din cauza crizei financiare mondiale, corelata cu evolutia negativa a economiei nationale si globale. Singurul domeniu care ar putea resuscita piata constructiilor, avand un impact pozitiv indirect si asupra altor domenii economice, ar fi investitiile statului in infrastructura, respectiv autostrazi, sosele, retele de utilitati si energie, cai ferate, aeroporturi, spitale, scoli etc.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19VideoConfAC-iulAUTODESKallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
AUGUST 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
Acvatot 2019
rigips
hilti

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere