Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - iO partners: Crestere lenta pe piata birourilor din regiunea CEE in 2024
iO partners: Crestere lenta pe piata birourilor din regiunea CEE in 2024
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 26 Sep 2024 12:05
In prima jumatate a acestui an, stocul de birouri din regiunea Europei Centrale si de Est (CEE) a crescut cu 213.000 mp, cea mai mare crestere fiind inregistrata in capitala ungara Budapesta, respectiv de 78.300 mp. Majoritatea pietelor continua totusi sa inregistreze o evolutie redusa a constructiilor, deoarece ratele de neocupare raman peste 10%,  releva o analiza a tendintelor pe piata regionala realizata de iO Partners in cooperare cu JLL. In Bucuresti, din cauza limitarii noilor oferte, chiriasii de top vor avea in curand ca singura optiune pre-inchirierea, arata specialistii iO Partners.
Proiectele de dezvoltare sunt in mare parte impulsionate de contracte de pre-inchiriere, fiind lansate putine proiecte speculative. O exceptie notabila este Praga, unde volumul spatiilor de birouri aflate in constructie aproape s-a dublat comparativ cu sfarsitul anului 2023. Rata generala de neocupare in capitalele CEE a inregistrat o crestere minima in prima jumatate a anului, ajungand la 11,6%, in usoara crestere fata de procentul de 11,5% inregistrat in ultimul trimestru din 2023. Pe termen mediu, este de asteptat ca activitatea redusa de constructie sa scada ratele de neocupare. Cea mai semnificativa scadere va aparea probabil pe piata de birouri premium, pe masura ce chiriasii prioritizeaza „migrarea catre calitate”. 
 
Bucuresti: scadere a cererii cu 5% 
In primul semestru din 2024, cererea bruta in Bucuresti a fost de aproximativ 156.400 mp, reflectand o scadere de 5% comparativ cu aceeasi perioada din 2023. Cererea neta a scazut, de asemenea, cu 8%, totalizand 78.100 mp. Reinnoirile si renegocierile au reprezentat 50% din volumul total al tranzactiilor, marcand o usoara crestere, comparativ cu procentul de 48,5%, din primul semestru al anului trecut. Bucurestiul continua sa arate rezilienta, in ciuda scaderii cererii nete, deoarece chiriasii raman prudenti in fata incertitudinilor pietei.
"Cererea continua sa creasca lent, pe masura ce companiile isi clarifica strategiile de relocare si extindere. Cu mai putine proiecte noi livrate pe piata, chiriasii trebuie sa isi accelereze procesele de luare a deciziilor”, arata arata Laura Ene, Consultant in Consilierea de Birouri la iO Partners.
Majoritatea spatiilor care revin pe piata se afla in cladiri trecute de al doilea ciclu de inchiriere. Acest lucru ofera chiriasilor o gama larga de optiuni, iar cei care cauta cea mai noua tehnologie si proiecte noi trebuie sa actioneze rapid. Acest echilibru asigura oportunitati pentru chiriasi in diverse tipuri de cladiri, satisfacand preferinte si nevoi diferite de afaceri.
Pe masura ce noile oferte vor ramane limitate, pre-inchirierea va deveni in curand singura optiune viabila pentru chiriasii de top.
"Zona de Nord-Vest Expozitiei devine din ce in ce mai atractiva ca optiune de relocare, fiind singura subpiata unde majoritatea spatiilor libere se afla in cladiri nou construite. Aceasta dinamica pozitioneaza zona ca o destinatie cheie pentru companiile care cauta spatii moderne, de inalta calitate, cu chirii cu 20-25% mai mici in comparatie cu zona centrala de afaceri”, mai arata specialista companiei iO Partners. 
In Varsovia, cererea bruta in prima jumatate a acestui an a atins 316.400 mp, mentinand niveluri similare cu perioada corespunzatoare din 2023. Reinnoirile de contracte au reprezentat 51% din totalul ocuparii. Dezvoltatorii au livrat peste 60.000 mp, fiind de asteptat ca noile livrari sa fie reduse pentru restul anului, respectiv de aproximativ 100.000 mp.
Tranzactiile de inchiriere in primul semestru 2024 din Bratislava au totalizat 105.700 mp, depasind media pe cinci ani, de 95.400 mp pe semestru. Zona centrala de afaceri ramane cea mai activa subpiata, oferind servicii excelente si accesibilitate pentru angajati.
In Budapesta, cererea bruta a atins 238.200 mp, reflectand o crestere de 22% de la an la an. Cererea neta a fost de 128.400 mp, reinnoirile de contracte reprezentand 46% din activitatea totala, urmate de noile contracte de inchiriere, la nivelul de 34%.
Cererea puternica de birouri inregistrata la Praga a dtip us la inchirierea a 327.300 mp de spatiu in primul semestru, cu o cerere neta de 183.000 mp, respectiv o crestere de 33% de la an la an. Aceasta crestere a fost impulsionata de un contract important de tip owner occupation semnat de una dintre cele mai mari banci din Cehia.
"Conditiile actuale ale pietei de birouri din regiunea CEE reflecta o abordare prudenta, dar strategica, atat din partea dezvoltatorilor, cat si a chiriasilor. Cu ratele de neocupare care raman peste 10% si cu o oferta noua limitata, anticipam o restrangere graduala a pietei. Acest lucru va duce probabil la o crestere a chiriilor premium, in special in spatiile bine localizate si de inalta calitate. Cu toate acestea, redresarea generala a pietei va fi moderata de incertitudinile economice in curs si de dinamica evolutiei modelelor de lucru hibride”, comenteaza Charles Boudet, CEO iO Partners.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Arduro
MAKITA
ELECTROGRUP
noark
EDIT-Structural
ness project
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
leviatan
CDS
Ubitech
SSAB
viarom
concelex
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
konsent
DRS
strabag nivel 1
theda mar
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
econet
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander