Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - NAI Romania: Strategii flexibile, pentru a gestiona in mod optim oportunitatile
NAI Romania: Strategii flexibile, pentru a gestiona in mod optim oportunitatile
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 23 Feb 2024 06:20
De peste un deceniu, Appraisal & Valuation SA, detinatorul brandului NAI pentru Romania si Republica Moldova, a avut o evolutie ascendenta pe plan local. Compania are in prezent capacitatea de a valorifica oportunitatile de dezvoltare de pe aceasta piata, care este in proces de crestere. NAI Romania este unul dintre cei mai importanti competitori in domeniul evaluarilor si al solutiilor pentru dezvoltatorii imobiliari, strategia sa fiind axata pe orientarea spre client, pentru a depasi barierele de comunicare si a dezvolta relatii de afaceri pe termen lung. Firma promoveaza servicii care ajuta companiile si oamenii sa-si evalueze corect si rapid toate proprietatile imobiliare, operatiunile fiind bazate intotdeauna pe date reale, informatii-cheie si studii solide de piata. In continuare, Andrei Botis, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova), ofera detalii legate de situatia actuala a pietei si prognozele de crestere pe termen scurt, mediu si lung.
 
- Cum a evoluat cererea de locuinte in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta pe termen scurt si mediu? 
- In prima jumatate a lui 2023, piata imobiliara a cunoscut o scadere semnificativa a interesului pentru achizitii de proprietati, fenomen generat de cresterea ratelor dobanzilor. Cu toate acestea, o recuperare remarcabila a avut loc in a doua jumatate a anului, fiind alimentata de o crestere semnificativa a imprumuturilor ipotecare, cu precadere incepand din luna august. Acest reviriment a contribuit la conturarea unei perspective mai bune pentru segmentul rezidential al pietei imobiliare. In prima faza a anului, cresterea costurilor de imprumut a determinat o descrestere a apetentei pentru achizitii imobiliare, iar aceasta tendinta a fost simtita la nivelul intregii piete. Totusi, evolutia pozitiva din cea de-a doua jumatate a anului a fost incurajata de o redresare puternica a pietei creditelor ipotecare, marcand o schimbare semnificativa in comportamentul cumparatorilor. Activitatea dominanta a fost cea a achizitiilor de locuinte si terenuri. Aceasta recuperare remarcabila a contribuit la restabilirea increderii in sectorul imobiliar, indicand o adaptare rapida a pietei la conditiile economice si la schimbarile din mediul financiar. Imprumuturile au devenit un motor esential al activitatii in piata imobiliara, furnizand cumparatorilor resursele financiare necesare pentru a-si realiza aspiratiile locative. Prin urmare, redresarea adus cu sine o perspectiva imbunatatita pentru industria imobiliara, sugerand ca adaptabilitatea si dinamismul pietei pot contracara cu succes provocarile initiale. Aceasta schimbare de paradigma ar putea reprezenta un punct de cotitura pozitiv in contextul evolutiilor pietei imobiliare din anul 2024.
 
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale? Cum au evoluat preturile locuintelor in 2023 si cum credeti ca vor fluctua acestea in 2024?
- Perspectiva pentru piata imobiliara din Romania isi gaseste fundamentul intr-o serie de analize si prognoze ce au in vedere evolutia ratei dobanzii de referinta monetara si schimbarile fiscale planificate pentru anul 2024. Incepand cu luna iulie a.c., se anticipeaza o scadere a dobanzilor, cu prognoza de a atinge 3,6% pana la inceputul anului 2025. Aceasta ar reprezenta o inversare semnificativa fata de cresterea initiala a ratei dobanzii de referinta, care a contribuit la o serie de ajustari crescande ale ratelor. Scaderea prognozata a dobanzilor este privita ca un factor pozitiv pentru piata imobiliara, deoarece ratele mai scazute pot stimula cererea pentru achizitii de locuinte si investitii imobiliare. Continuarea cresterii economice, combinata cu scaderea ratei dobanzilor, ar putea contribui la o perspectiva pozitiva pentru piata imobiliara romaneasca in 2024. Astfel, se asteapta ca cumparatorii si investitorii sa beneficieze de un mediu financiar favorabil pentru accesarea creditelor ipotecare si pentru implicarea in tranzactii imobiliare. Cu toate acestea, prognozele pentru anul in curs sunt insotite de precautii, deoarece exista semne de incertitudine in dinamica economica si imobiliara. Un factor important care contribuie la aceasta incertitudine este programarea unor modificari fiscale in ianuarie 2024, inclusiv cresterea TVA-ului. Aceste schimbari fiscale pot avea un efect semnificativ asupra pietei imobiliare, ducand la ajustari in preturile de vanzare ale noilor locuinte si influentand comportamentul cumparatorilor. Pe de alta pretul materialelor de constructii se mentine inca destul de ridicat si nu se intrezaresc perspective de ajustare. Asa ca este posibil ca aceasta crestere sa contrabalanseze, iar preturile imobilelor sa nu scada. In concluzie, piata imobiliara din Romania se afla intr-o faza de adaptare la schimbarile anticipate in ceea ce priveste ratele dobanzii, costul materialelor de constructii, al manoperei si modificarile fiscale. Este foarte important sa se monitorizeze indeaproape aceste evolutii si sa se adopte strategii flexibile pentru a gestiona eventualele impacturi si oportunitati care vor aparea in cursul lui 2024.
 
- Ce impact credeti ca vor avea asupra pietei imobiliare masurile fiscale adoptate la finalul anului trecut? 
- In principal, va creste numarul de tranzactii nedeclarate integral, mai exact se vor incuraja tranzactiile cash. Apoi este posibil sa se vada diferente si in volumul tranzactional. 
 
- Cum a evoluat cererea de servicii de evaluare pentru garantii bancare, in acest context, in 2023 si ce previziuni aveti pentru 2024?
- Cererea pentru servicii de evaluare pentru garantii bancare este strans legata de conditiile economice si de activitatea in domeniul creditarii. Daca piata imobiliara sau sectorul de creditare inregistreaza cresteri, este posibil ca cererea pentru evaluari sa fie mai mare, deoarece bancile si institutiile financiare doresc sa obtina evaluari precise ale proprietatilor utilizate ca garantii. In 2023 am avut mai multe curbe descendente, insa s-au reglat spre final de an.
 
- Ce impact au criteriile ESG in evaluarea imobilelor rezidentiale? Va sunt solicitate asemenea evaluari? Pentru ce tipuri de proiecte?
- Criteriile ESG (Environmental, Social, Governance) au un impact semnificativ in evaluarea imobilelor rezidentiale, acestea reflectand o abordare holistica a sustenabilitatii si responsabilitatii sociale in industria imobiliara. Aceste criterii devin din ce in ce mai importante pentru investitori, dezvoltatori si proprietari de imobile, pe masura ce constientizarea asupra impactului social si al mediului creste. Raportarile ESG devin obligatorii si pot constrange participantii din piata sa construiasca cu mai mult simt de raspundere.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei Appraisal & Valuation in 2023 si ce estimari aveti pentru 2024?
- Evolutia companiei a fost una buna, as putea spune ca a depasit asteptarile avand in vedere achizitii unor active ce valoarea peste 3 milioane de euro, care consolideaza strategia noastra pe termen lung prin diversificarea domeniilor de activitate.
 
- Ce provocari si oportunitati intrevedeti in activitatea companiei in 2024 si ce obiective de business aveti pentru acest an?
- Provocarile apar in special din sector politic si fiscal. Avand in vedere ca peste 60% din tarile de globul pamantesc organizeaza alegeri, pot aparea riscuri si/sau fluctuatii cu impact. Ne pastram optimismul, dar in acelasi timp suntem analitici si prudenti cu privire la planurile de dezvoltare. Cu toate acestea, ne dorim in continuare sa achizitionam companii din domeniile conexe si suntem de parere ca vom reusi sa finalizam noi achizitii in decursul acestui an.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Acvatot 2019
rigips
strabag nivel 1
leviatan
noark
EDIT-Structural
CDS
CONCEPT STRUCTURE
siniat
ERBASU CONSTRUCT
ness project
concelex
Ubitech
viarom
theda mar
quadratum

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander