Agenda Constructiilor
Joi, 20 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - NEPI Rockcastle are in dezvoltare proiecte in valoare de peste 650 milioane euro
NEPI Rockcastle are in dezvoltare proiecte in valoare de peste 650 milioane euro
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 16 Mai 2024 11:21
Nepi Rockcastle, cel mai mare proprietar, dezvoltator si administrator de centre comerciale din Europa Centrala si de Est a inregistrat o crestere de 12,7% a venitului operational net, in primul trimestru (T1) din 2024 fata de T1 2023. Astfel, in primele trei luni din 2024, valoarea veniturilor operationale nete a atins 135 de milioane de euro. 
Cresterea veniturilor operationale nete a fost de 9,4% in baza indicelui LFL (like-for-like). Aceasta majorare semnificativa a performantei survine ca urmare a cresterii tarifelor de baza ale chiriilor si a cifrei de afaceri a chiriasilor, precum si a gestionarii riguroase a costurilor operationale ale companiei.  
Vanzarile chiriasilor, excluzand hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari in T1 2024 fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, numarul vizitatorilor din centrele comerciale detinute de Nepi Rockcastle a crescut cu 14%, in timp ce valoarea medie a cosului de cumparaturi a fost cu 8,8% mai mare, in pofida unui nivel al inflatiei inferior comparativ cu T1 2023.  
“Inregistram in continuare o crestere importanta, care reflecta atat rezultatele solide ale chiriasilor, cat si o buna gestionare a proprietatilor noastre din Europa Centrala si de Est. Performantele pietelor pe care activam pot fi observate prin cresterea consumului, care s-a tradus printr-o majorare de doua cifre a vanzarilor chiriasilor din centrele pe care le detinem. Cererea de spatii comerciale, in special din partea retailerilor internationali, ramane foarte puternica, dupa cum arata numarul mare de noi contracte de inchiriere semnate, precum si rata de ocupare din centrele noastre, care este cea mai mare la nivel de industrie. Cheltuielile operationale au scazut fata de primul trimestru al anului trecut, in timp ce recuperarea costurilor de functionare s-a imbunatatit. Continuam sa cautam surse suplimentare de crestere, cum este initiativa noastra de productie a energiei regenerabile, care contribuie deja in mod pozitiv la rezultatele Nepi Rockcastle. In plus, contractarea finantarii verzi negarantate din partea Corporatiei Financiare Internationale (IFC) ne ofera surse sumplimentare de refinantare pe termen scurt si sporeste gradul de sustenabilitate a companiei si certificarile ecologice”, a declarat RĂ¼diger Dany, CEO al Nepi Rockcastle.
Rata de neocupare a spatiilor comerciale, raportata la 31 martie 2024, era de 2,2%, nivel similar cu cel de la 31 decembrie 2023, ceea ce reconfirma cererea puternica din partea chiriasilor. De la finalul lunii aprilie, rata de colectare a chiriilor pentru T1 2024 a fost de peste 96%, iar pentru intregul an 2023, de 100%.
 
 
Nevoi de refinantare pe termen scurt, indeplinite prin noua facilitate de credit si lichiditatile ample 
Grupul are o pozitie de lichiditate ridicata, cu 1,4 miliarde de euro in numerar si facilitati de credit angajate, disponibile la 31 martie 2024. Aceasta include prima transa, in valoare de 387 de milioane de euro, din facilitatea de imprumut verde negarantata obtinuta de la Corporatia Financiara Internationala (IFC), contractata in decembrie 2023. In aprilie 2024, Nepi Rockcastle a semnat o majorare cu 58 de milioane de euro a acestei facilitati, ceea ce a dus valoarea totala a finantarii la 445 de milioane de euro. Facilitatea face parte dintr-un efort strategic de sustinere a initiativelor de sustenabilitate ale companiei, in Romania si Bulgaria, si de pregatire pentru rambursarea unei obligatiuni de 500 de milioane de euro, cu scadenta in noiembrie 2024. In afara de aceasta obligatiune, Grupul nu are alte datorii semnificative scadente in 2024.
Valoarea portofoliului de investitii a atins pragul de 7 miliarde de euro, la 31 martie 2024 (incluzand si Promenada Novi Sad din Serbia, proprietate detinuta in vederea vanzarii), cu 0,2% mai mult decat in decembrie 2023, datorita investitiilor in proiecte de dezvoltare realizate in primul trimestru din 2024. In conformitate cu politica grupului, in T1 2024 nu au fost efectuate evaluari ale proprietatilor. Evaluarile independente sunt incluse in rapoartele financiare semestriale si de sfarsit de an.
 
 
Informatii privind proiectele in dezvoltare
Lucrarile la proiectele de dezvoltare aflate in curs de constructie se desfasoara conform graficului si in limitele bugetare stabilite. In Romania, extinderea Promenada Bucuresti este programata pentru inaugurare in al patrulea trimestru (T4) din 2026. Au fost agreate deja conditiile de inchiriere pentru 52% din suprafata inchiriabila totala, care va fi disponibila in urma extinderii. De asemenea, extinderea de 5.900 mp a Ploiesti Shopping City urmeaza sa fie terminata in T4 2024, iar termenii de inchiriere au fost agreati pentru 79% din suprafata suplimentara. 
Centrul comercial Promenada Plovdiv (Bulgaria), care va avea o suprafata inchiriabila totala de 60.500 mp, se afla in etapa de obtinere a autorizatiilor. Inceperea lucrarilor de constructie este programata pentru T4 2024, iar finalizarea, in T4 2026, existand deja un interes puternic din partea retailerilor. 
Prima faza a proiectului de energie verde al companiei, care presupune instalarea de panouri fotovoltaice in 27 de proprietati ale Nepi Rockcastle din Romania, este aproape finalizata. Pana in prezent, investitia in acest proiect se ridica la 34 de milioane de euro, cu o capacitate totala de energie instalata de 38 MW. Au inceput achizitiile pentru cea de-a doua etapa a acestui proiect, care implica o extindere a programului pe alte piete unde este activa compania. 
Valoarea proiectelor de dezvoltare ale Nepi Rockcastle aflate in constructie sau in curs de autorizare este de peste 650 de milioane de euro, din care un total de 206 milioane de euro au fost investiti pana la 31 martie 2024.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
concelex
quadratum
BogArt
leviatan
konsent
rigips
strabag nivel 1
theda mar
ness project
siniat
Acvatot 2019
EDIT-Structural
Ubitech
noark
CONCEPT STRUCTURE
CDS
MAKITA
viarom

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander