Agenda Constructiilor
Marti, 28 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Peste 400 de firme din constructii sunt furnizori certificati de servicii pentru ONU
Peste 400 de firme din constructii sunt furnizori certificati de servicii pentru ONU
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 26 Mar 2024 12:15
Organizatia Natiunilor Unite, inclusiv numeroasele agentii afiliate, reprezinta o piata internationala de peste 29,5 miliarde USD anual pentru furnizorii de bunuri si servicii diverse. Informatii cu privire la achizitiile efectuate de organizatiile si agentiile din sistemul ONU pot fi regasite aici: Statistics | UN Procurement Division,  Explore ASR Data.
Principalele produse achizitionate sunt: alimente, produse farmaceutice, echipament medical, vehicule, echipamente de telecomunicatii, echipamente informatice, materiale pentru case si adaposturi, echipamente pentru furnizarea apei, echipament de laborator, produse educationale, materiale si echipamente pentru agricultura, produse pentru gospodarie.
Principalele servicii achizitionate sunt: servicii de securitate, servicii de personal, servicii de proiectare, leasing sau inchiriere, management, transport comercial, servicii de tipografie, consultanta, telecomunicatii, constructii, tehnologia informatiilor etc.
 
Inregistrarea ca furnizor in sistemul ONU
Pentru a deveni furnizor in sistemul ONU, este obligatorie inregistrarea online  a firmelor. Este recomandabila inregistrarea prin United Nations Global Marketplace. Majoritatea  institutiilor din sistemul ONU (95%) utilizeaza baza de date UNGM pentru selectarea furnizorilor. Manualul detaliat care poate fi consultat de firme in vederea clarificarii modalitatii de inscriere poate fi consultat aici.
Trebuie avut totusi in vedere ca, desi baza de date cu furnizori este accesibila personalului de achizitii din toate agentiile ONU, anumite organizatii dispun de propria baza de date. De aceea, este important  ca potentialii furnizori sa se inscrie si direct, in bazele de date ale agentiilor a caror activitate de achizitii nu e acoperita de UNGM. Pentru detalii cu privire la alte organizatii din sistemul ONU, se poate accesa site-ul web
Inregistrarea in lista furnizorilor ONU se poare realiza prin UNGM (care acopera 19 agentii ale ONU) in trei pasi simpli (dintre care doi obligatorii si unul optional).
Este important de retinut ca, in cazul companiilor care pot dovedi cu documente o experienta internationala/export de minimum 3 ani, prin inscriere se asigura listarea in baza de date a furnizorilor la 19 agentii ale ONU, iar in caz contrar, se asigura listarea in baza de date a furnizorilor numai la acele agentii prezente in tara de resedinta a furnizorului care se inscrie.
Iata care sunt pasii de urmat:
 • Primul pas - acreditarea pentru a putea accesa propriul cont creat la UNGM (gratuit)
 • accesarea formularului de inscriere in baza de date a furnizorilor potentiali completarea datelor privind compania furnizoare si persoana care realizeaza contactul (obligatoriu toate campurile marcate cu steluta rosie-numele companiei, tara, daca se indeplineste sau nu conditia celor trei ani minimi de experienta internationala/export, prenumele si numele persoanei de contact si adresa de e-mail) adaugarea adresei Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza in lista de adrese de e-mail, pentru a primi toata corespondenta de la UNGM primirea e-mail-ului de activare a contului click pe link-ul de activare primirea celui de-al doilea e-mail de la UNGM, continand numele de utilizator si parola.
 • Al doilea pas-completarea formularului de cerere de inregistrare la ungm.org (gratuit)
 • Procedura online intuitiva implicand, la randul ei, 14 pasi (respectiv 14 categoriii de informatii care trebuiesc completate in formular)
 • Doar o singura cerere pentru toate cele 19 agentii (pentru firmele cu minimum 3 ani de experienta)
 • Existenta unui Ghid UNGM scurt pentru asistenta pe timpul completarii formularului
 • Odata cu completarea tuturor datelor obligatorii de la fiecare pas, acestea sunt salvate imediat
 • La finalizarea celor 14 pasi se apasa butonul marcat <>, dupa care, in partea dreapta-sus a ecranului apare numarul de inregistrare UNGM (la care se va face referire in toata corespondenta ulterioara), iar in stanga paginii apare numele fiecarei agentii si statutul cererii de inregistrare la respectiva agentie (started, submitted, accepted, vendor to update, rejected)
 • Al treilea pas (optional)-ofera posibilitatea abonarii online (ungm.org) la Tender Alert Service prin care furnizorilor li se comunica noile oportunitati de afaceri, via e-mail, imediat ce acestea sunt publicate, scutindu-se astfel companile de efortul de a accesa zilnic paginile web ale UNGM sau ale celor 19 agentii ONU implicate in achizitii din aria UNGM. Costul anual al abonamentului-240 USD.
 
Procedura de achizitie a ONU
De regula, in sistemul ONU licitatiile se finalizeaza prin incheierea de contracte. In anumite cazuri de exceptie, se pot incheia contracte cadru cu mai multi furnizori, pe o perioada predeterminata, urmand ca preturile efective sa fie renegociate periodic, iar achizitiile sunt efectiv realizate pe baza de comenzi, in baza unui plafon anual convenit.
Procedurile uzuale in procesul de achizitie sunt urmatoarele:
 • Solicitarea de exprimare a interesului – Expressions of Interest (EOI)
Agentiile ONU solicita furnizorilor potentiali transmiterea de informatii despre produsele, resursele, calificarile si experienta acestora, pentru un produs sau serviciu specific. Nu reprezinta o procedura de achizitie in sine, ci doar un pas premergator procedurii de achizitie, acesta putand fi urmat de oricare dintre procedurile precizate mai jos.
 • Cererea de cotatie – Request for quotation (RFQ)
Pentru valori ale contractelor mai mici de 100.000 USD, este realizata o procedura cu numar limitat de participanti, dintr-o lista preselectata de furnizori, care sunt invitati sa depuna oferte sigilate 
 • Invitatia la licitatie – Invitation to Bid (ITB)
Pentru valori ale contractelor de achizitie mai mari de 100.000 USD, este organizata o licitatie internationala. Furnizorii sunt invitati la licitatie prin anunturi in publicatiile Development Business,
Procurement Notices, sau pe site-urile web ale altor agentii din cadrul ONU sau alte publicatii specializate.
 • Cererea de propunere - Request for Proposal (RFP)
In situatiile in care valoarea contractului sau/si cantitatea de livrat, sau calitatea produselor/serviciilor/lucrarilor nu se pot preciza in detaliu, astfel incat sa poata fi elaborata o invitatie la licitatie (in cazul unor bunuri/servicii/lucrari de natura complexa), se foloseste aceasta procedura de achizitie.
Separat, exista un numar minim prederminat de firme concurente necesare pentru  derularea procedurilor, acolo unde valoarea individuala a achizitiei depaseste suma de 4000 USD, respectiv incepand de la 5, la valori de pana la 40.000 USD si pana la 25, pentru achizitii de peste 5 milioane USD.
 
Publicarea anunturilor de achizitie
UNGM publica, online, anunturi privind achizitiile viitoare, ca si informatii privind contractele incheiate (https://www.ungm.org/Notices/Notices.aspx), in numele agentiilor care participa la acest sistem. Furnizorii trebuie sa consulte in mod permanent aceste anunturi, pentru a identifica oportunitatile relevante pentru produsele sau serviciile pe care le ofera. De asemenea, asa dupa cum am precizat in paragarful dedicat inregistrarii, furnizorii pot sa se inscrie, contra unei taxe, la serviciul de ”Alerta” prin e-mail privind oportunitatile de achizitie relevante pentru produsele sau serviciile pe care le selecteaza in prealabil.
Ca regula generala, toti furnizorii inregistrati in baza de date pentru anumite produse, servicii sau lucrari, a caror valoare individuala depaseste 40.000 USD, sunt invitati sa participe la licitatiile respective prin solicitarea de exprimare de interes, cu exceptia cazurilor in care ei si-au manifestat dezinteresul de a participa.
 
Sfaturi utile pentru firme
 • Aflati ce agentii ale ONU solicita, in mod traditional, produsele pe care le produce firma Dvs.
 • Aflati pentru ce agentii este necesara inscriere directa si pentru care nu este necesara o astfel de inscriere.
 • Familiarizati-va cu procedurile fiecareia dintre agentii.
 • Actualizati continuu informatiile despre firma Dvs.
 • Aveti tot timpul in vedere ca ONU este, prin natura sa, o organizatie cu scop umanitar.
 • Profilul companiei trebuie sa cuprinda maximum o pagina (pot fi adaugate anexe), iar prezentarile trebuie sa fie scurte.
 • Verificati anunturile de achizitie in mod regulat.
 • Intotdeuna raspundeti cu promptitudine la solicitarile formulate de personalul agentiilor ONU.
Familiarizati-va cu termenii si conditiile pentru achizitiile de marfuri si contractarea de servicii; le puteti regasi in Ghidul de Afaceri, disponibil aici
Descarca documentul  Studiu de piata - Sistemul de achizitii ONU.pdf
***
Articol publicat de Patronatul Societatilor de Constructii (PSC).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
siniat
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
Acvatot 2019
MAKITA
viarom
rigips
ness project
EDIT-Structural
leviatan
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
CDS
quadratum
concelex
konsent

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander