MECMA: Bechtel este interesat de constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 21 Ian 2011 08:45 |
Concernul american Bechtel International, constructorul Autostrazii Transilvania, este unul dintre grupurile interesate de constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 din cadrul centralei de la Cernavoda, proiect in valoare de peste 3,2 miliarde euro. Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), pentru realizarea aceleiasi investitii alte doua consortii au trimis scrisori de intentie societatii EnergoNuclear SA, compania care gestioneaza proiectul. Primul joint-venture este format din SNC Lavalin Nuclear, din Canada (lider de proiect), Ansaldo Nucleare (Italia) si Elcomex IEA (Romania), iar cel de-al doilea este format din Atom Technoprom si alte patru firme, toate din Federatia Rusa. "Comisia de evaluare va analiza, in perioada urmatoare, documentatia depusa, in scopul calificarii candidatilor pentru celelalte faze ale procedurii: clarificarea specificatiei tehnice a centralei nucleare, prezentarea si negocierea ofertelor preliminare /finale, stabilirea ofertei castigatoare si atribuirea contractului", se arata in comunicat. Procedura de achizitie a contractului a fost inceputa la mijlocul lunii septembrie 2010 si se estimeaza ca se va incheia la jumatatea anului viitor.
Potrivit planurilor tehnice aferente investitiei, primul reactor va deveni functional in anul 2017, dupa finalizare unitatea urmand a avea o capacitate suplimentara de 1.400 MW, dublandu-se cantitatea de energie nucleara livrata, in prezent, de reactoarele 1 si 2, care asigura circa 20% din productia de energie electrica din Romania.
Compania de proiect EneregoNuclear SA a fost infiintata in anul 2008 fiind controlata de statul roman, prin societatea Nuclearelectrica (cu o participatie de 60,15%). Ceilalti actionari sunt: RWE (Germania), Enel (Italia) si GDF Suez (Franta), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2% din actiuni. Potrivit unor informatii recente, GDF Suez, Iberdrola si RWE au decis sa se retraga din cadrul acestui proiect, invocand incertitudinile economice si pe cele referitoare la piata energiei.
|