Agenda Constructiilor
Miercuri, 23 Octombrie 2019
Teraplast 2019
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - AICPS: Calitatea constructiilor este inca departe de ceea ce ar trebui sa fie
AICPS: Calitatea constructiilor este inca departe de ceea ce ar trebui sa fie
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 24 Apr 2019 07:07
Calitatea in constructii, in general, si cea a structurilor, in particular, nu se gasesc in cel mai bun moment astazi, in Romania. Semnatura de complezenta, concurenta neloiala, lipsa de integritate, presiunea uriasa pe costuri, o legislatie pe alocuri incoerenta si interpretabila si criza acuta de specialisti sunt printre problemele care afecteaza, in continuare, calitatea constructiilor din tara noastra, potrivit lui Dragos Marcu, presedintele Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS). Organizatia profesionala are circa 800 de membri persoane fizice si 80 de entitati colective, in marea lor majoritate specialisti si ingineri proiectanti de structuri. Rolul declarat al AICPS este de a face cunoscute si de a apara interesele inginerilor proiectanti de structuri, precum si de elaborare si revizuire a reglementarilor tehnice din domeniu si dialogul constructiv cu ceilalti factori implicati in constructii.
Dragos Marcu (48 de ani), presedintele AICPS, este si directorul general al companiei Pop & Asociatii. Specialistul are o experienta profesionala de 23 ani in domeniul constructiilor si proiectarii de structuri.
 
- Ce responsabilitati are AICPS pentru climatul profesional de profil?
- AICPS are in vedere certificarea inginerilor proiectanti de structuri pe trepte de competenta in vederea asigurarii unui climat profesional mai bun. Organizeaza, dar este si participant activ, la conferinte, seminarii, mese rotunde, dezbateri. Organizeaza cursuri de pregatire profesionala pentru membrii sai si nu numai. Vizeaza obtinerea unui mediu profesional mai bun, mai corect, mai instruit, mai integru, mai performant. Nu in cele din urma, prin responsabilitatile deosebite atribuite prin lege proiectantilor, dar si prin importanta produsului muncii lor, inginerii proiectanti de structuri au o responsabilitate sociala, de interes public chiar, fiind datori sa conceapa si sa proiecteze constructii mai sigure, mai durabile, mai sustenabile dar si mai economice in acelasi timp.
 
- In ce directie considerati ca se indreapta piata de constructii?
- Directiile sunt cunoscute: tranzactiile de locuinte colective sunt in scadere si implicit piata constructiilor de locuinte, in timp ce celelalte segmente ale constructiilor private (logistice, comerciale, de birouri) merg foarte bine. Drumurile, podurile si in general investitiile publice ar trebui sa fie o locomotiva a sectorului, dar nu sunt, iar constructii hidrotehnice aproape ca nu mai exista sau nu se mai vorbeste de ele. Dar, in general, putem spune ca pentru anii 2019-2020, este de asteptat o activitate destul de consistenta. Evolutia fortei de munca in constructii nu este una buna, in definitiv si daca am avea mult mai multe investitii problema principala care s-ar pune ar fi cu cine se vor face acestea. Poate doar cu strainii, pentru ca multi specialisti de-ai nostri pleaca catre zari mai bune, desi discrepanta de venituri coroborata cu costurile unei vieti decente nu mai sunt asa de mari. Pleaca probabil catre piete mai sigure, mai integre. Nu trebuie uitat ca nivelul de tehnologizare, de automatizare este cu mult in urma in constructii fata de alte industrii, iar acest lucru este general, nu este o caracteristica particulara pentru tara noastra.
 
- Cum credeti ca va afecta OUG nr. 114/2018 activitatea din sector?
- In ceea ce priveste strict domeniul constructiilor, directiva era un inceput bun: constructiile sector prioritar, veniturile nete semnificativ mai mari. Este greu de spus cat de "otravita" era aceasta facilitate, cat din ...

Continutul stirii este acesibil numai abonatilor Agenda Constructiilor & Fereastra
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ghid_proiectareACADLicente bim

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 146 (Octombrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere