ANCPI: Peste 7 milioane de carti funciare, eliberate gratuit pentru cetateni |
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 06 Aug 2024 11:41 |
Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a finalizat lucrarile de inregistrare sistematica a proprietatilor in 262 de unitati administrativ-teritoriale (UAT), cu o suprafata de peste 5,8 milioane de hectare. Cartile funciare au fost eliberate gratuit pentru cetateni, finantarea fiind asigurata din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF), din fonduri europene nerambursabile, dar si din bugetele primariilor. In alte 2.124 de UAT-uri si sectoare cadastrale sunt in derulare lucrari de cadastru.
Pana la data de 1 august 2024, ANCPI, institutie publica in subordinea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), a eliberat, gratuit pentru cetateni, prin programele derulate, peste 7,3 milioane de noi carti funciare.
Astfel, suprafata totala a imobilelor inregistrate este de 5,8 milioane de hectare, iar cea pe care se desfasoara lucrari este de 7,02 milioane de hectare.
Dintre cele 262 de UAT-uri si 27.344 de sectoare cadastrale finalizate, 8 UAT-uri si 283 de sectoare cadastrale, cu o suprafata de 52.200 de hectare, au beneficiat de cofinantare din veniturile proprii ale ANCPI. Alte 137 de comune au fost cadastrate din fonduri europene, prin Programul Operational Regional (POR) 2014 – 2020.
Totodata, 511, dintre cele 548 de UAT-uri in care se deruleaza lucrari de inregistrare sistematica la nivelul intregii localitati, beneficiaza de finantare din fonduri europene.
Dintre cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subventiilor acordate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), au fost inregistrate, in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, 7,8 milioane de hectare (82%).
ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, care completeaza obiectivul PNCCF prin realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pentru 5,7 milioane hectare, din 660 de UAT-uri situate in zone rurale ale Romaniei. Bugetul alocat a fost de 312,8 milioane de euro, din care 265,9 milioane – fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana si 46,9 milioane – cofinantare de la bugetul de stat. Proiectul a fost finantat in cadrul Axei prioritare 11 din Programul Operational Regional pana la 31 decembrie 2023 si a fost etapizat, astfel incat, in perioada 2024-2027, ANCPI beneficiaza de fonduri europene prin Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare (PoCIDIF).
Mai multe informatii, aici.
|