Agenda Constructiilor
Joi, 30 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - BRASOV: Noul arhitect sef al orasului este Dragos Oprea de la EXHIBIT Arhitectura
BRASOV: Noul arhitect sef al orasului este Dragos Oprea de la EXHIBIT Arhitectura
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 20 Feb 2023 11:10
Primarul Allen Coliban l-a prezentat, in cursul unei conferinte de presa, pe noul arhitect sef al municipiului Brasov, arhitectul Dragos Oprea, un profesionist cu experienta de peste 20 de ani in domeniul proiectarii si urbanismului.
Invitat de catre reprezentantii mass-media sa spuna cu ce ganduri incepe aceasta activitate atat de importanta pentru dezvoltarea orasului, Dragos Oprea a vorbit atat despre partea de eficientizare a activitatii Directiei Arhitect Sef, cat si despre principiile care vor guverna activitatile de proiectare si construire in municipiul Brasov.
,,Avand in vedere ca sunt in a doua zi de lucru, sunt destul de optimist, cu toate ca mi-am dat seama ca sarcinile depasesc un pic asteptarile. Imi propun, cel putin in prima etapa, sa inteleg modul de functionare a administratiei si am cateva ganduri pe care as vrea sa le sintetizez. Unul din ele ar fi eficientizarea Serviciului de Autorizari Constructii. Acesta ar fi primul. Cel de-al doilea: impreuna cu serviciul de proiectare, din cadrul Directiei Arhitect Sef, vreau sa demaram o serie de proiecte prin care sa stabilim anumite strategii, fie valabile pentru preluare in PUG, fie valabile pentru noi proiecte de dezvoltare ale municipiului. Principiul pe care ma bazez in aceasta activitate este acela de a nu face abatere si compromisuri de la regulamentele locale si am sa si explic un pic lucrul asta. Regulamentele locale de urbanism in general, cele cu care operam acum, sunt extrem de invazive si, chiar si in conditiile acestea, ele sunt fortate la limita maxima. De aceea imi doresc cumva o coerenta mai mare stilistica in ceea ce priveste urbanul orasului si asta necesita oarecare atentie. De asta va trebui sa fim vigilenti in urmatoarea perioada, nu sa ne transformam in politisti, ci sa fim vigilenti ca principiile fundamentale ale urbanismului sa nu fie derivate de anumite interese pecuniare”, a explicat arhitectul sef Dragos Oprea.
Primarul Allen Coliban a precizat care sunt asteptarile, atat ale sale, dar mai ales ale comunitatii fata de noul arhitect sef.
,,Asteptarile sunt mari, atat din partea mea, cat si din partea populatiei, pentru ca in ultimii ani a fost si s-a remarcat aceasta schimbare de viziune. Vorbim acum de interesul public si cum reprezentam mai bine la nivel executiv acest interes al comunitatii in zona de urbanism si arhitectura. Pe de alta parte, aceasta schimbare de paradigma trebuie sa fie transpusa intr-o viziune noua si ma bucur ca avem un arhitect sef nou, un arhitect sef care vine din mediul privat, cu premii obtinute in mediul privat, dar totodata un arhitect sef crescut in Brasov, care a activat in Brasov in cariera privata si care nu a fost departe de ceea ce se intampla la nivel administrativ, pentru ca a facut parte din structurile de conducere a Ordinului Arhitectilor, dar si membru in Comisia Tehnica de Urbanism. Multe dintre problemele Brasovului ii sunt cunoscute, astfel incat procesul de adaptare si de acomodare ar trebui sa fie cat mai scurt. Si, cum spuneam, asteptarile sunt foarte mari, pentru a repara documente care vin din trecut – ma refer aici la planuri urbanistice zonale care produc efecte si o prima analiza, o prima discutie in acest sens am avut o deja – pe de alta parte, predictibilitate, asumare de decizii si respectarea termenelor sunt parametrii in care aceasta directie ar trebui sa-si desfasoare activitatea de acum incolo si il creditez cu toata increderea mea”, a declarat primarul Allen Coliban.
Dragos Oprea a absolvit Institutul de Arhitectura Bucuresti in anul 2002. Are o experienta in privat de 20 de ani. A fondat in 2007 un birou de arhitectura destul de efervescent, Exhibit Arhitectura, care, spune noul arhitect-sef al municipiului, e un studio ce si-a propus in general sa aplice principii sanatoase si coerente referitoare la stilistica constructiilor si, datorita acestui lucru, a reusit sa castige cateva premii importante si notabile la nivel national si sa fie publicat in cateva reviste.
Printre aceste premii se numara cele de la sectiunea de restaurare din cadrul BAB (Bienala de Arhitectura din Bucuresti), 14 premii si nominalizari la Anuala de Arhitectura locala a OAR (Ordinul Arhitectilor din Romania), in 2008, 2009, 2010, 2016, 2022, la diferite sectiuni. Dragos Oprea spune ca pe parcursul activitatii sale a actionat constant pentru formarea unui mediu critic si de actiune competent pentru dezbaterea fenomenului arhitectural actual, promovarea lucrarilor si initiativelor de buna calitate si combaterea arhitecturii nocive si a practicilor neprofesioniste, lucru perfect realizabil prin promovarea concursului de arhitectura ca pe singura optiune in practica achizitiilor publice sau private in domeniul proiectarii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
viarom
strabag nivel 1
MAKITA
concelex
konsent
ness project
CDS
siniat
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
rigips
noark
quadratum
Acvatot 2019
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander