Agenda Constructiilor
Marti, 27 Februarie 2024
Frontale
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ARIC (EFCA): Reconstructia Ucrainei incepe acum si nu asteapta incetarea razboiului
ARIC (EFCA): Reconstructia Ucrainei incepe acum si nu asteapta incetarea razboiului
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 19 Iun 2023 16:49
Reconstructia Ucrainei incepe acum si nu poate astepta incetarea razboiului. In acest context, mediul de afaceri din Ucraina incurajeaza implicarea firmelor de consultanta internationale in colaborare cu firmele locale. In mod deosebit, este recunoscuta necesitatea pentru servicii de supervizare tehnica independenta ("independent technical supervision") si se doreste reconstructia Ucrainei in baza principiilor UE ("build back better/ green & sustainable projects"). Aceasta este una dintre concluziile dezbaterilor Conferintei Internationale organizate de Federatia Europeana a Asociatiilor de Consultanta in Inginerie EFCA 2023, cu tematica - DELIVERING CLIMATE RESILIENCE – How the Europen green deal, digitalization and harmonized standards present opportunities for engineering consultancies, ce a avut loc in perioada 31 mai - 1 iunie. Din EFCA face parte si Asociatia Romana a Inginerilor Consultanti (ARIC).
"Ucraina beneficiaza de fonduri europene in baza reformelor adoptate, principala preocupare actuala a UE pentru aceasta tara fiind de a asigura o stabilitate financiara la nivelul bugetului national. Ucraina a solicitat sustinerea UE in cadrul unei abordari la nivel de proiect, cu asistenta coordonata de o terta organizatie independenta de Guvernul Ucrainei. UE analizeaza posiblitatea sustinerilor viitoare pentru Ucraina. Totodata, Ucraina a demarat implementarea unei platforme IT ce promite transparenta pe parcursul derularii tuturor proiectelor, de la achizitia publica si pana la implementare. Aceasta platforma va fi prezentata la viitoarea conferinta «Ukraine’s Reconstruction Conference» ce va avea loc la Londra", au anuntat reprezentantii EFCA.
Asociatia europeana a consultantilor in inginerie propune ca lectiile invatate si cele mai bune practici folosite in cadrul actiunilor pentru sustinerea reconstructiei Serbiei, Kosovo, Muntenegru etc. sa fie replicate in cadrul actiunilor pentru reconstructia Ucrainei.
Ucraina a fost reprezentata la conferinta EFCA prin ICEG, organizatie care confirma ca prima prioritate este restaurarea infrastructurii critice, in mod deosebit in sectorul energiei. "Sunt in curs de dezvoltare produse de asigurare de tipul «war insurance coverage» ce vor putea fi accesate de firme. Procesul este insa unul complex si se asteapta ca materializarea acestuia sa nu fie imediata", au mai precizat organizatorii evenimentului.
 
 
Rolul digitalizarii in rezilienta
Prezenta si competenta inteligentei artificiale este in crestere. AI se "descurca" din ce in ce mai bine chiar si cu informatia nestructurata. La nivelul UE exista un Task Group pentru implementarea BIM, ce a dezvoltat recent un program ("tool") disponibil tuturor, pentru a putea cuantifica beneficiile aduse de BIM si a facilita decizia adoptarii sau nu a acestuia.
"Acest UE BIM Task Group are rolul de a oferi consultanta catre CE (se ia in calcul introducerea obligativitatii folosirii BIM in procedurile de achizitie publica, acolo unde poate fi aplicabil), si are ca obiective standardizarea, transferul de cunostinte si asistenta acordata statelor membre. Aspectele puse in discutie sunt: BIM in achizitiile publice, Digital Building Permission si Digital Building Logbooks. BIM este folost cu precadere in tarile din Scandinavia, statele implicate timpuriu fiind Marea Britanie, Germania, dar si Slovenia. Italfer a obtinut prima acreditare BIM in Italia in anul 2018, fiind supusa de atunci unui proes de recertificare anuala. Cu cat este mai complex proiectul, cu atat este impactul folosirii BIM mai mare", au mai adaugat reprezentantii EFCA.
 
Greener Climate Resilience
In prezent, aproximativ 20% din bugetul UE este indreptat catre masurile de adaptare la schimbarile climatice, insa, probabil, acesta nu este suficient. Strategia UE pentru adaptarea la nivel european (European Adaptation Strategy, 2021) se concentreaza in mod deosebit pe cladiri, insa nu doar acestea sunt supuse efectelor schimbarilor climatice.
"Se urmareste ca politicile UE in viitor sa fie bazate pe date statistice si concluzii stiintifice. Astfel, se desprinde concluzia ca a masura sustenabilitatea poate deveni un nou model de generare de venituri pentru firmele de consultanta", au subliniat reprezentantii inginerilor consultanti din Europa.
La Conferinta Internationala EFCA 2023 a fost reprezentata si asociatia ARIC, prin presedintele Dinu Popescu si vicepresedinta Ioana Dragan (foto), care a fost aleasa si in Consiliul Director al EFCA, la Adunarea Generala a organizatiei, ce a avut loc pe 1 iunie.
Conducerea EFCA are in componenta noi membri, un nou presedinte - Ines Ferguson si un nou director general - Sue Arundale.
Totodata, anul acesta expira acordul actual de colaborare EFCA - FIDIC. "Incepand cu luna iunie vor fi demarate discutiile cu FIDIC pentru renegocierea acestui acord. In acest sens, in perioada imediat urmatoare asociatiile membre EFCA vor fi invitate la sedinte de lucru (in persoana) pentru a-si exprima pozitia cu privire la relatia dorita/ urmarita intre acestea, EFCA si FIDIC", au adaugat reprezentantii EFCA.
Viitoarele conferinte ale organizatiei vor avea loc in Madrid (mai 2024) si Luxemburg (16 mai, 2025).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
FRONTALE
top 500
Ubitech
concelex
CDS
top 500
strabag nivel 1
viarom
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
noark
top 500
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
rigips
MAKITA
Acvatot 2019
theda mar

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu