Agenda Constructiilor
Joi, 25 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - EXPERT PROIECT: Ritm alert la inceput de 2023 in proiectare si expertizare tehnica
EXPERT PROIECT: Ritm alert la inceput de 2023 in proiectare si expertizare tehnica
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 28 Feb 2023 06:20
Activitatea companiei Expert Proiect, specializata in expertizare tehnica si proiectare specializata in inginerie civila si geotehnica, s-a inscris pe un trend ascendent in 2022, datorita cresterii numarului de proiecte contractate si colaborarilor cu noi parteneri. Compania si-a consolidat pozitia pe piata in domeniul expertizarii tehnice si si-a diversificat portofoliul de servicii oferite, inclusiv prin extinderea activitatii cu echipamente si servicii noi in zona de testare nedistructiva, precum si furnizarea de solutii de captare a energiei regenerabile prin intermediul infrastructurilor (solutiile GreenTAGS).
Iulia-Consuela Prodan, Managing Partner Expert Proiect, spune ca anul 2023 a inceput intr-un ritm alert pentru companie, in pofida semnalelor incerte de pe pietele interne si externe (inflatia, cresterea dobanzilor bancare etc.). "Avand in vedere mediul volatil, predictibilitatea in domeniul nostru de activitate este limitata. Totusi, incercam sa ne adaptam si sa ramanem flexibili si deschisi la nevoile din piata, astfel incat sa putem face fata provocarilor", a precizat reprezentanta Expert Proiect.
In zona de expertizare tehnica momentan exista o cerere extrem de ridicata in ceea ce priveste transformarea fondului construit si incorporarea de energii regenerabile la nivelul cladirilor existente. "O astfel de interventie necesita expertizarea tehnica a constructiei existente, iar noi oferim solutii eficiente in acest sens. De asemenea, pe zona ne infrastructura ne concentram si pe furnizarea solutiilor noastre GreenTAGS, solutii inovative pentru transformarea structurilor de sprijin a excavatiilor sau a sistemelor de fundare, astfel incat acestea sa devina generatoare de energie verde. Toate proiectele la care echipa lucreaza momentan au termene de implementare anul acesta sau cel tarziu anul viitor", a precizat Iulia-Consuela Prodan.
 
Crestere semnificativa a interesului pentru cladiri eficiente energetic
In contextul majorarilor semnificative ale preturilor la energie, reprezentanta Expert Proiect spune ca se observa o tendinta clara spre orientarea catre solutii de energii regenerabile si eficienta energetica care sa fie incorporate in noile proiecte.
"In industria constructiilor, cumparatorii devin tot mai constienti de impactul pe termen lung al achizitiilor lor asupra mediului si costurilor de intretinere. Ei sunt mai interesati sa afle din ce materiale este realizata constructia, sursele de energie utilizate si costurile estimate de intretinere. Ca ingineri si arhitecti, este important sa ne adaptam acestei schimbari in abordare si sa fim transparenti cu privire la caracteristicile sustenabile ale proiectelor noastre. Aceasta poate duce la o crestere a cererii pentru proiecte imobiliare durabile si eficiente din punct de vedere energetic, care ofera beneficii pe termen lung atat cumparatorilor, cat si mediului", a subliniat Iulia-Consuela Prodan.
Activitatea companiei este axata pe oferirea de solutii moderne, sustenabile si eficiente din punct de vedere tehnico-economic pentru clienti. Sustenabilitatea si energia regenerabila sunt, astfel, repere importante in planurile de dezvoltare a serviciilor companiei. In acest sens, obiectivele Expert Proiect pe termen scurt, mediu si lung sunt axate pe identificarea si implementarea de solutii care sa raspunda cerintelor pietei si sa contribuie la cresterea eficientei energetice si a sustenabilitatii fondului construit. 
 
Preturile de proiectare, mult sub nivelul responsabilitatilor
In calitate de inginer in constructii, Iulia Prodan considera ca rolul acestei profesii in societate este esential si foarte important pentru siguranta cetatenilor. Proiectarea structurilor si infrastructurilor este o responsabilitate foarte mare, dar preturile de proiectare, in special pentru acest domeniu, sunt inca relativ mici in comparatie cu aceasta responsabilitate.
"La gradul de responsabilitate cred ca trebuie raportate preturile de proiectare. In aceasta industrie, trebuie sa ne concentram mai mult pe promovarea impactului pozitiv pe care il avem asupra societatii si sa recunoastem importanta muncii pe care o facem zilnic pentru siguranta oamenilor. In ceea ce priveste evolutia preturilor de proiectare, sigur ca acestea sunt influentate de piata, iar in comparatie cu anul trecut, preturile au crescut. Acest fapt este o consecinta evidenta a majorarii tuturor preturilor si a inflatiei totodata. Insa, este important sa subliniem ca orice trenduri de dezvoltare ar exista la nivel de societate, e imposibil ca acestea sa nu aiba legatura cu domeniul constructiilor, deoarece orice domeniu, pentru a se dezvolta, are nevoie de infrastructura, iar domeniul constructiilor este un pilon major al dezvoltarii economice a oricarei tari. In acest context, siguranta oamenilor in cladirile in care acestia locuiesc, in care isi desfasoara activitatea, etc. este in responsabilitatea inginerilor constructori.", a conchis Iulia-Consuela Prodan.
***
Compania Expert Proiect, fondata in anul 2005, este condusa de antreprenorii Iulia-Consuela si Ovidiu Prodan. Echipa este organizata in trei departamente: Expertizare Tehnica, Expertizare si Proiectare Geotehnica si Testari Nedistructive la nivelul elementelor de beton. Astfel, in paralel se lucreaza la proiecte foarte variate: de la expertizare tehnica pentru diverse tipuri de constructii (cladiri rezidentiale, stadioane, cladiri publice, cladiri industriale etc.), testare nedistructiva si radiografiere a elementelor de beton, pana la stabilizarea de alunecari de teren si crearea de surse de energie regenerabila prin intermediul fundatiilor speciale. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
ness project
BogArt
konsent
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
EDIT-Structural
rigips
SIGM
MAKITA
siniat
theda mar
concelex
CDS
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
quadratum
noark
Arduro
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander