Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - METAPOLIS Architects castiga contractul pentru amenajarea Parcului Lacului Morii
METAPOLIS Architects castiga contractul pentru amenajarea Parcului Lacului Morii
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 01 Nov 2022 17:09
Compania Metapolis Architects, filiala locala a grupului belgian de arhitectura Metapolis, a castigat concursul international de solutii pentru amenajarea Parcului Lacului Morii din Bucuresti, competitie organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Bucuresti a OAR si avand ca autoritate contractanta Primaria Sectorului 6 a municipiului Bucuresti. Proiectul, avandu-i ca autori principali pe arhitectii Mircea Munteanu si Cristian Panaite, a castigat contractul de proiectare cu o valoare estimata la 2,7 milioane de lei (fara TVA).
"Amenajarea propusa se sprijina pe un dispozitiv compozitional liniar care, pe de-o parte, favorizeaza parcurgerea directiei lungi a parcului, prin dezvoltarea longitudinala a aleilor si a plantarilor si, pe de alta parte, confera profunzime latimii parcului, prin suprapunerea transversala a mai multor fasii succesive de filtre. Considerand impreuna efectul pe cele doua directii, acest instrument permite variatii dinamice ale perceptiei ambiantei in timpul promenadei si potenteaza diferentele in momentele de contemplare", apreciaza Juriul.
Arhitectii castigatori spun ca au lucrat, in total, 2.300 de ore la acest proiect. „Vrem sa readucem natura in aceast─â zona. Avem nevoie de o vegetatie care sa reziste la seceta si care sa readuca pe dig o biodiversitate care exista ├«nainte. Apoi, am propus spatii polivalente care pot fi amenajate rapid pentru anumite evenimente punctuale. Vrem sa realizam un proiect care sa aduca mai multa natura in oras”, a declarat arhitectul Cristian Panaite.
Zona care urmeaza sa fie amenajata are 16,6 hectare si porneste de la stavilarul Ciurel si Parcul Crangasi, continua in paralel cu promenada deja amenajata (pe zona verde dintre dig si case), cuprinde "Insula Ingerilor", merge mai departe pe partea de vest a lacului, pana la canalul Dambovitei.
 
 
Echipa de arhitecti si peisagisti din Romania si Belgia au propus in primul rand o unificare a promenadei Lacului Morii cu Parcul Crangasi, astfel incat spatiul verde sa devina un tot unitar. Apoi, de-a lungul zonei de promenada cu lungimea de peste 2 km va fi o amenajare liniara, insa deloc monotona. Traseul pietonal care porneste de la Parcul Crangasi pana la insula, in paralel cu promenada, va fi unul spectaculos, cu vegetatie structurata pe patru paliere de inaltime, facilitati sportive, de relaxare si de petrecere a timpului liber.
Insula Lacul Morii, sau "Insula Ingerilor", in care nu s-a mai investit de la Revolutie, va fi punctul central de atractie al intregului parc. Acolo se vor putea organiza evenimente culturale si sportive, va avea plaja, debarcader si pontoane pentru sporturile nautice. Vegetatia de aici va fi una luxurianta, cu o paleta complexa de arbori, arbusti si flori. Dupa insula, amenajarea continua spre vest, cu o mini-padure urbana, terenuri sportive si traseu de biciclete.
 
Investitia totala va fi de 20 de milioane de euro, iar lucrarile vor fi etapizate
Dupa anuntarea castigatorului concursului de solutii, urmeaza semnarea contractului de proiectare, apoi va fi demarata documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire.
"Proiectarea va incepe saptamana viitoare, va astept la discutii, trebuie sa ne apucam repede de treaba, sa vedem care va fi etapizarea. Aveti o perioada de 3-4 luni pentru proiectare", le-a transmis Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, arhitectilor.
Investitia totala a acestei ample lucrari este de circa 20 de milioane de euro, iar lucrarile vor fi etapizate, pe urmatorii trei ani. Anul viitor vor fi demarate primele lucrari. "O sa incepem cu insula si cu zona adiacenta digului care a fost deja amenajat. Faza a doua va merge catre comuna Chiajna. Pentru acest proiect sunt disponibile fonduri europene, pe care suntem pregatiti sa le accesam", promite primarul.
 
 
Premiul al doilea al competitiei, in valoare de 148.254 lei, a fost adjudecat de NBC Arhitect, din Bucuresti, iar premiul al treilea, cu o valoare de 74.127 lei, de Tera Design Studio, tot din Bucuresti.
Expozitia tuturor proiectelor participante la concurs va putea fi vizitata la sediul Ordinului Arhitectilor din Romania, Casa Mincu, Aripa Peretz, Strada Arthur Verona, nr. 19, din Bucuresti.
Autoritatea contractanta a concursului este Primaria Sectorului 6, proprietarul si administratorul spatiilor care vor face obiectul investitiei si care va deveni beneficiarul contractului rezultat in urma acestei competitii. Concursul de solutii a fost public, intr-o singura faza, deschis pentru Romania, tarile Uniunii Europene si Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
konsent
BogArt
Ubitech
noark
viarom
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
ness project
theda mar
Arduro
EDIT-Structural
SIGM
concelex
Acvatot 2019
SSAB
rigips
quadratum
CDS
strabag nivel 1
siniat

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander