Agenda Constructiilor
Miercuri, 05 Octombrie 2022
GRUNDFOS
Home
OAR Bucuresti: Nerespectarea indicilor urbanistici, principala problema in proiecte Imprimare Email
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 12 Apr 2022 10:27
Dialogul cu primariile din Bucuresti initiat de OAR Bucuresti trece la o noua etapa in 2022. Agenda pentru anul acesta cuprinde teme de interes pentru arhitecti dar si ale specialistilor din administratie de la directiile/departamentele de arhitectura si urbanism, cu scopul identificarii de probleme, analiza lor comuna pentru deblocarea si/sau clarificarea aspectelor legate de practica proiectarii si care genereaza intarzieri sau blocaje in solutionarea documentatilor depuse de profesionisti pentru beneficiarii finali.
In luna februarie 2022, Grupul de Dialog cu Primariile (GDP) al Filialei Bucuresti a purtat discutii la Primaria Sectorului 1 cu echipa de urbanisti condusa de Bianca Buzdugan, arhitect-sef PS1. A fost pus accentul pe situatiile in care documentatiile depuse produc blocaje, care este cauza acestor probleme, precum si predarea proiectelor la nivel digital, online.
In cazul documentatiilor care au probleme, au fost evidentiate diferite situatii in legatura cu nerespectarea indicilor, POT - CUT, a cadrului urbanistic existent, a standardelor de reprezentare, dar si probleme de terminologie, care provoaca foarte multa ambiguitate atat pentru proiectanti, cat si pentru departamentul de urbanism din cadrul primariei. In contextul Glosarului cu termeni explicativi din legislatia din constructii si proiectare initiat de OAR Bucuresti, departamentul de urbanism al primariei a oferit cativa termeni care, momentan, provoaca probleme foarte mari in proiectare si avizare. Sunt termeni care genereaza de multe ori chiar specula, atat in zona de dezvoltare cat si in cea de proiectare. Arh. Bianca Buzdugan a precizat ca o clarificare a acestor termeni in lege sau in normative, ar usura foarte mult procedurile de avizare, facand documentatiile mai clare si mai corecte. Termeni si sintagme precum: demisol, regim de inaltime, spatiu tehnic, locuinta individuala/colectiva/semicolectiva - si altele asemenea - trebuie foarte clar explicate. Mansarda se apreciaza, de asemenea, ca necesita o tratare clarificatoare in relatie cu termenul de etaj mansardat pentru ca, de multe ori, lipsa unor definitii clare, consolidate si actualizate la nivel de reglementari specifice, favorizeaza interpretari care se situeaza la limita legii, forteaza nejustificat sau incalca principii profesionale, iar rezultatul, in practica, sunt obiecte de arhitectura care nasc mai multe controverse decat beneficii membrilor comunitatii. Recomandarea a fost ca intregul material legat de glosar si de explicarea unor termeni care provoaca probleme sa fie facut oficial, sa fie introdus in noul material care actualizeaza codul constructiilor, pentru a produce in mod direct efect.
Un alt subiect a fost cel al dovezilor emise de OAR Bucuresti si al autorizatiilor de constructie, prin monitorizarea dovezilor in raport cu autorizatiile. Toate partile au fost de acord ca aceasta actiune este benefica pentru a identifica problemele si neconcordantele.
Emil Ivanescu, presedinte al Filialei Teritoriale Bucuresti: “Am cazut de acord asupra modului de actiune cu echipa sectorului 1. Speram ca roadele acestui dialog sa nu intarzie sa apara pentru a eficientiza atat efortul arhitectilor care predau documentatii pentru autorizare, dar si al departamentului de urbanism pentru a solutiona mai rapid aceste documentatii.”
In ceea ce priveste predarea si emiterea online a documentatiilor tehnice, a certificatului de urbanism, autorizatia de constructie, Primaria Sector 1 isi actualizeaza intreaga platforma digitala a site-ului. Estimarea este ca dupa luna septembrie a acestui an, sa se poata realiza operatiuni online in legatura cu certificatul de urbanism, autorizatiile de constructie, documentatiile tehnice si avize.
 
ALLBIMTERAPLASTVideoConfAC-iulAUTODESK
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
SEPTEMBRIE
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CELCO 2020
hilti
CONCEPT STRUCTURE
BMI_Icopal
viarom
leviatan
MAKITA
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
FRONTALE
Acvatot 2019
rigips
leviatan
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere