Agenda Constructiilor
Joi, 25 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Septembrie Consulting: Este nevoie de onestitate in sectorul constructiilor
Septembrie Consulting: Este nevoie de onestitate in sectorul constructiilor
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 19 Dec 2022 06:20
Septembrie Consulting, companie ce ofera servicii de consultanta, supervizare si project management in domeniul constructiilor, estimeaza o crestere de 15% a cifrei de afaceri din acest an, dar cu o scadere a profitului, raportat la nivelul din 2021. Liliana Radu, directorul executiv al companiei si specialist cu o experienta profesionala de 25 de ani in industria de constructii, estimeaza ca in anul 2023 vor fi mai multe proiecte in arealul public si mai putine cu finantare privata, precum si o restructurare a ritmului de crestere a activitatii din constructii, pe fondul mediului economic si fiscal nepropice si cu tendinte de inrautatire.
In aceasta perioada, Septembrie Consulting asigura servicii de consultanta pentru investitii de infrastructura civila, rutiera, regenerare urbana, reabilitare termica etc.
Pentru a avea constructii de calitate si mai sigure in Romania, Liliana Radu considera ca sunt multe aspecte care ar trebui imbunatatite:
  • intelegerea faptului ca o investitie publica este a oamenilor si pentru oameni, si nu exclusiv a unei anumite autoritati contractante sau a unui anumit guvern, dar si a faptului ca este necesara o implicare reala si onesta, la nivel decizional si executiv, a tuturor autoritatilor si tertelor parti cu rol de avizare, conditionare si aprobare;
  • predictibilitatea pe termen lung a regimului fiscal pentru sectorul de constructii;
  • construirea unui dialog real intre autoritatile publice si operatorii economici cu invatarea continua din greseli, cu scopul asumat, si nu mimat, de a le redresa si reduce in proiectele de investitii publice viitoare;
  • este nevoie de documentatii de atribuire si conditii de contract standard, care sa nu poata fi modificate de autoritatile contractante dupa bunul plac, nu numai pentru executie si proiectare - executie, ci si pentru supervizare si proiectare si armonizarea acestora ca un tot unitar.
 
Este necesara o abordare unitara a proiectelor
Liliana Radu mai precizeaza ca un alt aspect care trebuie imbunatatit este abordarea si interpretarea unitara a diferitelor aspecte, care tin de planificarea si realizarea unei investitii, indiferent de zona tarii in care aceasta se realizeaza si de importanta autoritatii contractante in structura ierarhiei administrative.
"Doar cu titlu de exemplu, mentionez cateva:
  • actualizarea valorii estimate a Devizului general pentru toate capitolele inainte de lansarea licitatiei;
  • includerea formulelor de ajustare a preturilor in toate contractele de investitii publice (servicii si executie), cu aplicabilitate imediata de la inceperea contractului, si nu dupa 6, 12 sau 24 de luni. Inflatia nu se opreste pentru ca autoritatile contractante nu au finantare sau nu stiu cum sa gestioneze un ciclu de pregatire si realizare a unui proiect de investitii", a explicat reprezentanta Septembrie Consulting.
Crearea unui Fond de Garantare National ar ajuta enorm companiile
Poate unul dintre cele mai importante aspecte pentru imbunatatirea calitatii mediului construit din Romania tine de adresarea corecta a instrumentelor de garantare pentru operatorii economici participanti la realizarea investitiilor publice. "Este nevoie de crearea unui Fond de Garantare National, care sa poata emite instrumente de garantare pentru operatorii economici din Romania in conditii rezonabile, transparente, cu garantie de stat pentru investitiile publice, in vederea eliminarii tratamentului incorect actual, care a generat o reducere a competitiei.
Totodata, este necesar ca autoritatile contractante sa auda si sa inteleaga situatia din piata in ceea ce priveste resursa umana, mai ales cea calificata si cu experienta si sa renunte la impunerea de criterii excesive in ceea ce priveste cerintele minime pentru personal. S-a ajuns in situatia in care oameni valorosi, cu experienta specifica de zeci de ani in pozitii cheie in proiecte de investitii publice importante, sa nu mai poata fi folositi, pentru ca pe diploma de studii emisa acum 20-30 de ani nu este inscrisa specializarea imaginata in anii 2020 de autoritatea contractanta ca cerinta minima. Specialitatea cu cea mai mare cautare acum este inginer de drumuri si poduri. In prezent, mai putin de 5% din absolventii de constructii finalizeaza aceasta facultate, cu diploma, intr-un an", a explicat Liliana Radu.
 
 
Alte elemente de stabilitate si predictibilitate pentru asigurarea unei cresteri sanatoase in domeniul constructiilor ar fi:
  • elaborarea de catre juristi calificati si profesionisti activi (nu de catre functionarii publici) a Codului Amenajarii Teritoriului, Constructiilor si Urbanismului, menit sa asigure un cadru unitar pentru toate autoritatile contractante si operatorii economici si specialistii din domeniu;
  • clarificarea rolului ANAP si al instructiunilor si recomandarilor emise de respectiva institutie pentru etapa de implementare a investitiilor, care nu fac altceva decat sa bulverseze autoritatile contractante in aplicarea prevederilor contractuale. "Consideram urgenta o definire clara si neechivoca a ceea ce inseamna «modificari substantiale» si cum se trateaza modificarile aparute in executia unor proiecte imature sau invechite, adjudecate si in executie, pentru a nu se ajunge in zona intarzierilor si a rezilierilor", subliniaza Liliana Radu.
"Piata de constructii se indreapta catre o «implozie»"
In ceea ce priveste evolutia viitoare a sectorului de constructii, reprezentanta companiei Septembrie Consulting considera ca aceasta indreapta catre o "implozie": multe investitii, cu valori estimate subevaluate, cu perioade extrem de lungi de evaluare in vederea atribuirii, cu conditii imposibile de garantare, cu inflatie de doua cifre care, in fapt, nu prinde cresterile spectaculoase din piata, cu semne vizibile de concentrare a pietei de tip oligopol si aruncarea din piata a intreprinderilor mici si mijlocii autohtone.
"Piata de constructii actuala nu are capacitatea de a absorbi atatea proiecte de investitii in termeni prestabiliti de calitate si durata pentru ca, peste lipsa deja cronica a fortei de munca calificate, s-au adaugat efectele unei pandemii si ale unui razboi al energiei si al surselor de aprovizionare, statul contribuind si el printr-un haos legislativ, fiscal si de achizitii publice creat si intretinut de acte normative de tip pompieristic, cel putin in perioada anilor 2020-2022. In plus, criza cu care ne confruntam, nu numai in Romania, ci si in Europa, ne este necunoscuta, este ascunsa si insidioasa ca un cancer si, de aceea, continuam sa ne comportam in mediul economic ca si cum am fi stapani pe situatie. Nu suntem. Prin urmare, dorintele noastre de business (pentru ca nu pot fi planuri) se indreapta catre rezistenta prin digitalizare si implementarea de programe de pregatire a personalului", a conchis Liliana Radu. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
noark
CONCEPT STRUCTURE
rigips
siniat
BogArt
theda mar
CDS
konsent
viarom
concelex
strabag nivel 1
Arduro
leviatan
quadratum
MAKITA
EDIT-Structural
SIGM
SSAB
ness project
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander