Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - X Architecture: Abordare colaborativa si interdisciplinara de cercetare si proiectare
X Architecture: Abordare colaborativa si interdisciplinara de cercetare si proiectare
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 04 Mar 2024 06:20
Din anul 2014, compania X Architecture & Engineering (XAE) a extins si transformat rolul ideilor si capacitatea arhitecturii de a inspira. Natura tehnica si multidisciplinara a XAE sprijina abordarea spatiala artistica, prin studiu, experimentare si reflectie in proiecte semnificative la scara urbana. Spatiile create ofera un fel de cunoastere a lumii prin arhitectura, care se descopera de fiecare data intr-o masura tot mai mare. Experientele multiculturale ale celor peste 30 de arhitecti care activeaza in cadrul XAE stimuleaza si integreaza talentul creativ si simtul investigatiei spatiale. Rezultatul este o arhitectura provocatoare, complexa din punct de vedere spatial, care raspunde contextului, culturii existente si defineste o viziune inovatoare a viitorului. In cele ce urmeaza, arh. Laur Barbu Lupulescu Soare, director executiv in cadrul XAE se refera la cele mai recente proiecte, precum si la perspectivele pe termen scurt, mediu si lung.
 
- Ce proiecte de locuinte aveti in lucru, in acest moment? In ce stadiu de implementare sunt si ce termene de executie au acestea?
- Biroul nostru de arhitectura si-a castigat un nume pe piata imobiliara prin proiectele de locuinte colective de nivel peste mediu. Principalul nostru client, One United Properties si-a extins in ultimii ani gama de proiecte, plecand de la rezidential, adaugand categoriile de mixed-use si office. Rezidentialul ramane insa tipologia cu cea mai mare pondere. In biroul nostru sunt in proiectare, in acest inceput de an, peste 6.500 de apartamente distribuite in 8 proiecte. Aproximativ jumatate dintre ele sunt in executie, pe baza autorizatiilor obtinute anul trecut, iar restul sunt in faza de concept, documentatii urbanistice sau de autorizare. Enumar aici cele mai mari dintre ele: One Cotroceni Towers - proiect mixed-use XAE - PUD in consultare - 1319 apartamente; One Lake District - proiect de locuinte in consultanta - in executie - 1967 apartamente; One High District - proiect mixed-use in consultanta - in executie - 802 apartamente. Putem distinge, in general, patru categorii de faze de proiecte: in executie, in diverse stadii de avizare si autorizare, proiecte externalizate in care suntem proiectanti generali sau consultanti si coordonam echipele de subproiectanti, si proiecte in faza de concept si studii de fezabilitate premergatoare. Proiectele in care sunt implicate mai multe birouri de arhitectura de pe piata locala sunt cele la care coordonam echipele in aceasta formula de consultanta si impartasim experienta acumulata a biroului in aproape 10 ani.
 
 
- Cum a evoluat activitatea biroului in 2023 si ce estimari aveti pentru 2024 si in perspectiva?
- Fata de acum doi ani, proiectele noastre au crescut in suprafata cu cel putin 50%, ceea ce ne face sa intelegem ca este nevoie de o schimbare sistemica a biroului - proces inceput deja si care va continua in urmatorii ani. Proiectele in lucru cu subiecte ”fierbinti” sunt de o anvergura fara precedent. Ele determina o schimbare in caracterul general de cercetare si demers de creatie. Scara studiului se schimba de la cea de proiect rezidential, de cladire cu apartamente, la proiect mixed-use la scara orasului, cu implicatii majore de regenerare urbana. 
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design in sectorul rezidential? Ce specificatii au noile proiecte de locuinte, proiectate in prezent, din punct de vedere al compartimentarilor, designului interior/ exterior si tipului de materiale folosite?
- XAE ofera o abordare colaborativa si interdisciplinara de cercetare si proiectare in domeniul designului urban si al arhitecturii, care ia in considerare contextul social si urban al proiectului. Acest lucru asigura nu numai un rezultat final impresionant, ci si unul care are un impact pozitiv asupra mediului inconjurator imediat. Fiecare proiect intreprins este dezvoltat pe baza unui set de principii unice, inclusiv o filozofie de design puternica, cercetare detaliata si concepte de dezvoltare interactive, pentru a garanta un design inspirat, de inalta calitate, durabil si care sa indeplineasca impecabil cerintele utilizatorilor. Cautam ca proiectele noastre sa reutilizeze adaptiv fondul construit existent si sa regenereze zonele centrale ale Bucurestiului in care se integreaza, avand ca scop sa dea o noua viata zonelor si spatiilor deschise, activand siturile dezafectate in zone active care raspund vietii urbane actuale. Exemple reprezentative sunt One Lake District dezvoltat pe un fost sit industrial, o fabrica de caramida, si One Cotroceni Park care revitalizeaza zona Razoare - Progresului pe fostul sit al fabricii Ventilatorul. Prin includerea unor contexte mai largi si a tesaturii urbane, prin proiectele noastre dorim sa luam  in considerare probleme sociale si de mediu. Este nevoie de o arhitectura care sa vibreze impreuna cu spatiul public. Acestea impreuna au un ecou substantial in energia orasului. Urmarim sa integram in proiecte functiuni diverse in ansambluri mixed-use cu parcuri, comert de proximitate, gradinite, scoli, leisure, piscine si fitness. Intentia noastra este sa diluam bariera dintre activitatile publice si cele private, favorizand locuri de sinergii, schimburi si interconexiuni. Va fi o combinatie de utilizari si tipologii de fond construit care potenteaza o noua arhitectura de valoare.
 
 
- Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata, in contextul actual al crizei de energie si obligativitatii de a proiecta NZEB?
- Oamenii sunt din ce in ce mai interesati sa nu risipeasca, fie din motive economice, fie din ratiuni ce tin de responsabilitatea fata de mediu si reducerea amprentei de Carbon. Dincolo de aceasta, performanta energetica este si un indicator al calitatii in constructii si al atentiei la detalii. Pe de alta parte, beneficiarii sunt direct interesati in confortul apartamentelor achizitionate. La XAE si One United Properties derulam constant teste ce tin de calitatea locuirii pentru a fi mereu cu un pas inainte in modul de care proiectam, executam si operam cladirile pentru a oferi cladiri sigure, sanatoase, confortabile si sustenabile, cu o experienta de locuire superioara. 
Dezvoltarile noastre tintesc obiective de performanta dincolo de nZEB = cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero, ducandu-se cat mai aproape de standardul de la Passivhaus Institut, din Germania, imbunatatim constant productia de energie solara, reducem dependenta de gaz si folosim din ce in ce mai mult pompe geotermale cu eficienta ridicata.
Mai mult, o etanseitate superioara inseamna si o izolare fonica mai buna, iar impreuna cu sistemele de ventilatie ne asiguram ca parametri de calitate a aerului interior sunt optimi in dezvoltarile noastre.
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Am amintit anterior de patru categorii de proiecte pe care le avem in birou. Am lasat la urma o a cincea categorie: proiectul special pentru noi, PROJECT XAE. Anul acesta este cu siguranta un an de tranzitie: firma noastra, este nevoita sa creasca odata cu proiectele. PROJECT XAE consta nu numai in cresterea de forta de munca, ci mai ales in schimbari structurale, in ierarhizare, descentralizare si in stabilirea de noi proceduri de lucru.
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
siniat
theda mar
quadratum
Ubitech
Acvatot 2019
viarom
rigips
ERBASU CONSTRUCT
ness project
EDIT-Structural
CDS
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
noark
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander