Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - ANALIZA - Analiza tematica a pietei de constructii in 2021

Analiza tematica a pietei de constructii in 2021
Analiza tematica a pietei de constructii in 2021
Pret: 48 EUR + TVA
Introduceti codul de descarcare:

Codul de descarcare poate fi obtinut prin:
Domeniul: CONSTRUCTII & INSTALATII
Editor: Agenda Constructiilor & Fereastra - Elena Mitea
Data actualizare: 20 mai 2021
Sumar: click aici
Preturile materialelor de constructii vor continua sa creasca in 2021-2022
Preturile materiilor prime si ale materialelor utilizate in sectorul de constructii inregistreaza cresteri substantiale in aceasta perioada, existand pe piata produse ale caror preturi chiar s-au dublat in ultimii doi ani. Evolutia ascendenta a cotatiilor a inceput inainte de declansarea pandemiei si a accelerat semnificativ in perioada acesteia. Cele mai mari scumpiri au fost inregistrate la otel-beton si bitum. Conform producatorilor, in ultimele 12 luni pretul otelului-beton a crescut cu 57%, cel al panzelor laminate s-a majorat cu 116%, in timp ce pretul bitumului s-a dublat si el. Evolutii semnificative au fost inregistrate si in cazul produselor pe baza de PVC si polipropilena, ca efect al scumpirii foarte mari a etilenei, materia prima pentru produsele din plastic. Pentru perioada august 2020 - aprilie 2021, producatorii specializati indica variatii ale acestor preturi cuprinse intre 45% si 90%. O mare parte a acestor majorari au fost transferate deja in preturile finale ale produselor, alte scumpiri fiind asteptate si in lunile urmatoare.
Explozia preturilor materiilor prime si materialelor de constructii, la care se adauga aplicarea neuniforma a legislatiei achizitiilor publice, ar putea avea un impact negativ direct asupra pietei de constructii, prin insolvente si falimente in randul companiilor, blocarea unor proiecte de investitii aflate in derulare, dar si indirect, asupra evolutiei PIB si a bugetului de stat, in lipsa interventiei imediate a autoritatilor publice centrale. In 2020, domeniul constructiilor a avut cea mai mare contributie la evolutia PIB (+0,6%), alaturi de domeniul Informatii si Comunicatii (+0,6%), potrivit datelor Institutului National de Statistica. Sectorul constructiilor, cel care a impiedicat o scadere mai drastica a PIB in 2020, este intr-o situatie extrem de dificila, din cauza cresterii fara precedent a preturilor internationale la materii prime si materiale, dublata de blocaje in lanturile de aprovizionare.
Modificarea preturilor a inceput dupa jumatatea anului 2020 pentru toate categoriile de materii prime si materiale de constructii, iar cresterile au ajuns si pana la 40% pentru anumite componente, un nivel record avand in vedere intervalul de timp in care au avut loc.
Pentru a face fata acestor cresteri de preturi, constructorii din Romania indica drept solutie schimbarea Legii achizitiilor publice, in asa fel incat valorile contractelor sa poata fi calculate in euro, dar si posibilitatea de actualizare a preturilor pentru proiectele contractate in anii anteriori si care au intrat in executie dupa scumpiri.
Varianta demonstrativa: click aici!
Descriere:
Colectia de articole tematice include materialele redactionale publicate in cadrul revistei Agenda Constructiilor la sectiunea dedicata analizelor de piata anuale in domeniu. Sunt incluse date privind evolutia sectorului de constructii in contextul situatiei create de pandemia de coronavirus pe piata locala de constructii prin prisma majorarilor semnificative ale preturilor materiilor prome si produselor finale, care au crescut chiar si cu mai mult de 100% in ultimii doi ani. Materialul mai descrie situatia existenta pe piata muncii in sectorul de constructii, in contextul in care antreprenorii anticipeaza o noua criza de personal incepand de anul viitor. Articolul prezinta, de asemenea, cele mai recente proiectii economice si pentru constructii publicate de CNSP in varianta de primavara, precum si estimari privind evolutia sectorului de constructii in intervalul 2021-2024.
Informatii suplimentare:
Urmatoarea analiza tematica a pietei de constructii va fi disponibila in trimestrul al doilea din 2022.
Copyright 2010 Rampa Invest - Agenda Constructiilor & Fereastra (editor). Toate drepturile rezervate.

NOTIFICARE: Informatiile cuprinse in documente sunt protejate de legea dreptului de autor si, in consecinta, nu pot fi copiate sau reproduse, reconfigurate, transmise, transferate, difuzate, redistribuite sau revandute in orice scop, in intregime sau partial, in orice forma sau prin orice metoda/mijloace, de orice persoana, fara acordul prealabil si in scris al editorului [citeste mai mult]
Platile se realizeaza prin portalul de plati securizat
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiman and machineALLBIMVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE

Cautare documente

Cauta :Categoria
Domeniul
strabag nivel 1
Ubitech
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
CDS
BALTIC
Acvatot 2019
grundfos
MAKITA
rigips
noark
ERBASU CONSTRUCT
viarom
leviatan
leviatan
theda mar

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30
BA 2023
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica