Agenda Constructiilor
Marti, 19 Martie 2024
Frontale
Home - ANALIZA - Analiza tematica a pietei de constructii pe anul 2020

Analiza tematica a pietei de constructii pe anul 2020
Analiza tematica a pietei de constructii pe anul 2020
PDF, 12 pagini A4
Pret: 48 EUR + TVA
Introduceti codul de descarcare:

Codul de descarcare poate fi obtinut prin:
Domeniul: CONSTRUCTII & INSTALATII
Editor: Agenda Constructiilor & Fereastra - Elena Mitea
Data actualizare: 04 dec 2020
Sumar: click aici
Se contureaza un an cu noi provocari pentru sectorul de constructii
Impactul pandemiei de coronavirus, care a marcat evolutia economiei la toate nivelurile in 2020, a fost oarecum limitat in cazul sectorului de constructii, care a continuat sa fie printre cele mai performante din Europa din punct de vedere al dinamicii anuale. Chiar daca a traversat o scurta perioada de timp in recesiune tehnica, dupa scaderi lunare de 1,8% in aprilie, 4,2% in mai si 3,2% in iunie 2020 comparativ cu lunile anterioare, piata a revenit pe un trend ascendent in iulie (+4,3%), intrerupand traiectoria descrescatoare. Luna septembrie 2020, Institutul National de Statistica (INS) indica, potrivit celor mai recente date publicate, o crestere bruta de 9,8% comparativ cu luna anterioara, evidentiata la lucrarile de reparatii capitale (+13,1%), la constructiile noi (+10,6%) si la proiectele de intretinere si reparatii curente (+6,2%). Pe obiecte de constructii, ca serie bruta, constructiile ingineresti au crescut cu 13,1%, cladirile nerezidentiale, cu 7,7%, si cele rezidentiale, +5,3%.
Pentru primele noua luni ale anului, datele INS indica o crestere bruta de 17,6% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2019, cu salturi importante pe segmentele de reparatii capitale (+56,5%) si lucrari de intretinere si reparatii curente (+39,8%), in timp ce constructiile noi au inregistrat o crestere de 6,4%.
Pentru intregul an in curs, proiectiile actualizate in varianta de toamna ale Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP) sugereaza o evolutie de 9,2% a productiei din constructii, urmata de o majorare de 6% in 2021, in timp ce volumul lucrarilor de constructii ar urma sa creasca, conform aceleiasi surse, ca serie bruta, cu 14,4% in 2020 si cu 6% in 2021. Valoric, productia din constructii ar urma sa ajunga la 213,9 miliarde lei preturi curente in 2020, din care consumul intermediar a fost estimat la 138,2 miliarde lei, iar valoarea adaugata bruta ar urma sa ajunga, astfel, la 75,7 miliarde lei (aproximativ 15,5 miliarde euro). In 2021, productia din constructii ar urma sa ajunga la 234 miliarde lei preturi curente, din care 150,9 miliarde lei reprezinta consumul intermediar si 83,1 miliarde lei (17 miliarde euro), valoarea adaugata bruta. Prin comparatie, in 2019 productia din constructii s-a situat la 191,5 miliarde lei, din care 123,9 miliarde lei a reprezentat consumul intermediar, iar diferenta de 67,6 miliarde lei (13,8 miliarde euro) a fost valoarea adaugata bruta.
Totusi, pentru 2021, cel putin in prima jumatate a anului, operatorii pietei estimeaza o perioada dificila, ca o consecinta a intarzierii sau amanarii unor proiecte in perioada de lockdown din primavara, dar si a scaderii numarului autorizatiilor de construire din acest interval. Totusi, prognozele se mentin pe plus, iar activitatea din sector se anunta, in continuare, efervescenta, avand in vedere atat planurile dezvoltatorilor, dar si ale autoritatilor privind mai ales proiectele de infrastructura de transport si programul stufos prezentat in acest sens.
Principala problema care se va mentine pe piata va fi, in acest context, accesibilitatea fortei calificate de munca, cu noi provocari legate de posibilitatea de pregatire profesionala a specialistilor, in contextul pandemiei.
Articolul mai include si prognoze privind evolutia pietei de materiale si produse pentru constructii in 2021 si 2022, precum si opinii ale reprezentantilor unor companii reprezentante pentru pietele pe care activeaza, precum: Roland Berger, Ariston Thermo, Asociatia pentru Securitate la Incendiu (ASI), Avi Compact, Celco SA, Cemacon SA, CTP, Daikin Romania, Doka Romania, Elbi Electric & Lighting, Etex Building Performance, Hidroconstructia SA, Klingspor Romania, Knauf Insulation, Lindab Romania, Niro Group, Nordis Group, Novatik, One United Properties, Porr Construct, Roca Romania, Rockwool Romania, Skanska Construction Romania, Terra Romania, Topanel, Ursa Romania, UTI Grup, Vestra Industry, Wienerberger Romania, Zacaria si Trutzi Romania.
Descriere:
Colectia de articole tematice include materialele redactionale publicate in cadrul revistei Agenda Constructiilor la sectiunea dedicata analizelor de piata anuale in domeniu. Sunt incluse date statistice, analize si comentarii pe baza informatiilor furnizate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, Institutul National de Statistica si Roland Berger.
Informatii suplimentare:
Urmatoarea analiza tematica a pietei de constructii va fi disponibila in trimestrul al patrulea din 2021.
Copyright 2010 Rampa Invest - Agenda Constructiilor & Fereastra (editor). Toate drepturile rezervate.

NOTIFICARE: Informatiile cuprinse in documente sunt protejate de legea dreptului de autor si, in consecinta, nu pot fi copiate sau reproduse, reconfigurate, transmise, transferate, difuzate, redistribuite sau revandute in orice scop, in intregime sau partial, in orice forma sau prin orice metoda/mijloace, de orice persoana, fara acordul prealabil si in scris al editorului [citeste mai mult]
Platile se realizeaza prin portalul de plati securizat
ABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE

Cautare documente

Cauta :



Categoria
Domeniul
CDS
CONCEPT STRUCTURE
rigips
strabag nivel 1
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
MAKITA
noark
concelex
FRONTALE
Acvatot 2019
quadratum
theda mar
viarom

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander