Crestere cu peste 10% estimata pe piata de utilaje in urmatorii 3 ani
Valoarea pietei de utilaje pentru constructii din Romania a ajuns la aproximativ 900 de milioane de euro la finalul anului 2020, dupa ce in domeniu s-au vandut aproape 2.800 de utilaje noi si mai mult de 4.500 de echipamente second-hand, potrivit datelor oferite de UTILBEN, companie furnizoare de utilaje si accesorii. Raportat la 2019, tranzactiile de utilaje au inregistrat o scadere cu 12%, in contextul in care volumul lucrarilor de constructii a crescut cu aproape 16 procente, remarca reprezentantii pietei de utilaje. "Comportamentul pietei pare paradoxal, dar trebuie sa ne raportam la consecintele pandemiei Covid-19: incertitudine si nesiguranta in piata, precum si limitari logistice care nu puteau fi anticipate", explica Ruben Marian, fondator si CEO al companiei UTILBEN. Cel mai vandut utilaj de constructii din Romania ramane buldoexcavatorul, cu peste 35% din totalul vanzarilor de echipamente, urmat de utilajele terasiere pentru sapaturi (excavatoare si mini-excavatoare), cu 25 de procente din total, si, apoi, de echipamentele terasiere pentru incarcat (incarcatoare frontale si mini-incarcatoare), cu 20% din totalul utilajelor vandute la nivel national.
"Pe baza acestor statistici si a comportamentului de cumparare, estimam o crestere cu peste 10 procente in urmatorii 3 ani pe segmentul utilajelor de constructii in Romania. Aceasta proiectie pozitiva se bazeaza pe noile proiecte de infrastructura si, mai ales, pe fondurile guvernamentale si pe cele europene alocate dezvoltarii sectorului de constructii. O veste buna pentru industrie este ca 27% din cele 29,2 miliarde euro alocate prin Planul National de Redresare si Rezilienta vor merge catre realizarea de autostrazi si catre dezvoltarea retelei de cale ferata din Romania. Acest lucru se traduce in investitii in utilaje performante si tehnologie", precizeaza conducatorul UTILBEN.
In ceea ce priveste activitatea din prima jumatate a acestui an, piata de utilaje de constructii a crescut cu aproximativ 20%, fata de aceeasi perioada din 2020, ritm ce ar urma sa se mentina pana la sfarsitul anului, deoarece scaderea capacitatii de livrare a tuturor producatorilor influenteaza vanzarile de utilaje, estimeaza Razvan Marcu, director de vanzari si marketing la Marcom RMC'94.
Piata sistemelor de cofrare si-a continuat si ea trendul ascendent in 2020, dupa o crestere semnificativa, de peste 20%, consemnata in 2019 comparativ cu 2018. Conform calculelor realizate pe baza cifrelor de afaceri raportate de principalii furnizori specializati din Romania, rulajul total consemnat de cele sase mari companii active in acest domeniu au cumulat aproape 270 de milioane de lei la finalul anului trecut, in crestere usoara fata de nivelul de 265 milioane de lei raportat de aceleasi societati la finalul anului 2019. Profitul net mediu al pietei s-a mentinut la un nivel similar in 2020, la fel ca numarul de angajati.
Pentru 2021, operatorii din domeniu estimeaza ca piata sistemelor de cofrare se va mentine la un nivel similar celui din 2020, probabil cu o majorare usoara.