PDF, 2+40 pagini A4
Pret: 9 EUR + TVA
Introduceti codul de descarcare:
Codul de descarcare poate fi obtinut prin:
Trimite SMS la 7676 cu textul: AGENDA
Valabil in retelele: Vodafone, Orange, Cosmote. In cateva secunde vei primi un cod de acces prin sms.
|
Domeniul:
|
Editor: Agenda Constructiilor & Fereastra - Ovidiu Stefanescu
|
Data actualizare: 13 iul 2010 |
Sumar: click aici
Amendamentul A1 la standardul SR EN 1435-1, in faza de aprobare
In ceea ce priveste prevederile standardului de tamplarie termoizolanta - una dintre cele mai discutate norme comunitare din domeniul materialelor de constructii, ce a necesitat o perioada de coexistenta de 3 ani cu legislatiile nationale - au existat, de-a lungul timpului, o serie de dispute. Cele mai multe au fost ocazionate de complexitatea procesului de testare initiala de tip ITT care impune costuri ridicate, precum si de lipsa unor indicatii precise in cazul exercitarii controlului productiei fabricii FPC. In acelasi timp, din cauza prevederii exprese din cadrul CPD 89/106/EEC prin care se impune obligativitatea armonizarii documentelor europene cu normele locale si nu respectarea Directivei in litera acesteia, in multe cazuri au aparut interpretari diferite ale standardelor, normelor generale si ghidurilor elaborate de Comitetul Permanent in Constructii de pe langa Comisia Europeana. Cel mai sugestiv exemplu este constituit de piedicile intampinate de anumiti producatori in demersul acestora de a utiliza rezultatele rapoartelor de testare realizate de furnizorii de sisteme (asa-numita procedura de tip cascada). Motivul invocat de institutiile desemnate de autoritatile nationale abilitate sa gestioneze procesului de conformitate a fost acela ca "metoda in cauza nu este, in mod explicit, nominalizata in textul SR EN 14351-1". Daca in ceea ce priveste simplificarea si clarificarea solutia adoptata la Bruxelles a fost aceea a inlocuirii Directivei Materialelor de Constructii CPD 89/106/EEC cu noul CPR - Regulamentul de comercializare a produselor de constructii in spatiul economic comunitar (aflat in stadiul de votare, pe masa Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene), pentru rezolvarea celei de-a doua probleme a fost necesara modificarea normativului.
|
Varianta demonstrativa: click aici! |
Descriere:
Aplicarea marcajului CE la ferestre si usi pietonale de exterior (fara proprietati de rezistenta la foc) a constituit - si reprezinta inclusiv in prezent - un demers dificil. De aceea, comisia tehnica de specialitate TC 33 din cadrul Comitetului European pentru Standardizare (CEN) a elaborat amendamentul A1 la SR EN 14351-1, cu scopul de a clarifica principalele probleme din domeniul reglementat si de a respecta prevederile viitorului regulament al materialelor de constructii (CPR). Articolul de consultanta, redactat de departamentul specializat al revistei Fereastra, vine in intampinarea nevoii de informare corecta a managerilor firmelor din bransa, prezentand principalele elemente legislative cuprinse in amendamentul A1, care vor modifica forma si fondul prevederilor SR EN 14351-1, in vederea facilitarii parcurgerii procedurilor de atestare a conformitatii. |
Informatii suplimentare: Dintre cele mai probabile schimbari, care vor fi implementate in perioada urmatoare (posibil, dupa 1 ianuarie 2011), prin adoptarea de catre CEN a amendamentului A1, se disting: facilitari ale procesului specific testarii initiale de tip (ITT), prin aparitia a doua noi concepte; stabilirea unor reguli precise de esantionare; clarificari referitoare la folosirea sistemului de tip cascada; detalii despre proiectarea etapelor derularii controlului productiei in fabrica (FPC), prin completari normative esentiale; moduri de efectuare a inspectiilor initiale si supravegherii permanente etc. De asemenea, trebuie reiterata ideea conform careia responsabilitatea pentru functionarea optima a ansamblurilor de tamplarie pentru o perioada cu o lungime rezonabila din punct de vedere economic revine doar fabricantului, iar orice probleme aparute in exploatare vor fi puse in sarcina acestuia.
|
|