Agenda Constructiilor
Vineri, 19 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Accenture: Jumatate din companii au planificate investitii in inteligenta artificiala
Accenture: Jumatate din companii au planificate investitii in inteligenta artificiala
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 28 Iun 2022 12:41
Doar 12% dintre companii utilizeaza Inteligenta Artificiala la un nivel de maturitate care atinge un avantaj competitiv, in timp ce majoritatea organizatiilor inca experimenteaza cu tehnologia, conform unui nou studiu global realizat de Accenture.
Studiul „The Art of AI Maturity: Advancing from Practice to Performance” prezinta diferite strategii pentru a implementa cu succes Inteligenta Artificiala si introduce un nou tip de indice care exprima maturitatea AI a companiilor pe o scara de la 0 la 100. Conform raportului, maturitatea AI reprezinta gradul in care companiile isi depasesc competitorii intr-o combinatie de capacitati fundamentale si diferentiate legate de AI. Aceste capacitati includ tehnologia - datele, AI, cloud-ul - precum si strategia organizationala, conceptul de AI responsabil, sprijinul din partea executivilor, talentul si cultura.
Indicele plaseaza maturitatea AI a organizatiilor la un nivel mediu, cu un scor de 36, dezvaluind ca majoritatea companiilor au un potential semnificativ de imbunatatire. Studiul arata ca 12% dintre organizatii folosesc deja Inteligenta Artificiala pentru a-si depasi concurentii. Denumite AI Achievers, acestea au ajuns la 64 pe scara de maturitate, aproape de doua ori mai mult decat competitorii lor. Mai mult, maturitatea lor relativ ridicata in materie de Inteligenta Artificiala este corelata cu o crestere a veniturilor cu 50% mai mare decat a competitorilor lor.
 
Companiile sunt AI Experimenters
Analiza arata ca majoritatea companiilor (63%) sunt AI Experimenters. Cu un scor de maturitate AI de 29, acestea abia isi ating potentialul de Inteligenta Artificiala. La nivelul de mijloc si oarecum avansati in ceea ce priveste nivelul lor de maturitate AI se afla AI Innovators (13%), cu un scor de 50, si AI Builders (12%), cu un scor de 44.
„Credem ca fiecare parte a fiecarei afaceri trebuie sa fie transformata de tehnologie, date si Inteligenta Artificiala, in unele cazuri ducand la o reinventare totala a companiei”, a declarat Sanjeev Vohra, lider global pentru Applied Intelligence la Accenture. „AI Achievers le arata colegilor lor ce este posibil atunci cand eliberezi intregul potential al talentului si al tehnologiei, lucrand in tandem, sustinut de o viziune clara si de un angajament pentru schimbare. Dar chiar si acest grup, cel mai matur, are mult loc de crestere. Si in timp ce majoritatea industriilor au AI Achievers, acestea variaza foarte mult in ceea ce priveste gradul de maturitate al AI in general si salturile pe care le vor face.”
Exemple privind stadiul actual si viitor al maturitatii inteligentei artificiale in functie de industrie:
- Firmele de tehnologie au deja un scor ridicat de maturitate in materie de inteligenta artificiala de 54, care va creste moderat pana la 60 in 2024 si le va pozitiona la varful maturitatii in materie de AI in toate industriile.
- La polul opus, constructorii si furnizorii de automobile vor trece de la un numar moderat de 39 in prezent la 57 in doi ani - mizand pe o crestere semnificativa a vanzarilor de vehicule cu AI care se conduc singure.
- In mod similar, companiile de retail vor evolua in ceea ce priveste maturitatea AI, de la 38 in prezent la 54 in 2024, multe dintre ele manifestand un angajament mai profund fata de transformarea AI fata de companiile din alte industrii. Spre exemplu, compania Walgreens Boots, ca parte a eforturilor sale de a crea o organizatie bazata mai mult pe date care sa poata oferi clientilor servicii digitale foarte personalizate, a migrat de la bazele de date traditionale la baze de date si analize avansate in cloud. De asemenea, compania a construit peste 100 de produse cu Inteligenta Artificiala de mare valoare care creeaza profiluri detaliate ale clientilor si o ajuta sa optimizeze mai bine inventarul si preturile.
 
Impactul AI asupra companiilor, in crestere
Indiferent de industrie, impactul Inteligentei Artificiale asupra companiilor este in crestere si se accelereaza. Cele mai mari companii din lume care au discutat despre AI in cadrul conferintelor lor privind rezultatele financiare in 2021 au avut cu 40% mai multe sanse sa vada o crestere in pretul actiunilor - de la 23% in 2018. In plus, investitiile in materie de inteligenta artificiala sunt in crestere. In 2021, 19% dintre companiile analizate au folosit peste 30% din bugetele lor de tehnologie pentru proiecte de AI. Pana in 2024, procentul organizatiilor care investesc peste 30% din bugetele lor de tehnologie in AI va creste la 49%.
Ulterior, modelele de invatare automata utilizate pentru cercetare sugereaza ca ponderea companiilor AI Achievers va creste rapid de la 12% in prezent la 27% pana in 2024. In acelasi interval de timp, scorul general al maturitatii AI va creste de la 36 in prezent la 50.
„Adoptarea inteligentei artificiale la scara larga si incorporarea ei mai profunda in toate aspectele afacerii nu mai este o alegere, ci o necesitate si o oportunitate cu care se confrunta fiecare industrie, organizatie si lider”, a declarat Vohra. „In timp ce stiinta inteligentei artificiale este revolutionara, valorificarea ei pe deplin este o arta pe care liderii trebuie sa o practice in mod continuu. Raportul nostru ofera recomandari aplicabile despre cum sa cresti nivelul de maturitate AI pentru a te alatura grupului AI Achievers.”
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMVideoConfAC-iulTERAPLASTAUTODESK
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
hilti
FRONTALE
leviatan
BMI_Icopal
Ubitech
CELCO 2020
CONCEPT STRUCTURE
viarom
MAKITA
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
rigips
hidroplasto

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere